MM-futis

Kommentti: Potkujen antaja käyttäytyi kuin alttarille jätetty poikaystävä – Espanjan MM-luotsin kohtelu on järjetöntä

Julkaistu: , Päivitetty:

kommentti
Julen Lopeteguin potkuissa ei ollut mitään järkeä – eli Espanjassa asiat alkavat jälleen olla normaalilla mallilla, kirjoittaa Janne Oivio.
14 voittoa, kuusi tasapeliä, ei yhtään tappiota.

Julen Lopeteguin saldo Espanjan maajoukkueen päävalmentajana oli kaikilla mittareilla mainio. Tappioitta edenneeltä joukkueelta nähtiin monta vakuuttavaa esitystä, jotka veivät sen heittämällä MM-kisoihin karsintalohkosta, jossa kisasi myös Italia. Saapasmaan lopullisen kohtalon kaikki muistanevat.

Mikään tästä ei enää painanut vaakakupissa, kun tiistaina kävi ilmi, että Lopetegui oli löytänyt jo seuraavan työnantajansa. Tieto pestistä Zinedine Zidanen seuraajana Real Madridissa tuli yllätyksenä – eikä kaikista vähiten Espanjan jalkapalloliitolle.

Se oli iso ongelma.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Asioita ei saa hoitaa niin, että viisi minuuttia ennen virallista tiedotusta me saamme asiasta tiedon, liiton puheenjohtaja Luis Rubiales jyrisi lehdistötilaisuudessa.

Rubiales, Atletico Madridin akatemian kasvatti, valittiin liiton johtoon vasta viime kuussa. Yksi hänen ensimmäisistä saavutuksistaan oli juuri Lopeteguin kiinnittäminen jatkosopimukseen vajaa kuukausi sitten. Valmentajan oli määrä jatkaa maajoukkueen peräsimessä 2020 EM-kisojen läpi.

Koko Rubialesin lehdistötilaisuus oli kuin kliseisin alttarille jätetyn poikaystävän itkuvirsi. Lopetegui vaihtoi nuorempaan, ja jätetty Rubiales vastasi polttamalla kaiken maan tasalle. Eikä tietenkään siksi, että olisi katkera, tai koska hänen mieskunniaansa olisi loukattu. Ihan vaan, koska nyt käyttäydyttiin huonosti.

– En tunne itseäni lainkaan petetyksi, koska Julen on tehnyt kovasti töitä. Mutta meidän oli pakko toimia näin johtuen osapuolten omista toimintatavoista, Rubiales sanoi.

Kommunikaatio ei toiminut

Espanjalaismedian mukaan täydellisesti raivostunut liittopomo halusi antaa suorilta käsin kenkää valmentajalle jo tiistaina heti tiedon tultua julki, mutta aluksi työkaverit liiton johdossa onnistuivat hieman tyynnyttelemään loukattua kiukkupussia.

Lopeteguilla ja Real Madridilla on totta kai vastuunsa asiaan liittyen. On selvää, ettei kommunikaatio Espanjan jalkapalloliittoon ollut kunnossa, jos tieto sopimuksesta tuli pomoille aivan puskista.

Lopeteguin olisi pitänyt osoittaa enemmän kunnioitusta työnantajaansa kohtaan. Madrid olisi voinut viivyttää sopimusuutisen julkistusta kisojen jälkeiseen aikaan – toki silloin asia olisi todennäköisesti vuotanut anonyymisti julkisuuteen joka tapauksessa. Kaikki vaihtoehdot olivat huonoja.

Silti Lopetegui tai Madrid eivät tehneet mitään, mitä ammattilaisurheilussa ei nähtäisi tuon tuosta. Pelaajat siirtyvät seuroista toisiin, samoin valmentajat.

Ja on yhtä lailla päivänselvää, että Lopetegui tekee Madrid-pestillä ns. loppuelämän tienestit. Hän ei tietenkään joudu makkarapalkalla Espanjaakaan valmentamaan, mutta vuosiansioissa tulee olemaan miljoonien eurojen ero. Saman ratkaisun tekisi kuka tahansa muukin. Eikä pidä unohtaa, että kaikkien arvokisojen yhteydessä on tilanteita, joissa maajoukkuevalmentajan siirtyminen seuratehtäviin on tiedossa ennen kisojen alkua.

