Kommentti: Mihin Venäjässä rakastutaan? Esimerkki rakennusmiehistä keskellä yötä kertoo kaiken - MM-futis - Ilta-Sanomat

Kommentti: Mihin Venäjässä rakastutaan? Esimerkki rakennusmiehistä keskellä yötä kertoo kaiken

MM-kisat ovat saaneet sadat tuhannet futisturistit hullaantumaan Venäjään. Syynä eivät ole toimivat järjestelyt, vaan jokin ihan muu, kirjoittaa Jelena Leppänen Moskovasta.

5.7.2018 6:30

Venäjän MM-kisat ovat olleet poliittisesti latautunein tapahtuma pitkään aikaan. Idän ja lännen kiristyneet välit ovat johtaneet siihen, että monet eurooppalaiset jalkapallon ystävät ovat jättäneet arvokisamatkan tänä vuonna väliin.

Itänaapurin kaupungeissa on kuitenkin riittänyt MM-huumasta nauttivia kisaturisteja. Etenkin sadat tuhannet brasilialaiset, argentiinalaiset, meksikolaiset ja muut Latinalaisen Amerikan asukkaat ovat juhlineet ja laulaneet kaduilla yöstä toiseen. Heille jalkapallo kun on perinteisesti politiikkaa, ihmissuhteita ja jopa elämää suurempi asia.

Samarassa tapaamani kolumbialainen herrasmies Oscar Martínez tiivisti monien MM-kisareissullani tapaamieni ulkomaalaisten kisaturistien tunnot.

– Uskon, että Venäjä on voittanut puolelleen valtavan määrän ihmisiä. Meidän eteläamerikkalaisten käsitys tästä maasta on muuttunut täysin.

Miten se on onnistunut?

Onnistuneet järjestelyt

Urheilun suurtapahtumilla on tunnetusti suuri merkitys vallanpitäjien suosion kalastelussa. Venäjän poliittinen johto osaa tuon pelin erityisen hyvin.

MM-kisajärjestelyt ovat olleet toistaiseksi menestys. MM-turistien on ollut helppo liikkua suurimmissakin kaupungeissa, tunnelmaa on luotu mitä erilaisimmilla tavoilla ja valtava joukko huolella koulutettuja vapaaehtoisia ja viranomaisia on pitänyt huolta, ettei kenelläkään olisi eksynyt saati turvaton olo.

Toimivat järjestelyt, upeuttaan hohtavat stadionit tai poliitikkojen kasvojenkohotus eivät ole kuitenkaan se asia, jolle niin monet paikalle uskaltautuneet turistit ovat menettäneet näiden viikkojen aikana sydämiään.

Vilpitöntä avuliaisuutta

Venäjän suurin vahvuus on tavallisessa kansassa. Kansassa, joka ei pääse kansainvälisten uutisvälineiden otsikoihin, joka ei tee itsestään numeroa tai öykkäröi Euroopan suosituissa rantalomakohteissa.

Kerron yksinkertaisen esimerkin.

Yövyin Samarassa hostellissa kaupungin laitamilla. Maanantaiyönä majapaikkaan saapui kaksi juuri kaupunkiin tullutta kolumbialaista. Kaksikko ei ollut varannut majoitusta, vaan uskoi kaiken järjestyvän maagisesti itse kohteessa. Huolimaton asenne kostautui, sillä hostellimme – kuten kaikki kaupungin majapaikat – oli sinä yönä täynnä.

Seurasin läheltä, kuinka kaksikkoa kuljettanut taksikuski ja hostellissa asuvat venäläiset rakennusmiehet soittelivat läpi tuttujaan etsiessään epätoivoisille lattareille yösijaa. Työmiehet alkoivat lopulta järjestää huoneeseensa ylimääräisiä patjoja, jotta kolumbialaiset voisivat nukkua yönsä siellä.

Väsyneillä työläisillä oli takanaan pitkä päivä. En kuullut heidän valittavan kertaakaan, kun he joutuivat hoitamaan eksyneiden kulkurien asioita keskellä yötä.

Ihmisillä on tapana sortua mustavalkoiseen ajatteluun arvioidessaan itselleen vieraita kulttuureja ja kansoja. Valtionjohdon vallankäyttö sekoittuu usein siihen, millaisia tavalliset ihmiset ja heidän elämänsä ovat.

Venäjän politiikassa on paljon sellaista, mitä on vaikea hyväksyä. Tiedän liiankin hyvin, että idän suuri maa voi olla julma, epätasa-arvoinen ja kaoottinen paikka.

Sitten on se Venäjä, jonka asukkaat ovat valmiit auttamaan tuntematonta kulkijaa vähäisestä ajastaan ja resursseistaan riippumatta. Venäjä, jossa ihmiset pitävät toisistaan huolta.

Siihen Venäjään on helppo rakastua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?