MM-futis

Kommentti: MM-isäntä Venäjä hukkasi kahdeksan vuotta – mikään ei toimi, kaikki järjestyy?

Julkaistu:

MM-futis
Venäjällä on valmistauduttu kahdeksan vuotta MM-kisoihin, jotta kaikki toimisi. Maajoukkueen toimivuus on siinä sivussa unohtunut, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin Moskovasta.
– Hienoa, että kisat järjestetään Venäjällä, mutta hävettää, että olemme niissä mukana.

Sama vastaus eri variaatiolla toistuu, kun venäläisiltä kysyy odotuksista jalkapallon MM-kotikisoissa.

Hajontaa löytyy lähinnä siitä, kannattiko valtion käyttää rahaa jättimäisiin stadioneihin, kun sairaaloitakin olisi syytä kunnostaa. Venäjän jalkapallomaajoukkueesta jokainen lähes poikkeuksetta on samaa mieltä.

Venäjä saattaa olla kaikkien aikojen huonoin kisaisäntä. Tällä tarkoitetaan nimenomaan jalkapalloa, vaikka väite toimisi toisellakin tapaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lähimmät kilpailijat Japani ja Etelä-Korea jyräsivät lohkovoittajina jatkoon 2002. Etelä-Afrikka jäi niukasti alkulohkoon Uruguayn ja Meksikon taakse, vaikka se kaatoi muun muassa Ranskan. Yhdysvallat laittoi 1994 jatkopeleissä Brasilian ahtaalle.

Venäjän tilanne täyttää toivottomalta, vaikka sille sattui myös kisojen selvästi heikoin alkulohko.

Kahdeksan hukattua vuotta

Venäjä on tiennyt melkein kahdeksan vuotta järjestävänsä jalkapallon MM-kisat 2018. Se on käyttänyt noin 700 miljardia ruplaa eli 9,5 miljardia euroa siihen, että kaikki olisi valmista.

Parin Moskovassa vietetyn päivän ja Spartakin stadionilla vierailun perusteella käytännön asiat toimivat huomattavasti paremmin kuin vaikkapa kaksi vuotta sitten Ranskan EM-kisoissa.

Isoin asia, joka ei ole valmis tai toimi, on Venäjän jalkapallomaajoukkue. Sen osalta Venäjä on hukannut kahdeksan viime vuotta – oikeastaan vielä useamman.

Harrastajamääriltään Venäjä on maailman kymmenen isoimman jalkapallomaan joukossa. Sillä on jalkapalloperinteitä. Olosuhteet ovat melko hyvässä kunnossa ja rahaa futikseen kylväviä rikkaita seuraomistajia riittää. Mikä siis mättää?

27. elokuuta 2005 on päivämäärä, joka oli käänteen tekevä venäläiselle jalkapallolle, vaikka maa voitti kolme vuotta myöhemmin vielä yllättäen EM-pronssia.

Tuona päivänä Moskovan Dynamon avauskokoonpanossa oli pelkästään ulkomaalaispelaajia. Vladimir Putin älähti ja hänen läheinen liittolaisensa, jalkapalloliiton puheenjohtaja Vitali Mutko ryhtyi toimiin.

13 viime vuoden aikana on nähty erilaisia variaatioita rajoittaa ulkomaalaispelaajien määrää Venäjän pääsarjassa. Tällä hetkellä joukkueella pitää olla kentällä vähintään viisi venäläispelaajaa.

Sen sijaan, että sääntö olisi kehittänyt pelaajia, se on nostanut heidän palkkansa pilviin ja lisännyt mukavuudenhalua. Vähemmällä saa enemmän.

Maailmalla jalkapallo on jokapäiväistä kilpailua omasta asemastaan, sillä satoja yhtä hyviä pelaajia olisi koko ajan tulossa tilalle, jos pelin taso notkahtaa. Se on melkoinen liikkeelle paneva voima.

Venäläispelaajat ovat olleet hemmotellussa asemassa. Tähän kun lisää vuosikausia hapuilleen pelaajakehityksen, ei ole valtava ihme, että jalkapallon potentiaalinen suurmaa konttaa.

Mikään ei toimi

Kaikesta huolimatta A-maajoukkuetasolla olisi ollut kahdeksan vuotta aikaa tehdä edes jotain, jotta joukkueen saisi toimimaan.

Sen sijaan on uskottu sanontaan, jonka mukaan mikään Venäjällä ei toimi, mutta kaikki järjestyy. Se on turhan optimistista tällä kertaa.

Kaikki on lähtenyt huonoista valmentajavalinnoista. Dick Advocaat, Fabio Capello ja Leonid Slutski ovat epäonnistuneet vuorollaan.

Nykyistä valmentajaa Stanislav Tshertshesovia pidetään egoistina, jonka nimitys oli outo, ja vielä oudompaa on, ettei hän ole saanut vielä potkuja.

Muutamaa päivää ennen kisojen alkua hän ei ole vielä edes keksinyt, millä pelijärjestelmällä Venäjä pelaa. Edes valistuneimmat venäläiset jalkapallotoimittajat eivät osaa nimetä joukkueen ihannekokoonpanoa.

MM-kisoihin valmistaneissa kahdessa harjoitusottelussa Itävaltaa ja Turkkia vastaan Venäjä sai vain yhden laukauksen maalia kohti.

Joukkueessa on verrattain hyviä pelaajia Aleksandr Golovin, Alan Dzagoev ja Fedor Smolnov etunenässä, mutta kukaan ei tunnu tietävän, miten jalkapalloa pelataan yhdessä.

Venäjän onni kisojen avauspelissä on, että vastaan tulee sekava Saudi-Arabia, joka on vaihtanut kisoihin selviytymisen jälkeen valmentajaa jo kahdesti.

Saudi-Arabian liitto teki ilmeisen rahakkaan sopimuksen Espanjan pääsarjan kanssa siitä, että maa voisi lähettää yhdeksän mahdollista kisapelaajaansa La Ligaan lainaan valmistautumaan turnaukseen.

Yhdeksälle pelaajalle kertyi peliaikaa vain 19 minuuttia. Ainoastaan kolme heistä valittiin kisaryhmään.

Lisäksi Chilen maajoukkuetta aiemmin valmentanut Juan Antonio Pizzi haluaa Saudi-Arabian pelaavan samalla tapaa kuin viime kisoissa loistanut Chile. Se ei välttämättä ole hyvä idea.

Ehkä isäntäjoukkueelle käy sittenkin taas niin, että vaikka ei mikään toimi, kaikki järjestyy.

MM-kisojen avausottelu Venäjä–Saudi-Arabia TV2 kello 18.00.

Tilaa Urheilulehti tästä:

Urheilulehti + kausioppaat

19,90 €/2 kk * (=9,95 €/kk)

Tilaa »
 • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
 • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat

* Jatkuva tilaus. Ensimmäiset 2 kk 19,90€, sen jälkeen 26,50€/2 kk.

Urheilulehti, kausioppaat ja liveottelut (Ruutu+)

13,95 €/kk

Tilaa »
 • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
 • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat
 • Urheilulehtien arkistot netissä
 • Näköislehti netissä jo keskiviikkoisin
 • Ruutu+ urheilun liveottelut ja tallenteet
 • Ruutu+:n muu sisältö: viihde, leffat, lastenohjelmat, ym.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt