Miss Suomi Alina Voronkova joutui venäläisjuuriensa takia someraivon kohteeksi – äiti Svetlana kertoo nyt perheen tarinan

Miss Suomi Alina Voronkovan perhe muutti Venäjältä Suomeen vuonna 1990.

3.10.2018 6:17

Viime lauantaina Alina Voronkovalla, 23, oli suuri päivä, sillä hän sai kutreilleen Miss Suomen kruunun.

Kruunaamisen jälkeen vaalealla kaunottarella on pitänyt kiirettä. Ohjelmaa riittää jatkuvalla syötöllä eikä yöunille ole juuri jäänyt aikaa. IS tapasi Alinan hänen missiautonsa luovutuksen yhteydessä Herttoniemessä.

– Kaiken muun lisäksi some on räjähtänyt ja sieltä tulee onnitteluita ja muita kommentteja jatkuvalla syötöllä. Luen ja vastailen kommentteihin yön pikkutunneilla, koska mun tavoitteena on vastata jokaiselle, Alina kertoo.

Alina sai tiistaina Miss Suomi -teippauksilla koristellun Nissan Qashqain vuodeksi käyttöönsä.

Vain pari minuuttia sen jälkeen, kun Alina oli kruunattu Miss Suomeksi, sosiaalisessa mediassa alkoi ryöpytys hänen taustastaan. Naisen isä Dmitri on venäläinen ja äiti Svetlana inkeriläinen, joten jotkut kommentoijat ihmettelivät isoon ääneen vihaisten emojien kera, että kuinka venäläinen voi olla Miss Suomi ja että puhuuko nainen edes suomea.

– Olen syntynyt Suomessa, saanut kasvatuksen ja koulutuksen täällä ja olen Suomen kansalainen, Alina selittää.

– Olen täysin suomalainen, mutta enhän mä voi sitä kaikille tulla erikseen todistamaan, eikä mun tarvitsekaan.

Alinan perheeseen kuuluvat hänen vanhempansa ja kolme vuotta vanhempi isosiskonsa. Perhe muutti Suomeen vajaat kolmekymmentä vuotta sitten, kun vanhemmat odottivat isosiskoa ja Alina oli vasta pilke silmäkulmassa.

Alina Voronkova sai Miss Suomen kruunun kutreilleen viime lauantaina. Sen jälkeen sosiaalisessa mediassa on käyty keskustelua hänen sukujuuristaan. Kuvassa vasemmalla 2. perintöprinsessa Jenny Lappalainen ja oikealla 1. perintöprinsessa Eevi Ihalainen.

Alinan äiti Svetlana muistelee, että hän alkoi suunnitella miehensä kanssa muuttoa heti, kun he kuulivat presidentti Mauno Koiviston antaneen inkeriläisille luvan palata Suomeen.

– Heihin kyllä soveltuvat nämä takaisin muuttajien kriteerit, vaikka nämä suvut ovat siellä varsin pitkään eläneetkin, Koivisto oli todennut tv-kameroiden edessä huhtikuussa 1990.

Svetlana avioitui puolisonsa kanssa marraskuussa 1990 ja pari alkoi järjestellä papereita muuttoa varten.

– Siihen aikaan oli todella vaikea päästä pois Neuvostoliitosta ja meidänkin oli tarkoitus tulla vain katsomaan Suomea ja lähteä heti takaisin. Mies löysi kuitenkin heti töitä ja minä olin raskaana. Niinpä päätimme jäädä.

Svetlana työskenteli aluksi siivoojana ja hänen miehensä vaneritehtaalla. Parin esikoinen, Alinan isosisko Karina, syntyi Suomessa.

Tuore Miss Suomi vanhempiensa kanssa.

Yhdessä asiassa Svetlana haluaa olla tarkka:

– Moni luulee, että Alinalla on kaksoiskansalaisuus. Ei ole. Meillä on asiapaperi, jonka presidentti Ahtisaari on allekirjoittanut vuonna 1998. Siinä lukee, että olemme saaneet Suomen kansalaisuuden. Tuolloin Venäjä vaati, että samalla pitää luopua sen kansalaisuudesta, joten me luovuimme siitä. Sukuni on suomalainen, olen omaa sukua Kinnar, äitini on Neuvonen.

Lue lisää Alina Voronkovan sukutaustasta ja siitä, miten se on vaikuttanut missiin tämän päivän Ilta-Sanomista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?