On selvää, että siirtoihin seurajoukkuemaailmassa tottuneet Espanjan pelaajat tuskin hätkähtivät Lopeteguin pestistä juurikaan – nyt puhutaan suurella todennäköisyydellä vain ja ainoastaan siitä, että liiton ylimmässä johdossa tuli kuohittu olo.

Espanja on ollut monta vuotta sekä seura- että maajoukkuetasolla lajin mallimaa. Nyt veri kuohahti suorastaan stereotyyppisen voimakkaasti, ja seurauksena impulsiivinen ratkaisu saattaa upottaa koko Espanjan joukkueen haaveet maailmanmestaruudesta.

Tämä, jos joku, on sitä klassista eteläeurooppalaista urheilujohtamista, jota ennen Espanjan menestysvuosia totuttiin heiltä aina näkemään. Kenkää ei anneta siksi, että siinä olisi järkeä, vaan siksi, että tuli paha mieli. Vamos!

Hyvä työ valuu hukkaan

Lopetegui tuli legendaarisen Vicente Del Bosquen paikalle 2016 EM-kisojen karmean pettymyksen jälkeen ja aloitti kovan uudistustyön. Tulokset ja joukkueen ilmapiiri osoittivat, että työ kantoi hedelmää. Nyt kaikki saattoi lentää kertaheitolla romukoppaan.

Espanjan media ehti jo kertoa varmana Lopeteguin seuraajana Albert Celadesin, mutta se totuus kuoli oltuaan noin tunnin elossa. Entinen maajoukkuesuuruus Fernando Hierro julkistettiin Lopeteguin seuraajaksi hieman kolmen jälkeen Suomen aikaa.

Oli luotsi sitten Celades tai Hierro, Espanja luottaa kokemattomaan liiton mieheen päävalmentajaan MM-kisoissa. Alle 21-vuotiaden päävalmentaja Celades ei ole koskaan toiminut miesten joukkueen päävalmentajana, ja Real Madridin ikonin Hierron ainoa kokemus päävalmentajan tehtävistä on kaudelta 2016-17 piskuisen Real Oviedon peräsimestä.

Aiemmin Real Madridin kakkosvalmentajana toiminut Hierro kesti yhden kauden ajan Oviedossa ennen kuin lähti seurasta ”yhteisymmärryksessä”. Ennen ja jälkeen Oviedon ja Madridin pestiensä Hierro toimi Espanjan maajoukkueen urheilujohtajana. Täysiverisiä firman miehiä molemmat, siis. Espanjalaismedian mukaan Hierro, joka oli mukana keskusteluissa Lopeteguin kohtalosta, vastusti Lopeteguin potkuja. Nyt hän nousee miehen seuraajaksi.

Hierro ja Lopetegui ovat myös vanhoja joukkuekavereita. Lopetegui ja Hierro olivat samaan aikaan Real Madridissa 1980-90-lukujen taitteessa, ja kumpikin pelasi Espanjan maajoukkueessa MM-kisoissa 1994. Pelaajauralla maalivahti Lopetegui jäi kuitenkin reilusti ikonisen Hierron varjoon. Nyt valmentajana kokematon Hierro joutuu täysin odottamatta uransa kovimpaan paikkaan. Jos ei mitään muuta, niin 89 maaottelua urallaan pelanneella Hierrolla on jokaisen maajoukkueen pelaajan takuuvarma kunnioitus. Se auttaa nopeassa kisarysäyksessä ainakin alkuun.

Artikkelia on korjattu. Espanjan päävalmentajaksi nimettiin Fernando Hierro eikä Albert Celades kuten alun perin Espanjassa uutisoitiin.
Tilaa Urheilulehti tästä:

Urheilulehti + kausioppaat

19,90 €/2 kk * (=9,95 €/kk)

Tilaa »
 • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
 • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat

* Jatkuva tilaus. Ensimmäiset 2 kk 19,90€, sen jälkeen 26,50€/2 kk.

Urheilulehti, kausioppaat ja liveottelut (Ruutu+)

13,95 €/kk

Tilaa »
 • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
 • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat
 • Urheilulehtien arkistot netissä
 • Näköislehti netissä jo keskiviikkoisin
 • Ruutu+ urheilun liveottelut ja tallenteet
 • Ruutu+:n muu sisältö: viihde, leffat, lastenohjelmat, ym.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt