MM-futis

Kolumni: Turkin presidentti Erdoganin haamu leijailee Saksan MM-joukkueen yllä

Julkaistu:

MM-futis
Politiikka, tuo urheilun käsikynkässä aina matkannut kaveri, jarruttaa pahasti MM-kisoihin valmistautuvaa Saksaa, kirjoittaa Johanna Nordling.
Soppa alkoi toukokuisesta Lontoosta, jossa Saksan kaksi tärkeää pelaajaa, Ilkay Gündogan ja Mesut Özil, tapasivat Recep Tayyip Erdoganin, Turkin ihmisoikeuksia polkevan presidentin. He lahjoittivat tälle pelipaitansa, Gündogan vieläpä omistuskirjoituksella ”minun presidentilleni” – ja skandaali oli valmis.

No, virheitä tapahtuu. Fiksulla ja suoraselkäisellä kommunikaatiolla teema olisi voitu siivota syrjään ennen MM-kisoja, mutta toisin kävi, soppa vain syveni. Nyt Saksan maajoukkueen mukana Venäjälle matkustavat fanien suuttuneet vihellykset, toimittajien kritiikki ja kaksi pelaajaa, jotka ovat suurennuslasin alla ja epävarmuuden syömiä.

***

Joachim Löw lienee raivoissaan, tietäähän hän, kuinka tärkeää hyvä henki, positiivinen tunnelma ja joukkueen yhtenäisyys menestykselle on. Syyllisiä hän saa kuitenkin etsiä vain omasta ryhmästään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saksan maajoukkueen kriisikommunikaatio petti tapauksessa täysin. Maajoukkue lähetti Gündoganin ja Özilin Saksan presidentin, Frank-Walter Steinmeierin luokse, jolle pelaajat vakuuttivat sitoutuvansa Saksan arvoihin. Mitään selkeää viestiä tyyliin ”Erdoganin tapaaminen oli virhe” tai ”tuomitsemme ihmisoikeusrikkomukset” ei kuitenkaan kuulunut.

Seuraavaksi seurasi lähinnä vaikenemista. Gündogan sanoi toimittajille ymmärtävänsä kritiikin, mutta Özil jäi kokonaan pois maajoukkueen mediapäivästä, eikä hän ole vieläkään pukahtanut asiasta sanaakaan. Sen sijaan maajoukkueen manageri Oliver Bierhoff julisti teeman päättyneeksi.

***

Nykypäivän huippufutiksessa yritetään usein vaieta vaikeat teemat kuoliaiksi. Seurat ja liitot suojelevat pelaajia kuin pikkulapsia, joilta ei voi vaatia omaa vastuunkantoa, ja median ja fanien toivotaan vain unohtavan.

Aina se ei kuitenkaan onnistu. Fanit vihelsivät Gündoganille armottomasti harjoitusottelussa Saudi-Arabiaa vastaan, jopa juhlivat, kun tämä epäonnistui maalipaikassa. Gündoganin otteissa näkyi epävarmuus ja koko Saksan joukkue tuntui hätkähtävän lopahtaneesta tunnelmasta. Özil ei tullut edes kentälle, hänellä oli selkävaivoja, kuinka aitoja, kuka tietää.

Ja näin MM-kisojen alkaessa Saksaa kiusaa Erdoganin haamu, vieläpä Putinin Venäjällä ja läpikorruptoituneen Fifan kisoissa – siinäpä kattava kuva nykyhuippufutiksesta.

Ainoa keino päättää teema kunnolla olisi se, että molemmat pelaajat sanoisivat selkeästi tehneensä virheen, tuomitsisivat Erdoganin hallinnon. Niin kauan kun he ei sitä tee, heidän maineensa on Saksassa mennyttä.

Vihellyksiä kuultaneen MM-otteluissakin.

Ja vielä...

Saksan ensimmäinen MM-vastustaja, Meksiko, rypee myös skandaalissa, kun lehdet paljastivat maajoukkuepelaajien villeihin juhliin osallistuneen 30 escort-daamia. Hector Herreran piti lähteä kotiin pelastamaan avioliittonsa, ja nyt joukkueen henki säröilee futisliiton suojeltua joidenkin juhlijoiden nimiä, toisten ei.

Lisää Johanna Nordlingin kolumneja voit lukea täältä.
Tilaa Urheilulehti tästä:

Urheilulehti + kausioppaat

19,90 €/2 kk * (=9,95 €/kk)

Tilaa »
 • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
 • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat

* Jatkuva tilaus. Ensimmäiset 2 kk 19,90€, sen jälkeen 26,50€/2 kk.

Urheilulehti, kausioppaat ja liveottelut (Ruutu+)

13,95 €/kk

Tilaa »
 • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
 • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat
 • Urheilulehtien arkistot netissä
 • Näköislehti netissä jo keskiviikkoisin
 • Ruutu+ urheilun liveottelut ja tallenteet
 • Ruutu+:n muu sisältö: viihde, leffat, lastenohjelmat, ym.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt