Kolumni: Paha sai palkkansa – Etelä-Korealle MM-kisoissa välieräpaikan järjestänyt tuomari sai vankilatuomion heroiinin salakuljetuksesta - MM-futis - Ilta-Sanomat

Kolumni: Paha sai palkkansa – Etelä-Korealle MM-kisoissa välieräpaikan järjestänyt tuomari sai vankilatuomion heroiinin salakuljetuksesta

Byron Moreno joutui italialaisten hampaisiin.

Julkaistu: 7.7.2018 8:05

Ecuadorilainen sai Italian joukkueen ja lopulta koko saapasmaan kansan raivoihinsa, kun hän järjesti isäntämaa Etelä-Korealle voiton Gli Azzurista, kirjoittaa Juha Kanerva.

Jalkapallon MM-kisoissa erotuomarit ovat pärjänneet melko hyvin. Osa kunniasta lankeaa toki VAR-järjestelmälle, jonka ansiosta monta väärää tuomiota on muuttunut oikeaksi.

Neuvosto-Venäjän oikeushistoriassa oikean ja väärän erottaminen ei ole ollut mikään itsestäänselvyys – päinvastoin.

Stalinin kaudella kukaan ei voinut olla varma, mistä tänään tuulee. Eilispäivän ansiomitali muuttui hetkessä arvottomaksi, jos diktaattori oli yön aikana keksinyt uusia salaliittoja suurta johtajaa vastaan.

Jos valtionsyyttäjä Andrei Vyshinskillä olisi ollut VAR käytössä, vankileirien saaristossa olisi ollut huomattavasti vähemmän väkeä.

Vaikka erotuomaritoiminta on ollut varsin mallikasta, mukaan on mahtunut muutama vähemmän pätevä pillipiipari. Yksi heistä on ollut USA:n Mark Geiger, joka ei saanut Kolumbian ja Englannin välistä ottelua hallintaansa.

Geiger toimi pitkään lukion matematiikan opettajana New Jerseyssä mutta luopui tehtävästä ryhtyessään ammattituomariksi MLS:ään. Hänestä tuli Brasiliassa 2014 ensimmäinen yhdysvaltalaistuomari, joka on päässyt viheltämään MM-kisojen jatkopelejä.

***

Samaan aikaan, kun Geiger mittaa pelaajien onnistumisia Venäjällä, brittiläiset erotuomarit loistavat poissaolollaan. Ensimmäisen kerran sitten

Erotuomari Mark Geiger oli ongelmissa Kolumbian ja Englannin välisessä ottelussa.

vuoden 1938 MM-areenoilla ei nähdä yhtään englantilaista dumaria. Ja heillähän sitä osaamista olisi.

Jack Taylor jakoi rangaistuspotkut tasaisesti vuoden 1974 loppuottelussa. Tauolle mentäessä hän ei jaksanut kuunnella Johan Cruijffin suunsoittoa vaan lätkäisi hollantilaistähdelle varoituksen, mikä sotki tämän pelin toisella puoliajalla.

Clive Thomas sähläsi niin kentällä kuin kabineteissa. Vuoden 1978 MM-kisoissa hän tuomitsi Brasilian ja Ruotsin välisen ottelun ja sai brassien vihat niskoilleen.

Viime sekunneilla Nelinhon antama kulmapotku tavoitti Zicon pään, ja pallo meni maaliin. Thomas oli kuitenkin viheltänyt ottelun päättyneeksi heti puskun jälkeen ja kääntynyt samalla pelaajatunnelia kohti. ”Mitäs viivyttelivät kulman antamisessa”, itsetietoisen Thomasin selitys kuului.

***

Thomasia oli tuskin lahjottu toisin kuin vuoden 2002 karkeloissa ”kunnostautunutta” Byron Morenoa. Ecuadorilainen sai Italian joukkueen ja lopulta koko saapasmaan kansan raivoihinsa, kun hän järjesti isäntämaa Etelä-Korealle voiton Gli Azzurista.

Vielä samana vuonna Moreno antoi kotimaansa sarjapelissä lisäaikaa 13 minuuttia, jonka aikana hänen kotikaupunkinsa Quiton seura käänsi ottelun voitokseen kahdella maalillaan.

Moreno oli ehdolla Quiton kaupunginvaltuustoon, ja futismatsi tarjosi tilaisuuden näyttävään ”kampanjointiin” kotikulmilla.

Vuonna 2003 Moreno pantiin toimitsijakieltoon, mutta hänestä tuli suosittu tv-persoona. Vuonna 2010 Morenon hassuttelut loppuivat, kun John F. Kennedyn lentokentän tulliviranomaiset takavarikoivat häneltä kuusi kiloa heroiinia. VAR:kaan ei olisi auttanut: oikeus tuomitsi hänet 2,5 vuodeksi linnaan.

Ja vielä...

Byron Moreno istui tuomionsa brooklyniläisessä vankilassa. Hän silitti sellikaveriensa paitoja ja järjesti kivitalossa futiksen ”firmaliigaa”. Hyvän käytöksen ansiosta hän pääsi vapauteen neljä kuukautta etuajassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?