Yksi Venäjän suurimmista kaupungeista oli pitkään salamyhkäinen ja eristettiin täysin ulkomaailmasta – on nyt MM-futisnäyttämö - MM-futis - Ilta-Sanomat

Yksi Venäjän suurimmista kaupungeista oli pitkään salamyhkäinen ja eristettiin täysin ulkomaailmasta – on nyt MM-futisnäyttämö

Samara meinasi kadota yhdessä vaiheessa kokonaan kartalta. Nyt se majoittaa MM-turisteja ympäri maailmaa.

Samara on nykyään sekoitus loistoa ja vanhaa neuvostohenkeä.

1.7.2018 7:20

Ei ole mikään ihme, että Venäjän kuudenneksi suurin kaupunki Samara on useimmille ihmisille täysi mysteeri.

Volga-joen varrella sijaitseva kaupunki oli vuosikausia Stalinin ja muiden neuvostohallitsijoiden tarkoin varjeltu salaisuus. Kujbyshev-nimellä tuolloin tunnetussa kaupungissa luotiin Neuvostoliiton mahtipontista avaruusohjelmaa, joka huipentui Juri Gagarinin historialliseen lentoon vuonna 1961.

Samara eristettiin täysin ulkopuolisesta maailmasta. Harvat kaupunkiin päästetyt ulkomaalaiset kuljetettiin Samaraan autoissa, joiden ikkunat oli peitetty verhoilla. Volga-joella kulkevat laivat saivat ohittaa Samaran vain yön pimeyden laskeuduttua.

Salamyhkäisistä neuvostovuosista on kulunut aikaa, mutta historian aistii yhä. Kaupungilla liikkuessa tulee tunne, ettei kaikkien paikallisten ole helppo avautua maailmalle. Katseissa on paljon uteliaisuutta ja intoa, mutta yhtä lailla epäluuloa, pelkoakin.

Neuvostoarkkitehtuuria on yhä havaittavissa Samarassa.

Volgan ranta ja Samaran loistokkaammat kasvot.

MM-huuma on kuitenkin pakottanut Samaraa muuttumaan. 1,2 miljoonan asukkaan kaupungissa pelataan kuusi MM-peliä, mikä on tuonut alueelle kymmeniä tuhansia ulkomaalaisturisteja.

Tunnelma on muuttunut rennoksi viimeistään siinä vaiheessa, kun alle on saatu huikka ilojuomaa.

– Elämä on vaikeaa, mutta me olemme tottuneet kärsimään. Kun otamme 100 grammaa vodkaa, helpottaa heti, minua keskustaan vievä kolmekymppinen taksikuski kertoo ja kehuu viettäneensä hiljattain iloisen illan Costa Ricasta saapuneiden futiskannattajien kanssa.

Nyky-Samara on monen venäläiskaupungin tavoin sekoitus kauneutta ja rosoa, rikkautta ja köyhyyttä. Volga-joen vierellä kulkeva rantabulevardi, Euroopan suurin aukio Kujbyshev, korkeuksiin kohoavat kirkot ja patsaat ovat upeita näkyjä.

Kauempana keskustasta on rönsyileviä neuvostoaikaisia taloja, kuoppaisia katuja ja kukkamekkoja itse kyhätyissä kojuissa myyviä väsyneen näköisiä mummoja.

Myös Samara on saanut historian saatossa osansa Venäjän vallanpitäjien välinpitämättömyydestä. Monia historiallisia rakennuksia on poltettu tai jätetty lahoamaan. Kaupungin pelättiin yhdessä vaiheessa katoavan kartalta kokonaan.

Paikalliset Aleksandr ja Tatjana sanovat, että jalkapallon MM-kisaprojekti on auttanut kaupunkia kehittymään. Aiemmin takkuilleisiin kunnostustöihin laitettiin vauhtia, historiallisia kohteita entisöitiin ja tievaurioita korjattiin.

– MM-kisat ovat asukkaille juhlaa ja ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua ulkomaalaisiin. Ehkä tärkein seuraus on kuitenkin se, että kaupunki laitettiin viimein kuntoon, pari sanoo.

Aleksandr ja Tatjana iloisevat siitä, että kaupunkia on pantu kuntoon.

Samara ei olisi osa Venäjää, jos kaikki olisi mennyt mutkattomasti. Entinen kuvernööri Nikolai Merkushkin erosi viime vuonna korruptiosyytösten saattelemana. MM-työt jäivät kirjaimellisesti viime tippaan, eikä kaikki ole täysin valmista vieläkään.

Upouusi, 45 000-paikkainen jalkapallopyhättö saatiin vaikeuksien jälkeen pelikuntoon, mutta stadionia ympäröivällä alueella tehdään yhä kuumeisesti viimeistelemättömiä töitä.

Aleksandr ja Tatjana uskovat kaiken järjestyvän ennemmin tai myöhemmin. Kaksikon suurin toive koskee kisojen jälkeistä aikaa.

– Haluaisimme, etteivät nämä kauniit puitteet rapistuisi, kun kisahuuma on ohi. Ja että kaupungin kunnostamista jatkettaisiin turnauksen jälkeenkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?