Kova väite brittilehdeltä: Venäjä piilotti MM-joukkueeseen nimetyn pelaajan positiivisen dopingnäytteen – Fifa katsoi läpi sormien

Julkaistu:

MM-futis
Brittilehti The Mail on Sunday sai haltuunsa uusia todisteita, jotka paljastavat Venäjän piilottaneen MM-kisoihin alun perin nimetyn pelaajan positiivisen dopingnäytteen.
Venäjä on aloittanut MM-kotikisansa historiallisen hyvin voittamalla kaksi ensimmäistä otteluaan murskalukemin.

Samaan aikaan venäläisen jalkapallon kulisseissa kiehuu, sillä Venäjän valtiojohtoisen dopingohjelman on paljastettu koskeneen myös maan jalkapallotoimintaa.

Uusimmassa käänteessä The Mail on Sunday paljasti, että Fifa on tiennyt Venäjän dopingohjelmasta jo pitkään, mutta ei ole tutkinut Venäjän urheiluministeriön johtamia toimia riittävällä vakavuudella. Todisteiden mukaan Fifa tiesi jo 18 kuukautta sitten Venäjän piilottaneen tarkoituksella maajoukkueeseen kuuluvan pelaajan positiivisen dopingnäytteen.

Venäläistä jalkapalloa koskevien dopingepäilyjen ruotiminen alkoi jo vuosi sitten, kun brittiläinen The Mail on Sunday kirjoitti, että vuoden 2014 MM-lopputurnauksessa esiintyneen Venäjän maajoukkueen kaikki pelaajat joutuivat antidopingviranomaisten tutkimusten kohteeksi, koska monien pelaajien virtsanäytteissä oli epäselvyyksiä.

Saksalaiskanava ARD puolestaan paljasti kolme viikkoa ennen Venäjän MM-kilpailuja, että kansainvälinen antidopingtoimisto Wada sai vuonna 2014 suoritetussa laajassa takavarikoinnissa Moskovan antidopinglaboratoriosta haltuunsa 155 venäläisiltä jalkapalloilijoilta otettua epäilyttävää dopingnäytettä.

Kanavan mukaan osa epäilyksen alaisista pelaajista kuuluu Venäjän nykymaajoukkueeseen.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa kertoi tutkineensa Venäjän MM-kisoihin valittua joukkuetta koskevia dopingepäilyjä uusien paljastusten jälkeen, mutta ilmoitti ennen turnauksen alkamista, ettei löytänyt todisteita sääntörikkomuksista kattavista jatkotutkimuksista huolimatta.

Uusia paljastuksia kesken MM-kisojen

Nyt, kesken Venäjän MM-turnauksen, The Mail on Sunday julkaisi uutta tietoa venäläisen jalkapallon sekavasta dopingvyyhdistä.

Lehden mukaan Venäjän urheiluministeriö piilotti MM-kisoihin nimetyn Ruslan Kambolovin vuonna 2015 antaman positiivisen dopingnäytteen korvaamalla sen puhtaan urheilijan näytteellä. Juuri näin Venäjällä toimittiin valtavan laajassa dopingohjelmassa, joka johti lopulta Venäjän sulkemiseen Pyeongchangin talviolympialaisista.

Venäjän maajoukkue pudotti Kambolovin kalkkiviivoilla MM-ryhmästä loukkaantumisen vuoksi. Noin viikko sen jälkeen Fifa tiedotti, että MM-turnaukseen nimettyyn Venäjän joukkueeseen ei tutkimusten perusteella liity dopingepäilyjä.

Fifa ei ole tiedottanut mitään Kambolovin tilanteesta.

The Mail on Sunday on saanut haltuunsa muun muassa sähköpostikeskusteluja venäläisten dopingtestaajien ja urheiluministeriön virkailijan välillä, jotka paljastavat Kambolovin positiivisen näytteen piilottelemisen.

Lehden mukaan Fifalla on hallussaan samat tiedot, mutta on täysin hämärän peitossa, miten jalkapallon kattojärjestö on asiaan reagoinut. Fifa on antanut tilanteesta vain salaperäisiä lausuntoja, joiden mukaan tutkimukset ovat kesken.

Fifa vaikenee

Venäjän dopinghuijauksen paljastaneen Richard McLarenin tiimi kertoi Fifalle positiivisen näytteen piilottamisesta jo viime vuonna.

– Sen jälkeen en ole kuullut heistä. En tiedä, miksi he eivät ole toimineet, McLaren sanoi.

Lehden mukaan Kambolovin tapaus on vain jäävuoren huippu. Wadan entisen johtajan Richard Poundin mielestä on itsestäänselvää, miksi Fifa ei ole tutkinut Venäjän jalkapalloiluun liittyvää dopingohjelmaa tarkemmin.

– He eivät halua hässäkkää MM-turnauksen aikana. Panoksena on miljardeja dollareita, hän sanoi.

Venäjä on jo varmistanut jatkopaikkansa MM-kisojen neljännesvälieriin. Se kohtaa alkulohkon viimeisessä ottelussa Uruguayn. Panoksena on lohkovoitto.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt