Kommentti: MM-kisoissa riehuneen Venäjän todellinen taso mitataan vasta nyt – toistaiseksi se on murjonut vain rupusakkeja - MM-futis - Ilta-Sanomat

Kommentti: MM-kisoissa riehuneen Venäjän todellinen taso mitataan vasta nyt – toistaiseksi se on murjonut vain rupusakkeja

Onko Denis Tsherysevillä aihetta juhlaan vielä tänäänkin?

Onko Denis Tsherysevillä aihetta juhlaan vielä tänäänkin?

Julkaistu: 25.6.2018 11:16

Venäjän MM-taival on toistaiseksi ylittänyt kaikki odotukset. Uruguay mittaa maanantaina isäntien todelliset kyvyt, kirjoittaa Jelena Leppänen Samarasta.

Venäjän patriarkka Kirill asetteli sanojaan varovasti juuri ennen jalkapallon MM-turnauksen alkua. Maan suurinta uskonnollista johtajaa oli pyydetty kommentoimaan Venäjän maajoukkueen menestysmahdollisuuksia kotikisoissa.

– Ei auta kuin toivoa ja rukoilla, että kaikki menee oikein ja hyvin. Ja tietenkin uskoa urheilijoidemme valmistautumiseen, patriarkka muotoili.

Rukoukset ovat ilmeisesti auttaneet, sillä Venäjällä on takanaan historiallisen hyvä MM-startti. Joukkue nöyryytti avausottelussa Saudi-Arabiaa peräti 5–0. Toisessa lohko-ottelussa kaatui Egypti 3–1.

Edellisissä arvoturnauksissa ja harjoitusotteluissa pahasti kompuroineen Venäjän aloitus on ollut sensaatio.

Kun teimme pari kuukautta sitten Moskovassa ennakkojuttua maan jalkapallon tilasta, kovimmat optimistitkin pelkäsivät, että isäntämaan taival MM-nurmella päättyisi häpeälliseen mahalaskuun.

Vihasta rakkauteen

Venäläiset ovat tunnetusti erittäin tunteikasta kansaa. Suhde maajoukkueeseen on pitänyt sisällään rakkautta ja vihaa – viime vuosina pääasiassa sitä jälkimmäistä. Päävalmentaja Stanislav Tshertshesov on ollut joukkueineen kovassa painekattilassa.

Kahden MM-voiton, varmistetun jatkopaikan ja presidentti Vladimir Putinin onnittelupuhelujen täytyy tuntua nyt erityisen herkullisilta.

Selkään taputtelijoita riittää. Aiemmin maajoukkuetta kovin sanoin ruoskinut venäläismediakin on kirjoittanut Sbornajan ympärille ainutlaatuista sankaritarinaa.

Venäjä on tehnyt kahdessa pelissään yhteensä kahdeksan maalia.

Venäjä on tehnyt kahdessa pelissään yhteensä kahdeksan maalia.

Kaiken hehkutuksen keskellä yksi oleellinen asia on jäänyt vähälle huomiolle: Venäjän alkulohko on yksi MM-kisojen helpoimmista ellei jopa helpoin.

Manchester Unitedissa pelannut venäläislegenda Andrei Kantshelskis muistutti karrikoiden, ketä Venäjä onkaan itse asiassa tähän asti kohdannut.

– Voitimme oikeastaan Egyptin, joukkueen, joka ei ole myöskään aina loistanut ja jolle tuotti isoja vaikeuksia päästä MM-kisoihin. Riemuitseminen siitä, että voitimme jonkun lastentarhan, ei tunnu oikealta, entinen pelaajaässä sanoi Sport-Ekspressille viitaten lopussa heittopussi Saudi-Arabiaan.

Eri luokan vastustaja

Maanantai onkin pienessä epätietoisuudessa elävälle venäläiselle futisyleisölle mielenkiintoinen päivä. Venäjä kohtaa lohkovoiton ratkaisevassa ottelussa Uruguayn.

Oscar Tabarezin luotsaama ryhmä ei ole ollut samanlaisessa liidossa kuin parhaimpina aikoinaan. Toistaiseksi Uruguay on raapinut Saudi-Arabiasta ja Egyptistä 1–0-voitot.

Taitava eteläamerikkalaisryhmä on silti Venäjälle eri luokan vastustaja kuin vajaakuntoisen Mo Salahin varassa riippunut Egypti tai sekaisin oleva Saudi-Arabia.

Kyseessä on maa, joka on luonut vuosien saatossa uskottavan jalkapallojärjestelmän ja tehokkaan pelitavan ja tuottanut lukuisia kansainvälisen tason huippupelaajia.

Venäjän jalkapallojuhla voi alkaa kunnolla vasta maanantain ottelun myötä.

Se näyttää, onko entisen huippuveskarin Tshertshesovin ryhmä oikeasti niin hyvä kuin kahden ottelun perusteella on alettu uskoa.

Maanantain MM-ohjelma:

Klo 17.00 Uruguay–Venäjä A-lohko, Samara

Klo 17.00 Saudi-Arabia–Egypti A-lohko, Volgograd

Klo 21.00 Espanja–Marokko B-lohko, Kaliningrad

Klo 21.00 Iran–Portugali B-lohko, Saransk

Tuoreimmat osastosta