Huuhkajien kippari: ”Olisi kiva nähdä, miten Jannen filosofia ja pelitapa sopisi Zlatanille” - MM-futis - Ilta-Sanomat

Huuhkajien kippari: ”Olisi kiva nähdä, miten Jannen filosofia ja pelitapa sopisi Zlatanille”

Ruotsin luotsi Janne Andersson valmensi Tim Sparvia kolmen vuoden ajan.

Janne Andersson on Ruotsin päävalmentaja.

3.7.2018 13:11

Huuhkajien kapteenille Tim Sparville Ruotsin päävalmentaja Janne Andersson on tuttu hahmo. Kaksikko teki töitä yhdessä vuosina 2007–2009 Ruotsin Halmstadissa. Niiden kolmen kauden jälkeen sekä Sparv että Andersson jättivät seuran.

– Hän on todella sympaattinen ihminen, erittäin fiksu ja hyvä valmentaja, IS:n Tanskasta tavoittama Sparv kertoo.

Sparville Ruotsin maajoukkueen pelitapa on tuttu, sillä Halmstads BK pelasi Anderssonin alaisuudessa samalla tapaa.

– Tulin silloin Ruotsiin miesten peleihin Englannin junioripeleistä. Olin pelannut joukkueessa, joka dominoi pelejä. Halmstadissa tilanne oli toinen ja se muutos oli henkilökohtaisesti todella vaikea. Pelitapamme oli hyvin samanlainen, jolla pelaa Ruotsi nyt.

MM-kisoissa Ruotsi on pelannut kaksi nollapeliä ja ainoastaan Saksa on onnistunut tekemään maaleja keltasinisten verkkoon.

– Anderssonin filosofia on se, että puolustuksen pitää toimia ja pelit voitetaan puolustuksen kautta. Sitä me hiottiin aika kauan treenikentällä. Jälkikäteen olen ymmärtänyt Jannen filosofian vähän paremmin.

Tim Sparv tuntee Ruotsin päävalmentajan Janne Andersson.

Kun Ruotsin edellinen päävalmentaja Erik Hamrén päätti olla jatkamatta tehtävässään, seuraajaa spekuloitiin Ruotsissa monilla nimillä. Andersson tuli monille yllätyksenä – niin myös Sparville.

– Kun Hamrén lopetti ajattelin, että he etsivät valmentajan, jolla on kokemusta ulkomailta. Se, että valittiin valmentaja, jolla sitä ei ole, yllätti.

Jos Andersson pitää puolustuspeliä joukkueensa kulmakivenä, yhden kulman ansaitsee joukkueen jaksaminen kentän ulkopuolella.

– Jannelle on tärkeää, että joukkueessa on hyvä ilmapiiri. Hän on varmaan pystynyt luomaan hyvän fiiliksen joukkueeseen pukukopissa ja kentän ulkopuolella. Tunnen monta pelaajaa Ruotsin joukkueesta ja olen kuullut, kuinka hauskaa joukkueella on.

Keväällä Ruotsin joukkueen ympärillä pyöri paljon huhuja siitä, onko Zlatan Ibrahimovic tulossa MM-joukkueeseen vai ei.

Andersson oli asian suhteen suorastaan tyly ja vaikutti siltä, että valmentaja koki keskustelun kiusalliseksi.

– Olisi kiva nähdä, miten Jannen filosofia ja pelitapa sopisi Zlatanille. Siinä kaikki tekevät hemmetisti töitä puolustussuuntaan. Ehkä se on auttanut Jannea, ettei Zlatan ole mukana. Nyt kentällä kaikki ymmärtävät roolinsa ja tekevät töitä voiton eteen. Ei se näytä kauniilta, mutta on tuonut tulosta.

– Luulen, että Janne istui siinä tilanteessa aika rauhassa.

Sebastian Larsson on pelikiellossa Sveitsi-ottelussa.

Illan ottelussa Ruotsilta puuttuu yksi iso palanen, kun keskikentän Sebastian Larsson on pelikiellossa.

– Tunnen Larssonin hyvin. Hän tekee kentällä paljon arvokasta työtä ja juoksee paljon, mutta on ehkä vähän aliarvostettu. Gustav Svensson voi hyvin pelata keskikentällä ja tehdä hyvän työn joukkueelle.

Sparville Ruotsin joukkueessa on paljon tuttuja pelaajia kapteeni Andreas Granqvististä lähtien.

– Ottaa välillä koville, kun katsoo Ruotsia arvokisoissa ja me ei olla siellä. Mutta olen hemmetin iloinen heidän puolestaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?