Käsittämätön ratkaisu Venäjällä – maailman upeimmaksi kehutulla stadionilla ei pelata peliäkään jalkapallon MM-kisoissa

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

MM-futis
Jalkapallon MM-kisojen alkuun on pari viikkoa. Yksi polttava kysymys ihmetyttää futismaailmaa edelleen.
Ennennäkemättömän hieno, moderni, mestarillinen… Ylistyssanoja on riittänyt.

Huippuvalmentaja Fabio Capello kehui vuonna 2016 avattua Krasnodarin jalkapallostadionia ja sen puitteita maailman upeimmiksi. Moni on ollut italialaisen taktiikkavelhon kanssa samaa mieltä.

Silti parin viikon päästä alkavissa Venäjän MM-kisoissa stadionilla ei pelata otteluakaan. Kukaan ei tunnu ymmärtävän miksi.


Krasnodarin futisstadionin ja koko kaupungin jalkapallokulttuurin kehityksen taustalla on yksi vaikuttaja. Miljardööri Sergei Galitski tunnetaan intohimoisena futisihmisenä.

Venäläisellä kauppaketjulla jättiomaisuuden tehnyt Galitski, 50, on Venäjän pääsarjassa pelaavan FC Krasnodarin omistaja. Galitski on siitä harvinainen persoona, ettei hän ole säästellyt rahaa tai aikaa yrittäessään hinata alueen – ja samalla Venäjän jalkapalloa – kohti parempia aikoja.

Noin 275 miljoonaa euroa maksaneen stadionhankkeen lisäksi Galitski on kehittänyt merkittävästi kaupungin harjoitusolosuhteita ja paikallisille lahjakkuuksille suunnattua akatemiatoimintaa.

Galitski ihastui FC Barcelonan dominointiin Pep Guardiolan aikakaudella ja halusi, että Krasnodarissa nähtäisiin joku päivä jotain vastaavaa. Kunnianhimoinen tavoite tuntui monista utopialta, varsinkin kuin voimakkaana patrioottina tunnettu Galitski ilmoitti, että suuruus rakennetaan pelkästään alueen omien pelaajien avulla.


Miljardööri ei ole peitellyt inhoaan nykypäivän kulttuuria kohtaan, jossa venäläisjoukkueiden valmentajiksi palkataan suuria ulkomaalaisnimiä.

– Olemme menettäneet kansallisen identiteettimme. En halua tänne mitään Thomas Tuchelia tai muita ulkomaalaisia, Galitski julisti huhtikuussa viitaten lupaavaan saksalaisvalmentajaan.

Futiskansa on ollut seuraomistajan kanssa samoilla linjoilla, mutta Venäjän suuria urheilupäättäjiä Galitskin terävä kritiikki on ärsyttänyt.

Tunteita herättänyt ilmoitus

Omia polkujaan aina kulkenut Galitski on kuitenkin tottunut oleman vastarannan kiiski.

Vuonna 2013 hän laittoi alulle stadionprojektin, jonka onnistumista on sittemmin käyty ihastelemassa ympäri maailmaa. Inspiraatio Krasnodarin uuteen jalkapallopyhättöön haettiin Rooman Colosseumista. Yksityisrahoitteisen stadionin estetiikka keräsi kehuja jo varhain.

Myös stadionin ympäristö on erityisen kaunis. Stadion sijaitsee jättimäisen Galitskin puiston vieressä. Uudesta puistosta on tullut parissa vuodessa paikallisten ja turistien rakastama paikka, oli pelipäivä tai ei.
Kun Venäjän päättäjät ilmoittivat silloisen urheiluministerin Vitali Mutkon johdolla, ettei Krasnodar mahdu Venäjän MM-kaupunkien joukkoon, moni ei ollut uskoa korviaan. Krasnodarin asukkaat olivat raivoissaan. Päätös herättää edelleen ihmetystä.

Mutko perusteli ratkaisua sillä, ettei 34 000-paikkaisen stadionin yleisökapasiteetti ole riittävä MM-turnaukseen ja sillä, että jokaisesta aluepiiristä voitiin valita vain yksi MM-kisakaupunki. Krasnodarin piiristä MM-kaupungiksi oli jo valittu vuoden 2014 olympiaisäntä Sotshi.

Selitykset ontuivat. Asiantuntijoiden mukaan Krasnodarin yleisökapasiteetti oli parista tuhannesta paikasta kiinni. Väliaikaisten lisäpaikkojen luominen olisi tuskin ollut jalkapallohullulle miljardöörille ongelma, ja todennäköisesti Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa olisi voinut joustaa joka tapauksessa paikkavaatimusten kanssa.

Paljon sympatiaa

Krasnodar olisi ollut monien mielestä huomattavasti parempi kisaisäntä kuin moni muu 11 MM-kaupungista.

Venäjän harvoihin yksityisrahoitteisiin seuroihin kuuluva FC Krasnodar on – toisin kuin monet muut venäläisseurat – taloudellisesti vakaa organisaatio. Pitkäjänteisesti rakennettu seura on vakiinnuttanut paikkansa maan ykkösliigassa ja onnistunut luomaan kuningaslajin ympärille vakavasti otettavaa buumia.

Samaa ei voi sanoa esimerkiksi MM-kaupungeista Sotshista ja Kaliningradista, joissa ei nähdä ensi kaudella pääsarjatason jalkapalloa. Kaupunkien stadionien käyttö MM-kisojen jälkeen on jo nyt huolenaihe.


Kyseenalaisten valintojen syyksi epäillään hyvävelisuhteita ja tiettyjen aluepäättäjien suosimista. Joidenkin teorioiden mukaan taustalla painaa sekin, ettei Galitski ole Venäjän ylimmän johdon suosiossa.

Miljardööri luopui tämän vuoden helmikuussa omistamastaan Magnit-halpakauppaketjusta. Galitski myi osuutensa 20 vuodessa rakentamastaan jättibisneksestä Venäjän valtiolliselle VTB-pankille.

Huhujen mukaan lisää taloudellista valtaa tavoitteleva valtiojohto savusti Galitskin ulos omasta bisneksestään. Toiset väittävät, ettei Galitskilla ollut enää innostusta johtaa talouspakotteista kärsinyttä vähittäiskauppabisnestä, vaan hän halusi keskittyä tosirakkauteensa eli jalkapalloon.

Oli totuus mikä tahansa, Galitski ja hänen jalkapallohankkeensa ovat saaneet kisojen alla runsaasti sympatiaa ja huomiota. Suunnitelmallinen kehitystyö on kantanut hedelmää. Galitskin lempilapsi FC Krasnodar on niitä harvoja venäläisseuroja, joiden tulevaisuus näyttää oikeasti toiveikkaalta.

Vaikkei Krasnodarin stadionilla nähdä MM-pelejä, omapäinen miljardööri näyttäytyy lukuisten futisfanien silmissä voittajana.

Lähteet: Financial Times, The Economist, Bloomberg, Argumenty i fakty, Tass, Sport Ekspress

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt