Kommentti: Lopettakaa tyhjänpäiväinen ja valheellinen puhe jalkapallon MM-kisojen aikana - MM-futis - Ilta-Sanomat

Kommentti: Lopettakaa tyhjänpäiväinen ja valheellinen puhe jalkapallon MM-kisojen aikana

Jalkapallon pitäminen erillään politiikasta tarkoittaisi, että voisimme MM-kisoissa ummistaa silmämme Venäjän ongelmilta, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin.

Jalkapallon maailmanmestaruuskisat järjestävän Venäjän presidentti Vladimir Putin piti MM-pokaalia käsissään Moskovan Luzhniki-stadionilla pidetyssä seremoniassa. Vierellä Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino.­

12.6.2018 11:39

Politiikka ei kuulu urheiluun. Kuulemme tämän lauseen monesti taas Venäjällä torstaina alkavien jalkapallon MM-kisojen yhteydessä.

Se on melko tyhjänpäiväinen lausahdus ja vieläpä suoranainen vale. Politiikka on aina kuulunut ja kuuluu vastedeskin urheiluun.

Politiikan ei pitäisi kuulua urheiluun on sekin outo väite, joka perustuu olettamukseen, että politiikka olisi jollain tapaa itsessään pahaa tai vahingollista.

Ei ole. Politiikka on toimintaa, jossa tehdään ratkaisuja eri vaihtoehtojen väliltä.

Jos joukko pihapiirin lapsia vaatii yhtiökokouksessa taloyhtiötä kumoamaan kiellon potkia palloa autotallin oveen, sen voi määritellä politiikaksi.

Kun kunnassa päätetään, rakennetaanko tyhjälle tontille kauppakeskus vai tekonurmikenttä, kysymys on politiikasta.

Politiikka on urheilulle elintärkeää. Se voi totta kai olla myös huonoa tai pahaa, mutta ei se ole politiikan vaan sitä tekevien vika.

Huippu-urheilussa käytetään kiellettyjä aineita, dopingia. Kukaan ei silti sano, että lääketiede ja urheilu olisi pidettävä erillään. Sellaisen vaatimisessa ei olisi mitään järkeä.

Jos politiikka ja urheilu jollain konstilla onnistuttaisiin erottamaan toisistaan, se antaisi meille mahdollisuuden sulkea silmämme esimerkiksi Venäjän ongelmilta jalkapallon MM-kisojen ajaksi. Näin ei saa tapahtua.

Politiikka on auttanut jalkapalloa

Jalkapallon MM-kisat pysäyttävät käytännössä koko maailman kuukaudeksi. Kisat eivät ole itsestään kasvaneet niin massiiviseksi tapahtumaksi. Siihenkin on tarvittu politiikkaa.

Kuvaavaa on, että ensimmäisiin MM-kisoihin Uruguayhin vuonna 1930 kaikki eurooppalaiset joukkueet matkustivat samalla laivalla poimien Brasilian matkalta mukaan.

Vielä vuonna 1962 MM-kisoissa pelattiin välierä, jossa oli alle 6 000 katsojaa.

Jalkapallon globaali asema ei ole itsestäänselvyys.

Lajin nousu maapallon suurimmaksi kansanliikkeeksi vaati Fifan määrätietoista laajentumispolitiikkaa, jossa hyödynnettiin muun muassa Coca-Cola-yhtiön luomia kontakteja maailman eri kolkkiin.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa oli pitkään vain pieni herrakerho. Jalkapallon kasvaessa sekin kasvoi maailmanpoliittisesti merkittäväksi vallankäyttäjäksi, joka tunkeutuu toisinaan jopa valtiosuvereniteetin alueelle.

Fifa pystyy tähän, koska sillä on mandaatti kontrolloida maajoukkuejalkapalloa, muokata lajin sääntöjä ja järjestää lajin MM-kisat.

MM-kisojen aikana tullaan näkemään täysiä katsomoita muiden muassa tällä Pietarin stadionilla.­

Kisoista saatavia miljardituloja se jakaa kaikille lajiliitoilleen “kehitysapuna” pyrkien edistämään esimerkiksi monien Afrikan maiden lasten ja naisten asemaa jalkapallon avulla.

Fifa on tehnyt jalkapallolla paljon hyvää.

Siinä samalla Fifa käyttää lajin globaalin suosion tuomaa valta-asemaansa väärin flirttailemalla estoitta diktatuurien kanssa ja luovuttamalla MM-kisoja ihmisoikeuksien kannalta ongelmallisiin maihin.

Sekään ei ole politiikan vika, vaan korruptoituneen järjestön, jolla ei tunnu olevan moraalista kompassia.

Urheilu vaikuttaa ympäröivään maailmaan

Urheiluun ei pitäisi kuulua sellainen politiikka, jossa isoja tapahtumia annetaan valtioille, joiden demokratiaa halveksuvat johtajat pystyvät kisojen avulla pönkittämään asemaansa.

Urheiluun ei pitäisi kuulua sellainen politiikka, jossa silmät ummistetaan ihmisoikeusrikkomuksilta.

Kuka sitten määrittelee, mikä on oikeanlaista politiikkaa, jota urheilun yhteydessä voidaan harjoittaa tai siihen liittää?

Onko oikein, että amerikkalaiset urheilujoukkueet kieltäytyvät kutsusta Valkoiseen taloon, koska pelaajat eivät hyväksy Donald Trumpin politiikkaa, jota pitävät vääränä?

Se on jo paljon yleisiä ihmisoikeuksia hankalampi kysymys, mutta päätös on joukkueen ja asiasta on tärkeä keskustella.

Fifa on tällä hetkellä talousvaikeuksissa, koska monet sponsorit ovat vetäytyneet tukemasta Venäjän ja Qatarin MM-kisoja.

Sponsorien päätös on ollut paitsi taloudellinen myös poliittinen.

Keskiviikkona Fifan kongressi kokoontuu Moskovassa päättämään 2026 kisaisännästä.

Vastakkain ovat Pohjois-Amerikan eli Yhdysvaltain, Kanadan ja Meksikon yhteishanke sekä Marokko.

Voimme pohtia, millainen oikeusvaltio esimerkiksi kuolemantuomion salliva Yhdysvallat on.

On syytä myös miettiä, saako MM-kisat antaa Marokolle, jonka tiukat homolait polkevat ihmisoikeuksia. Vai voisiko iso kansainvälinen tapahtuma avata yhteiskuntaa ja tehdä maalle jopa hyvää?

On suorastaan vastuutonta olla ajattelematta urheilun vaikutuksia ympäröivään maailmaan. Emme voi laittaa päätä pensaaseen toteamalla, että politiikka ja urheilu pitäisi erottaa toisistaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?