Kommentti: Leo Messin tyhjä katse pysäytti – hän kantaa sietämätöntä taakkaa

Julkaistu:

Kommentti
Tähtihyökkääjä Lionel Messin ura on perustunut epäinhimilliseen vertailuun, kirjoittaa Jelena Leppänen Moskovasta.
Kun Argentiinan kivulias MM-taival päättyi lauantaina neljännesvälierään, katseet kääntyivät samaan kohteeseen kuin ne ovat kääntyneet jo vuosikaudet.

Maajoukkueen ykkösnimi Lionel Messi seisoi Kazanin stadionin nurmella silmissään tyhjä katse.

Ei vieläkään.

Messi, 31, hurmaa jalkapallomaailmaa vuodesta toiseen taidoillaan, oveluudellaan ja työmoraalillaan. Hän on monien mielestä maailman paras pelaaja.

Kriitikot nostavat kuitenkin esiin aina saman seikan, ainoan asian, jota Messi ei ole täydellisyyttä hipovalla urallaan onnistunut saavuttamaan.

Tämän piti olla viimein Messin ja Argentiinan maajoukkueen vuosi. Menestystä janoavat fanit toivoivat, että La Albiceleste toisi MM-kullan kotiin 32 vuoden jälkeen – siitäkin huolimatta, että maajoukkueessa ja koko Argentiinan jalkapallossa ovat vallinneet kaikkea muuta kuin toiveikkaat ajat.

Loputon vertailu

Messin ura huipulla on perustunut jatkuvaan vertailuun. Barcelona vastaan Real Madrid, Messi vastaan Cristiano Ronaldo. Kysymystä kaksikon keskinäisestä paremmuudesta on toistettu kyllästymiseen asti.

On kuitenkin vielä suurempi vertailu, josta Messi kuulee joka päivä.

– Niin surullista kuin se onkin, en usko, että Messi saavuttaa kansansa silmissä koskaan samanlaista suosiota kuin Maradona, Cordobasta kotoisin oleva argentiinalaiskannattaja Jorge sanoi IS:lle Moskovassa.

Diego Armando Maradona. Mies, joka ihastutti Messin tavoin taidollaan, nopeudellaan ja erityisellä pelinlukutaidollaan. Pelaaja, joka johdatti maajoukkueen MM-kultaan poliittisesti latautuneena ja yhteiskunnallisesti epävarmana aikana.

Sittemmin Maradonan elämä on kulkenut surullisenkuuluisia polkujaan, mutta jalkapallolle elävät argentiinalaiset (etenkin vanhempi sukupolvi) antavat paljon anteeksi. Heille El Diego on aina sankari.

Maradona antoi kansalleen toivoa ja onnenhuuman, jota Messi ei ole onnistunut pitkällä maajoukkueurallaan tarjoamaan.

Messin saavutukset Barcelonassa ovat kiistattomat, ja Argentiina tuntee supertähdestään ylpeyttä. Se ei vain tunne samanlaista rakkautta. Barcelonan La Masian akatemiassa jalostunut hyökkääjä on pelannut suurimman osan urastaan ulkomailla, kun taas Maradona kasvoi jalkapallotähdeksi argentiinalaisten silmien edessä.

Maradonan välitön, värikäs ja arvaamaton luonne vetoaa moniin argentiinalaisiin. Rauhallisempi ja pidättyväisempi Messi on jäänyt etäisemmäksi hahmoksi.

Epäreilu asetelma

Messin vertaaminen Maradonaan on monessa mielessä epäreilua. Kyseessä on kaksi täysin erilaista ihmistä, jotka ovat luoneet itsensä näköiset urat toisistaan täysin poikkeavina aikoina.

Vertauksesta on kuitenkin tullut argentiinalaisille pakkomielle, joka on kääntynyt Messiä ja koko maajoukkuetta vastaan.

Argentiinan paidassa MM-kultaa 1986 voittanut Jorge Valdano tiivisti The Guardianin kolumnissaan tilanteen raadollisuuden.

– Laaduton keskustelu on saanut kansan uskomaan, että jos Messi ei voita MM-kultaa, hän ei ole koskaan yhtä hyvä kuin Maradona. Se on saanut Messin itsensäkin uskomaan niin. MM-turnauksen alkaessa hänestä tulee kärsivä sielu, joka kantaa harteillaan 45 miljoonan ihmisen vaatimuksia, entinen huippujalkapalloilija kirjoitti.

– Kuka muu pelaaja tulee MM-kisoihin tietäen, että jos et voita MM-kultaa oma kansasi ei rakasta sinua kuten jotain toista? Koko asetelma on ihan järjetön, Buenos Airesista Venäjän MM-kisoihin saapunut kannattaja Alejandro Hug sanoi IS:lle.

Monen mielestä paineet paistoivat Messin otteista Venäjän MM-areenoilla. Pelaamisen riemu oli tiessään.

Keskittyminen Messiin on jättänyt varjoonsa Argentiinan jalkapallon todelliset ongelmat. Jalkapallon suurmaan päättäjät ovat tuudittautuneet liian pitkään omaan erinomaisuuteensa.

Liiton johdossa on keskitytty juniorityön kehittämisen ja toimivan jalkapallojärjestelmän rakentamisen sijaan turhanpäiväiseen riitelyyn, politikointiin ja yksittäisten pomojen aseman pönkittämiseen.

Kaoottinen tilanne heijastuu nykypäivän maajoukkueesta, jota on kehitetty naurettavankin epävarmoissa oloissa.

Silti monen argentiinalaisen silmissä heikkoihin esityksiin on vain yksi syyllinen. Messi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt