Käsivirhe vai ei? Asiantuntija perkaa tulikuuman MM-pelin kiisteltyjä tuomioita

Julkaistu:

MM-futis
Asiantuntija kertoo näkemyksensä turkkilaistuomarin toiminnasta.
MM-jalkapallon Nigerian ja Argentiinan välisestä ottelusta ei draamaa puuttunut.

Kiistelyä herätti useampikin tilanne. Tiistai-iltana pinnalle nousivat etenkin tapahtumat Argentiinan puolustuspään rangaistusalueella.

Nigerian hyväksi tuomittiin yksi rangaistuspotku, mutta toinenkin pilkku ei olisi ollut osan mielestä huutava vääryys.

Pallo osui Argentiinan Marcos Rojoa käteen rangaistusalueella ottelun ratkaisuhetkillä toisella puoliajalla. Rojo kosketti palloa ensin päällään, jonka jälkeen se osui hänen käteensä.

Turkkilaistuomari Cüneyt Cakir hölkkäsi tarkistamaan tilanteen videolta, eikä lopulta tuominnut rangaistuspotkua. Nigerialaiset protestoivat tuomiota kiivaasti ottelun aikana ja sen jälkeen.

Palloliiton erotuomaripäällikön Jouni Hyytiän mielestä turkkilaistuomari teki oikean päätöksen.

– Eihän kukaan pelaaja yritä puskea palloa käteensä, Hyytiä sanoi Ilta-Sanomille.

– Kaikki, jotka ovat pelanneet jalkapalloa tai ymmärtävät sitä, tietävät, että tuollaisessa ponnistustilanteessa pelaajalla ei ole käsi vartalossa kiinni. Rojo ponnisti puskeakseen palloa ja pallo tuli käteen. Pallo nimenomaan tuli käteen, eikä käsi mennyt palloon, Hyytiä painotti.

”Näiden kisojen ongelma”

Parranpärinää tuotti myös Nigerian eduksi ottelun toisen puoliajan alussa tuomittu rangaistuspotku.

Erotuomari Cakir näki Argentiinan Javier Mascheranon tehneen rikkeen kulmapotkutilanteessa. Tilanteessa Mascherano esteli käsillään Nigerian Leon Balogunia ja tämä rojahti näyttävästi nurmen pintaan. Lopulta Nigerian Victor Moses sivalsi pallon pömpeliin rankkarista.

– Näkisin, että Nigerian pelaaja antoi erotuomarille mahdollisuuden tuomita rangaistuspotkun, Hyytiä muotoili.

– Sanoisin, että repiminen rangaistusalueella on ollut näissä kisoissa pieni ongelma kulmapotkutilanteissa ja sivulta tulevissa vapaapotkuissa, hän jatkoi.

Hyytiä arvioi, että tuomarilinjaa on haluttu kesken kisojen tiukentaa edellä kuvatun kaltaisissa rangaistusalueen kontaktitilanteissa.

– Uskon, että Mascheranon tapauksessa haluttiin antaa viestiä kisojen jatkoon. Se oli varmaankin esimerkkitapaus siitä, millä tavalla mainittuun ongelmaan jatkossa puututaan, Hyytiä tuumi.

Argentiina eteni lopulta tulikuumassa ottelussa 2–1-voittoon ja sen myötä jatkopeleihin. Voittomaalin iski käsivirhekeskustelun polttopisteessä ollut Rojo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt