IS seurasi MM-ottelua Moskovan metron ”Stalinin kahvikuppiradalla” – myös Suomen jalkapallo nousi puheenaiheeksi - MM-futis - Ilta-Sanomat

IS seurasi MM-ottelua Moskovan metron ”Stalinin kahvikuppiradalla” – myös Suomen jalkapallo nousi puheenaiheeksi

Julkaistu: 22.6.2018 10:33

100 kilometriä, 60 asemaa ja tuhansia faneja. IS seurasi Venäjän MM-kisaottelun Moskovan upeassa metrossa.

Kun jalkapallon MM-kisoja seuraa Moskovassa, tulee vietettyä valtavasti aikaa maan alla. Metro on kaikkein vaivattomin tapa liikkua 12 miljoonan asukkaan kaupungissa.

Onneksi Moskovan metroverkosto on häkellyttävän toimiva ja kenties maailman kaunein.

Kaiken lisäksi metrovaunuista löytyy pienet televisiot, joista voi seurata otteluita matkaa tehdessä. Ilman niitä toimittajalta ja faneilta menisi paljon MM-kisoissa ohi.

Lisäksi missään MM-kisojen aikana ei törmää niin lyhyessä ajassa niin värikkääseen joukkoon eri maiden kannattajia.

Siksi IS päätti jalkautua Moskovan metroon jalkapallo-ottelun ajaksi tarkkailemaan, mitä maan alla pelin aikana tapahtuu. Otteluksi valikoitui isäntämaa Venäjän kamppailu Egyptiä vastaan.

Metrolinja 5 eli Koltsevaja on itsestäänselvä valinta tarkkailupaikaksi, sillä se kulkee noin 20 kilometrin kehää Moskovan keskustan ympärillä.

Myytin mukaan sitä ei ollut alkuperäisissä piirustuksissa, joiden päälle Josif Stalin laski kahvikuppinsa. Kupista jäi suunnitelmaan ruskea kehä, jonka Stalin määräsi rakennettavaksi. Linja 5 on merkitty metrokarttaan ruskealla.

Kierros alkaa kellon suuntaisesti iltayhdeksältä Krasnopresnanskajan asemalta. Samaan aikaan paraguaylainen erotuomari Enrique Cáceres viheltää pilliinsä Pietarissa.

Vaunuissa on paljon puolalaisia, jotka ovat tulossa Spartakin stadionilta. Laskuhumala ja tappio näkyvät heidän olemuksessaan.

Argentiinalaiset Guillermo, Mariano ja Tristan ovat ehtineet jo toipua avausottelun pettymyksestä Islantia vastaan. Moskovasta kolmikko suuntaa Argentiinan perässä Nizhni Novgorodiin ja sieltä Pietariin.

– Ajattelimme piipahtaa Pietarista myös Helsinkiin. Olemme kisoissa niin kauan kun Argentiina pelaa. Hankimme liput myös finaaliin. Olemme toiveikasta kansaa.

Argentiinalaiset Guillermo, Mariano ja Tristan matkustavat joukkueensa perässä.

Reissu kuulostaa kalliilta, mutta sitä varten on paiskittu töitä ja säästetty neljä vuotta.

Vaunuun astuvalla perulaismiehellä on ollut aikaa kerätä rahoja kisamatkaan paljon kauemmin.

– Kyllä minulla on tähän varaa. Olemme odottaneet 36 vuotta, että Peru pelaisi MM-kisoissa, hän sanoo ja ehtii hypätä vaunusta ennen kuin ehdin kysyä edes nimeä.

Hän oli onnekas perulainen. Kisojen aikana uutisoitiin maanmiehestä, joka jäi ilman lippua, joten hän lihotti itseään 25 kiloa saadakseen lipun liikuntarajoitteisten kiintiössä.

Metrossa voi halutessaan seurata pelejä myös televisiosta.

Nainen pyytää väistämään television edestä. Koska ihmiset vaihtuvat vaunussa koko ajan, on vaikea arvioida, kuinka moni katsoo Venäjän ja Egytin välistä ottelua. Ehkä noin kolmannes, osa kännykästään tai iPadilta.

Ensimmäiseen 12 aseman täyteen kierrokseen kuluu pelikellon mukaan 22 minuuttia. Ottelussa ei ole sinä aikana tapahtunut mitään erikoista.

Moskovan metro on maailman neljänneksi vilkkain ja sitä käyttää päivittäin jopa yhdeksän miljoonaa matkustajaa. Siihen nähden kaikki toimii todella jouhevasti metrojen saapuessa asemille melko tarkkaan 90 sekunnin välein.

Venäjällä on myös paljon faneja, joilla ei ole omaa joukkuetta kisoissa. Ikkunasta näkyy yksi Suomenkin pelipaita. Kaksi malilaista on saapunut kannattamaan naapurimaa Senegalia.

Palestiinalainen mies nykäisee hihasta kuullessaan, mitä olen tekemässä.

– Olen täällä, koska tykkään jalkapallosta, mutta maajoukkueemme ei ole kovin hyvä.

– Ei ole meidänkään, vastaan.

– Teillä on sentään oma jalkapallosarja, hän muistuttaa.

Kieltämättä ei kannata lähteä vertaamaan Suomea Palestiinaan edes jalkapallossa.

Malilaiset herrat saapuivat kannattamaan naapurimaata Senegalia.

Ensimmäinen puoliaika päättyy vähän ennen kuin metro on kiertänyt kaksi täyttä kehää.

Ihmiset ovat löytäneet tiensä fanialueelle tai baareihin, vaunussa on koko ajan enemmän paikallisia.

– Egypti tekee kaksi maalia, ja se on siinä. Näin kuvia, kun Venäjän joukkue tuli bussista stadionille. He näyttivät valmiiksi väsyneiltä, venäläisnainen sanoo miehelleen.

Avausottelun murskalukemat eivät ole poistaneet venäläisten skeptisyyttä maajoukkuettaan kohtaan.

Sanonnan mukaan maassa on 145 miljoonaa jalkapalloasiantuntijaa, ja vain 11 ihmistä ei tiedä, miten jalkapalloa pelataan.

Komsomolskakajan aseman kohdalla se yhdentoista ihmisen ryhmä osoittaa enemmistön olevan väärässä. Venäjä siirtyy johtoon.

Metrossa on hiljaista. Yritän kuunnella ovenraosta kuuluuko edes asemalla iloista mylvintää.

Pari asemaa myöhemmin lukemat ovat jo 2–0. Metrossa aletaan innostua.

Sitten 3–0. Ihmiset huutavat jo päitään pudistellen. Alkaa vilkas innostunut jalkapallokeskustelu vierustovereiden kanssa.

Egypti kaventaa, mutta Venäjä ottaa jo toisen voittonsa kisoissa metrovaunun saapuessa Kievskajan asemalle.

Se on kiertänyt pysäkkiä vaille viisi kierrosta eli noin sata kilometriä yhden jalkapallo-ottelun aikana.

Ja kun peli päättyy, metro jatkaa kulkuaan vielä yhteen asti yöllä. Aamulla kello 5.35 sen pitää olla taas valmiina kyyditsemään miljoonia MM-kisaturisteja ja paikallisia.

Nimettömäksi häänyt Perun kannattaja on odottanut maan pääsyä arvokisoihin pitkään.

83-vuotias kaunotar

Moskovan metroasemat ovat häkellyttävän kauniita. Asemat ovat koristeellisia ja niissä on sosialistista realismia edustavia taideteoksia. Kuin museossa kävelisi.

Moskovan metro avattiin vuonna 1935, ja se on sittemmin laajentunut noin 12 linjan ja noin 200 aseman verkostoksi.

Metroverkoston kokonaispituus on Moskovan metron omien sivujen mukaan 327,5 kilometriä ja niillä liikkuu noin 10 000 vaunua kuljettaen päivittäin 6–9 miljoonaa matkustajaa.

Se on maailman neljänneksi vilkkaimmin liikennöity metro. Vuoden 2014 tietojen mukaan se antoi 2,4 miljardia kyytiä vuodessa.

Asemien keskiväli on noin 1,8 kilometriä. Keskinopeudet ovat sen vuoksi myös suuria, noin 42 kilometriä tunnissa.

Toisen maailmansodan pommituksissa puoli miljoonaa ihmistä haki metroverkostosta suojaa. Maan alla oli kauppoja ja kampaamoja. Kurskajan asemalla toimi jopa kirjasto.

Saksalaisfaneja naurattaa, vaikka maajoukkue aloitti turnauksen heikosti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?