Miss Suomi -semifinalisti sairastui täysin yllättäen ulkonäköön vaikuttaneeseen sairauteen – ihmisten julmat kommentit pöyristyttivät - Miss Suomi - Ilta-Sanomat

Miss Suomi -semifinalisti sairastui täysin yllättäen ulkonäköön vaikuttaneeseen sairauteen – ihmisten julmat kommentit pöyristyttivät

Miss Suomi -semifinalisti Nicole Heinämaa haluaa puhua itsetunnon puolesta, sillä hän on itse taistellut psoriasiksen kanssa vuosien ajan.

Nicole Heinämaa pyrkii kolmatta kertaa Miss Suomeksi.

6.2.2020 16:55

Suomi saa uuden missin toukokuussa, kun yksi torstaina esitellystä Miss Suomi -semifinalistista saa kutreilleen kirkkaimman kruunun. Semifinalistien joukossa oli tänä vuonna monia konkareita. Yksi heistä oli kolmatta kertaa kisaan pyrkivä espoolainen Nicole Heinämaa.

Muutama vuosi sitten 22-vuotias Heinämaa pääsi kilpailussa vaativan missituomariston eteen, mutta ei tullut valituksi semifinaaliin. Toisella kerralla kokemusta oli karttunut jo niin, että hänet valittiin Miss Suomi 2019 -semifinalistien joukkoon. Silloin matka kuitenkin katkesi lyhyeen, eikä nainen päässyt suurista toiveista huolimatta finaaliin.

– Viime kerralla matka päättyi itsevarmuuteen. En luottanut itseeni tarpeeksi. Tiedostin sen jo silloin, mutta yritin vain tsempata. Se ei vaan riittänyt, Heinämaa muisteli IS:lle semifinalistien julkistustilaisuudessa.

Nyt Heinämaa kisaa jälleen semifinaalissa ja tällä kertaa hän taistelee kirkkaimmasta kruunusta hanakammin kuin kertaakaan aiemmin.

– Mulla on ollut paljon vastoinkäymisiä elämässä, mutta olen aina uskonut siihen, että nousen sieltä ylös. Musta tulisi sellainen missi, että jäisin ihmisten mieleen, Heinämaa vannoi.

Nicole Heinämaa on kärsinyt teini-ikäisestä asti psoriasiksesta.

Heinämaa haluaisi puhua erityisesti itsetunnon puolesta. Sen kanssa hän on itsekin kamppaillut rajusti. Nainen sairasti teini-iässä psoriasista, joka vaikutti radikaalisti hänen itsevarmuutensa.

– Olen aina kamppaillut itsetunnon kanssa. Se on johtunut siitä, että ei ole tullut sellaista tukea, mitä olisin tarvinnut. Lisäksi sairastin psoriasista, jonka sain 7. luokalla, Heinämaa paljasti.

Heinämaa nimeää psoriasikseen sairastumisen suurimmaksi vastoinkäymisekseen. Psoriasisliiton kotisivujen mukaan psoriasis on sairaus, joka voi oireilla kaikilla ihoalueilla, mutta tyypillisimpiä paikkoja ovat kyynärpäät, polvet ja hiuspohja. Iho-oireet ilmenevät tarkkarajaisina, punoittavina ja paksuuntuneina läiskinä, jotka hilseilevät. Joskus kutina voi olla hankalin oire. Sairaudesta kärsii noin 2 % suomalaisista.

Sairaus vaikutti nuoren Heinämaan itsetuntoon, eikä asiaa helpottanut se, että sairaus herätti runsaasti huomiota muissa ihmisissä. Paikoin kommentit olivat todella ikäviä.

– Se vaikutti muhun todella paljon. Sain katseita, ja puolitutuilta ja tuntemattomilta tuli kommenttia, että miten kehtaat lähteä ulos tuon näköisenä. Minun käskettiin peittämään itseni ja sanottiin, että herrajumala, Heinämaa luetteli.

Myöhemmin psoriasis on pysynyt pääpiirteittäin kurissa.

– Se on pysynyt hyvin poissa, mutta kyllä se aina taustalla kummittelee, Heinämaa totesi.

Nicole Heinämaa pääsi semifinaaliin myös vuonna 2019. Silloin matka katkesi ennen finaalia.

Nyt Heinämaa suhtautuu asiaan uudella tavalla ja on täysin sinut asian kanssa.

– Olen löytänyt uuden minäni, ja olen tässä varmempana kuin koskaan aiemmin. Olen täysin valmis ja tällä hetkellä mikään ei pidättele minua, hän hymyili.

Missinä hän haluaisi puhua nimenomaan nuorien itsetunnosta ja kehottaa kaikkia arvostamaan itseään jo nuoresta alkaen.

– Musta tulisi valovoimainen, rehellinen, aito ja muita kannustava missi. Haluan puhua itsevarmuudesta ja sanoa, että uskokaa unelmiinne. Se on minutkin johtanut tähän pisteeseen, missä olen nyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?