Tässä juttusarjassa muistellaan jalkapallon MM-kisojen ikimuistoisimpia hetkiä.
Jalkapallossa on hyödynnetty dataa jo pitkään. Harvoin sitä on kuitenkaan tehty yhtä ikimuistoisella tavalla kuin Saksan ja Argentiinan välisessä MM-puolivälierässä 2006.
Tasokas kohtaaminen venyi rangaistuspotkukilpailuun. Juuri ennen pilkkukisan alkua Saksan maalivahtivalmentaja Andreas Köpke antoi maalivahti Jens Lehmannille muistilapun.
Saksalaisten taustaryhmällä oli kerättynä tiedot 13 000 rangaistuspotkusta. Osan noista pilkuista olivat ampuneet Argentiinan pelaajat. Lappuun oli tiivistetty 4–5 sivua dataa joukkueen mahdollisista laukojista.
Köpke oli kirjoittanut sen ennen ottelua hotellin muistipaperille. Paperin yläreunassa luki ”Schlosshotel, Grunewald”. Tärkeämpi info oli kirjoitettu lyijykynällä. Kuva muistilapusta on levinnyt Twitterissä laajalti.
”47. Jens Lehmann Penalty Notes. Can you imagine anything else more germany. Ruthlessly efficient. Final penalty Cambiasso steps up and misses, ultimate head games as Cambiasso wasnt even on his list. Mass brawl ensued and Jens consulted his notes and found no brawl on it so left. pic.twitter.com/YF3u1zBveP— Ashley (@AshleyBolland_) 17. toukokuuta 2018
Suomennettuna lapussa luki:
1. Riquelme, vasemmalle
2. Crespo, pitkä vauhti/oikealle
lyhyt vauhti/vasemmalle
3. Heinze, vasemmalle alas
4. Ayala 2 (Ayalan pelinumero, siltä varalta, ettei Lehmann tunnistaisi häntä), odottaa pitkään, pitkä vauhti oikealle
5. Messi, vasemmalle
6. Aimar 16, odottaa pitkään, vasemmalle
7. Rodriquez 18, vasemmalle
Seitsemästä pelaajasta vain kaksi, Roberto Ayala ja Maxi Rodriguez, laukoi pilkkukisassa. Lappu toi silti saksalaisille pienen etulyöntiaseman.
Lehmann on kertonut pilkkukisasta yksityiskohtaisesti elämäkerrassaan Der Wahnsinn liegt auf dem Platz (vapaasti käännettynä: Hulluus on kentällä).
– Sieltä tulee Ayala. Lapussa lukee oikealle. Minun täytyy hyödyntää tietoa. Mutta miten? Luotanko pelkästään paperiin? Juuri ennen kuin hän osuu palloon syöksyn oikealle. Pallo tulee suoraan käsiini.
Lehmann ei vain torju palloa. Hän vangitsee sen.
Myös Rodriguez toimi lapun tietojen mukaan. Hänen laukauksensa oli kuitenkin niin hyvä, ettei Lehmann saanut sitä torjuttua.
Viimeisenä argentiinalaisista laukoo vaihtopelaajan kentälle tullut Esteban Cambiasso. Lehmann kaivaa jälleen lapun esille. Se on rytistynyt ja hiestä kostea. Hänen on vaikea saada merkinnöistä selvää.
– Andy, miksi käytit lyijykynää? Eihän tätä pysty lukemaan kukaan, Lehmann manaa itsekseen.
Hän etsii kuumeisesti Cambiasson nimeä, mutta ei löydä sitä. Useampikin asiantuntija on ollut kuitenkin sitä mieltä, että lappu toimi erityisesti Cambiasson kohdalla tästä huolimatta.
– Lehmann tutki paperia pitkään. Cambiasso ajatteli varmasti, mitä he tietävät. Saksalaiset eivät tienneet mitään, mutta Cambiasso oli silti aivan peloissaan, Saksan joukkueesta dokumenttia kuvannut ohjaaja Sönke Wortmann kertoo Soccernomics-kirjassa.
Lehmann tutki kuuluisaa muistilappua maalivahtivalmentaja Andreas Köpken kanssa ennen rangaistuslaukauksia.
Cambiasso laukoo heikon rankkarin, jonka Lehmann torjuu helposti.
Ottelun jälkeen Lehmann vaihtaa kamojaan pukuhuoneessa ja huomaa jotain pudonneen lattialle. Hän nostaa muistilapun ja katsoo sitä vielä kerran.
– ”Eipä siitä hirveästi ollut apua”, ajattelen. Ryttään paperin ja alan etsiä roskista. Kun sellaista ei löydy heti, vilkaisen lappua uudestaan. ”Ehkä lapset osaisivat arvostaa pientä matkamuistoa”, tuumaan ja pakkaan sen hanskalaukkuuni.
Vuotta myöhemmin Lehmannin muistilappu myytiin hyväntekeväisyyshuutokaupassa. Energiajuomayhtiö maksoi siitä miljoona euroa.
Nykyään MM-kisahistorian kuuluisin muistilappu löytyy Haus der Geschichte -museosta Bonnista, jonne yhtiö sen lahjoitti.