MM-futis

Kommentti: Tulistuneen Bill Clintonin väitettiin murskanneen peilin pirstaleiksi – MM-valinnassa on jälleen paljon pelissä

Julkaistu:

MM-futis
Ensi kertaa äänestävä Suomi haluaa Pohjois-Amerikan seuraavaksi kisaisännäksi. Venäjän ja Qatarin valinta kaduttaa jo Fifaa, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin Moskovasta.
Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa valitsee keskiviikkona Moskovassa pidettävässä kongressissaan jalkapallon MM-kisojen isäntämaan vuodelle 2026.

Ajankohta kuulostaa kaukaiselta, koska sitä ennen pelataan Venäjän MM-kisat, jotka alkavat torstaina, sekä Qatarin vuoden 2022 talvikisat, joiden perumista monet yhä toivovat.

Keskiviikon kongressin päätös on tärkeä paitsi tulevalle järjestäjämaalle myös Kansainväliselle jalkapalloliitolle itselleen.

Lisäksi se on tärkeä koko globaalille jalkapalloyhteisölle, jonka Fifa on pakottanut käymään armotonta moraalista painia, kun se antoi kisoja ihmisoikeuksia loukkaaville ja demokratiavajeesta kärsiville ongelmamaille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ei ole helppoa keskittyä jalkapalloon, kun katsomosta kentälle lankeava varjo on turhan symbolinen.

Kongressissa vastakkain ovat Marokko sekä Pohjois-Amerikan yhteishakemus (Yhdysvallat, Kanada ja Meksiko).

Ihan helppo tilanne ei ole tälläkään kertaa. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump haukkui muutama päivä sitten Kanadan pääministeriä Justin Trudeauta toisessa yhteydessä heikoksi.

Meksikoa kohtaan solvaukset ovat olleet paljon pahempia, minkä lisäksi maiden välille pystytetään muuria.

Marokossa taas ihmisoikeuksien kannalta silmiinpistävintä ovat maan tiukat homolait.

Oli Fifan valinta kumpi tahansa, suunta on Venäjästä ja Qatarista parempaan.

12 vai 6 miljardia?

Fifa on tuntenut nahoissaan kahdeksan vuoden takaisen päätöksensä antaa kisat Venäjälle ja Qatarille.

Jälkimmäistä silloinen puheenjohtaja Sepp Blatter katui jo tuoreeltaan, sillä hän aavisti kohtalonsa.

Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton oli tehnyt valtavasti töitä maan kisaisännyyden eteen. Kun Qatar vei kaikkien yllätykseksi voiton, korruptio tuoksahti kauas. Clintonin kerrotaan rikkoneen ensi töikseen hotellihuoneensa peilin.

On helppo arvata, että juuri hän oli alkuun panevana voimana FBI:n käynnistettyä Fifaa vastaan laajan tutkinnan, jonka seurauksena Blatter erosi, 11 liiton korkea-arvoista työntekijää sai syytteen ja 12 henkilöä on jo tuomittu oikeudessa.

Eniten Fifan väitetään katuvan päätöksensä taloudellisia vaikutuksia. Sillä on laajasti raportoitu olevan kassavaje.

Kongressin osallistujille järjestö kehui taloustilannettaan, vaikka kaikki sen toiminta kielii muusta. Tänään se esittelee lukuja.

Eri tietojen mukaan Fifa olisi käyttänyt kolmen viime vuoden aikana talousreservistään jopa 600 miljoonaa ylimääräistä rahaa.

Rahat ovat menneet korruptioskandaalin aiheuttamiin oikeuskuluihin, Fifan nykyisen puheenjohtajan Gianni Infantinon vaalilupauksiin sekä menetettyihin sponsorituloihin, kun monet länsimaiset firmat ovat kieltäytyneet tukemasta Venäjän MM-kisoja.

Järjestö tahkoaa pääasiassa mediaoikeuksia myymällä noin 90 prosenttia kaikista tuloistaan jalkapallon MM-kisoista. Brasilian kisat neljä vuotta sitten tuottivat Fifalle noin neljä miljardia euroa. Fifa on viime hetkillä onnistunut hankkimaan myös uusia sponsoreita varsinkin Kiinasta.

Järjestö ei silti halua uudelleen vastaavaan tilanteeseen, minkä vuoksi 12 miljardin tuottoa lupaileva Pohjois-Amerikka kuulostaa sen korviin houkuttelevalta. Marokon kisojen väitetään tuottavan Fifalle noin puolet siitä.

Suomen valinta kertoo uusista tuulista

IS tavoitti eilen Palloliiton puheenjohtajan Ari Lahden, joka kertoi Suomen kallistuneen Pohjois-Amerikan puolelle.

Päätös tehtiin sen jälkeen, kun molemmat hakijat olivat esittäytyneet pariin otteeseen Pohjoismaiden liitoille.

Uutta on se, miten avoimesti Suomi tuli päätöksensä kanssa esille. Kun Fifalle äänestettiin pomoa 2015 kongressissa, Palloliiton silloinen puheenjohtaja katosi maan alle.

Bisnesmiehenä tunnettu Lahti ei nähnyt mitään ongelmaa kierrellä faktaa, että raha on tärkeä tekijä myös Suomen kannalta kisaisäntää valittaessa. Mitä enemmän Fifa kerää MM-kisoista tuottoja sitä enemmän se jakaa rahaa lajiliitoille.

Lahti otti kantaa myös ihmisoikeuskysymyksiin, jotka ovat Pohjois-Amerikan maissa Marokkoa paremmalla tolalla. Vaikka MM-jalkapallon voisi myös nähdä mahdollisuutena avata yhteiskuntaa, on Venäjän ja Qatarin jälkeen turvallisempaa pysytellä poissa myrskyistä.

Pohjois-Amerikka hurmasi Suomen myös ympäristöarvoillaan ja kestävällä kehityksellä. Stadionit ja muu infrastruktuuri ovat siellä jo valmiina, kun Marokkoon pitäisi rakentaa yhdeksän uutta jalkapallopyhättöä.

Sellainen on aiemmin vaikuttanut jalkapallon ilosanomaa hinnalla millä hyvänsä levittävän Fifan pyrkimykseltä. Taakseen se on jättänyt usein vakoisia elefantteja ja ongelmia järjestäjämaalle.

Mikäli muut jäsenvaltiot ovat tänään Suomen kanssa samoilla linjoilla, on järjestössä nähtävä uusia tuulia. Suomen Palloliitossa ne puheltavat jo.

Uutta ja hyvää viime valintaflopin jälkeen on äänestystapa. Tällä kertaa kisapaikasta päättää hallituksen sijaan Fifan 207 jäsenmaata. Niin isoa joukkoa on vaikeampi voidella.
Tilaa Urheilulehti tästä:

Urheilulehti + kausioppaat

19,90 €/2 kk * (=9,95 €/kk)

Tilaa »
 • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
 • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat

* Jatkuva tilaus. Ensimmäiset 2 kk 19,90€, sen jälkeen 26,50€/2 kk.

Urheilulehti, kausioppaat ja liveottelut (Ruutu+)

13,95 €/kk

Tilaa »
 • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
 • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat
 • Urheilulehtien arkistot netissä
 • Näköislehti netissä jo keskiviikkoisin
 • Ruutu+ urheilun liveottelut ja tallenteet
 • Ruutu+:n muu sisältö: viihde, leffat, lastenohjelmat, ym.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt