Miss Suomi -kisa siirtyy syksylle – kilpailu uudistuu valtavasti - Miss Suomi - Ilta-Sanomat

Miss Suomi -kisa siirtyy syksylle – kilpailu uudistuu valtavasti

Miss Suomi -kilpailu siirtyy keväältä järjestettäväksi ensi syksynä. Samalla kilpailu uudistuu melko lailla.

Hallitseva Miss Suomi Shirly Karvinen (kesk.) sai kruununsa viime vuonna 13. toukokuuta. Perintöprinsessoiksi valittiin Emilia Seppänen (vas.) ja Heta Sallinen.­

17.2.2017 6:03

– Aika paljon muutoksia on tulossa, sanoo missikeisarinna Sunneva Kantola ja tarkoittaa maamme tärkeintä kauneuskisaa, Miss Suomi -kilpailua.

Kantola on toiminut Miss Suomi -kisan johtohahmona vuodesta 2009 lähtien, ja nyt sulkavalaisyrittäjä aikoo viedä kilpailua hieman uuteen suuntaan.

Uudistuksia on useita ja monet niistä hyvin merkittäviä, mutta vasta osa niistä on kiveen kirjoitettuja ja siten julkaisukelpoisia.

Kantolan mukaan uudistuksilla haetaan sitä, että kilpailu menisi entistä kansainvälisempään suuntaan ja että Miss Suomi voisi tosissaan taistella kärkisijoista kansainvälisessä mittelössä.

– Kuten olen sanonut aiemminkin: mä haluan sen Miss Universum -kruunun Suomeen! Kantola sanoo päättäväisesti.

– Nämä uudistukset ovat olleet kaksi vuotta kehitteillä ja näitä pohdittu pitkän aikaa. Nyt asiat alkavat loksahdella kohdalleen.

Niin. Ne uudistukset.

Ensinnäkin Miss Suomi -kisan ajankohta muuttuu. Viime vuosina Suomen kauneimman titteli on ratkottu aina keväisin, ja sitä ennen heti vuoden alussa, mutta tänä vuonna Miss Suomi -kiertue käydään elo–syyskuussa ja finaali järjestetään syyskuussa.

Finalistit julkistetaan kiertueen aluksi elokuussa, mutta Kantola paljastaa, että sitä ennen jo toukokuussa valitaan 20 Miss Suomi -semifinalistia, joiden nimet julkistetaan todennäköisesti jo kaikelle kansalle.

– Olen jutellut useiden eri maiden missiorganisaatioiden kanssa ja monissa maissa käytäntönä on julkistaa kilpailijat jo semifinaalivaiheessa. Esimerkiksi perinteinen menestyjämaa Kolumbia on juuri julkaissut omat semifinalistinsa ja samoin on tehty myös esimerkiksi Norjassa, Kantola sanoo.

Semifinalistien valinnan jälkeen Miss Suomi -organisaatio järjestää Kantolan mukaan naisille noin viikon mittaisen koulutuksen, jonka jälkeen semifinalisteja koulitaan myös kesän aikana eri tavoin.

Pitkän koulutusjakson tarkoitus on kehittää nuorten naisten itseluottamusta, esiintymistaitoja sekä muita kiertueella vaadittavia asioita.

– Suomalaisilta puuttuu usein itseluottamusta. Sitä meidän pitää työntää heidän aivoihin, että he uskoisivat itseensä lavalla ja esiintymistilanteissa. Menemme tässä kansainvälisempään suuntaan, Kantola painottaa.

Kantola näkee, että pitkän semifinalistien koulutusjaksonn jyvät erottuvat akanoista paremmin. Aiemmin Miss Suomi -finalisteilla on ollut vain muutama viikko aika kouliintua missin tehtäviin, mikä ei Kantolan mukaan ole riittävästi.

– Valintaprosessi on ollut tähän asti aika nopea. Kun koulutus kestää pidempään ja se on ennen missikiertuetta, siinä näkee paljon paremmin, kuka on oikeasti valmis kansainvälisiin kisoihin sekä hoitamaan Miss Suomen tehtävät kotimaassa.

– Esimerkiksi viime vuoden Miss Universum Pia Wurtzbach valmistautui kisoihin kaksi vuotta ja samoin tämä tuore ranskalainen voittaja (Iris Mittenaere). Samanlaista pitkää valmistautumista vaaditaan myös suomalaisilta, jos haluaa menestyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?