Kommentti: Lopetetaan puheet ihmeestä – tämän takia Islanti pysäytti Argentiinan ja Messin

Islanti on edennyt EM-kisoihin, päässyt lohkostaan jatkoon, kaatanut jatkopelissä Englannin, selviytynyt MM-kisoihin ja pysäyttänyt Argentiinan. Jossain vaiheessa ihme ei ole enää ihme, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin Moskovasta.

Lähtöasetelma tiedetään. Islannissa on kylmä. Siellä on niin vähän väkeä, että joka toinen vastaantulija on luultavasti sukua A-maajoukkuepelaajalle.

Joka ikinen argentiinalainen puolestaan hallitsee jalkapallon ennen kuin osaa sanoa Diego.

Siitä huolimatta Argentiina ei onnistu voittamaan Islantia jalkapallossa.

Ihme, ihmetellään taas sen jälkeen, kun Islanti on ollut ensin MM-kisojen porteilla, edennyt EM-kisoihin, edennyt niissä jatkopeleihin, pudottanut niissä Englannin ja edennyt kovasta lohkosta MM-lopputurnaukseen.

Islanti on Fifan rankingissa sijalla 20. MM-kisoissa pelaa 32 maata.

Jossain vaiheessa ihmeen on lakattava olemasta ihme. Juuri sitä Islannin valmentaja Heimir Hallgrimsson toisteli perjantain lehdistötilaisuudessa melkeinpä häiritsevän rauhallisesti.

Se rauha näkyi taas kerran Islannin pelaamisessa. Argentiinan lähtökohtaisen jalkapalloylivoiman lisäksi ylivoima oli myös katsomossa, jossa islantilaiset olivat pieniä sinisiä saarekkeita HU HU -huudot hukuttaneiden argentiinalaisten keskellä.

Sellaiseen Islanti on tottunut. Koko maa on pieni saareke jääkylmän valtameren keskellä.

Yksi Sergio Agueron maali ei Islantia paljon hetkauta.

Islantia ei hävetä mikään

Islanti pysäytti Argentiinan, koska se oli tehnyt kotiläksynsä huolellisesti ja maksimoi sen, minkä osaa.

Joukkuetta ei hävetä lähettää palloa pitkänä kärjelle ja ottaa kaikki puolen kentän yläpuolelta saadut heitot erikoistilanteina.

Joka kerta, kun Islanti saa pallon haltuunsa ylhäällä tai vaikka se pomppisi kuin flipperissä, vastustajan puolustus näyttää olevan täydessä sekasorrossa.

Lionel Messi oli pettynyt mies Islanti-ottelun jälkeen.

Argentiina tai moni muu maa ei koskaan voisi kuvitella pelaavansa Islannin kaltaista hyökkäyspeliä, mutta mitä sitten?

Puolustaessa Islannin pelaajat olivat koko ajan lähekkäin tukemassa toisiaan.

Ennen Argentiinan avausmaalia Birgir Bjarnason oli kerran Lionel Messia vastaan yksin tämän lempipaikalla rangaistusalueen kulmalla.

Silloin tietää, mitä pian tapahtuu. Myös Bjarnason tiesi. Yksi Messin harhautus, jolla hän hakee vasemman jalkansa vapaaksi, on mahdoton pysäyttää.

Maalivahti Hannes Halldorsson torjui sillä kertaa laukauksen, mutta jo seuraavaa tilanteeseen Islanti reagoi. Sillä kertaa liikaa.

Argentiinan kympin ympärillä oli pian neljä pelaajaa, jolloin toisella puolella oli liikaa tilaa. Se tila johti lopulta Argentiinan maaliin.

Inhorealistinen nautinto

Virheistä opittiin. Sen jälkeen Messi ei saanut vasenta jalkaansa enää vapaaksi.

Erinomaisen ottelun pelannut Islannin keskikentän kolmikko Bjarnason, Gylfi Sigurdsson ja Hordur Magnusson suostuivat pitkin hampain päästämään Argentiinan tähden vasemmalta puoleltaan ohi, koska oikealla jalallaan Messi ei juuri lauo. Oikealta ohittaminen tehtiin mahdottomaksi.

Sen lisäksi Messille tyypillinen seinäpelaaminen pysäytettiin tylysti. Kun tämä haki pudottajaa kärjestä, Islannin keskikenttä juoksi lujaa alaspäin estämään pallon palauttamisen Messille.

Argentiinan kapteeni kaipasi selvästi Jordi Alban tyyppistä laitapuolustajaa, joka tekee juoksuja linjan taakse.

Messin katse haki moneen kertaan toiveikkaasti Argentiinan vasemmalle puolelle, jossa ei Barcelonan joukkuekaveria näkynyt, koska tämä pelaa Espanjan maajoukkueessa.

Muutaman kerran siellä viiletti Angel Di Maria, joka syötti laidalta takaviistoon. Sellaisia syöttöjä on totuttu näkemään Barcelonassa. Joka kerta Islannin pelaaja osasi juuri sitä syöttöä odottaa.

Näin pysähtyi Lionel Messin rangaistuspotku.

Islanti saa kotiläksyjen teosta täyden kympin, kun maalivahti Halldarsson nappasi Messin pilkun kiinni – opiskeltuaan tämän viimeaikaiset rangaistuspotkut ja kerrattuaan omat liikkeensä.

Omien kykyjen maksimointi, vastustajan huolellinen opiskelu, asioiden täsmällinen toteuttaminen ja vahva itsetuntokaan eivät useimmissa tapauksissa riitä, kun Islannilla on vastassaan Argentiina, mutta ne lisäävät todennäköisyyttä menestyä.

Nautitteko tällä tavoin pelaamisesta, valmentaja Hallgrimssonilta kysyttiin ottelun jälkeen.

– Useimmat nauttivat. Tiedämme, miten meillä on mahdollisuus pärjätä. Jos pelaamme mies miestä vastaan, kaikki tietävät, miten ottelu päättyy. Meille on nautinnollisempaa pelata näin ja saavuttaa jotain kuin pelata toisella tapaa eikä saavuttaa mitään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?