Paljastuiko Suomi-kiekossa iso huijaus? Mestis-seuran ostanut unkarilaismies lataa täyslaidallisen: ”Minut on jätetty ulos kaikesta”

Heinolan Peliittojen kohuomistajaksi noussut Zoltan Nagy väittää tuoneensa seuraan rahaa.

Eetu Selänne (vas.) on pelannut Peliitoissa viime syksystä lähtien. Zoltan Nagy on seuran pääomistaja.

22.2. 6:09

Juonenkäänteet ovat kuin suoratoistopalvelun sarjasta.

Jääkiekkojoukkueen jämäpelaajaa ei huomaa kukaan, kunnes paljastuu, että hän on seuran salainen pääomistaja.

Älytöntä draamaa, mutta Heinolassa täyttä totta. Viime joulukuussa Etelä-Suomen Sanomat uutisoi, että Mestiksen Peliitat yllättäen omistaakin sen unkarilainen hyökkääjä Zoltan Nagy, 25.

Julkisuuteen oli aiemmin kerrottu, että omistaja on hollolalainen squashammattilainen Henrik Mustonen.

ESS:n mukaan Nagy oli luvannut rahoittaa seuraa, mutta euroakaan ei ole näkynyt. Joulukuussa Peliittojen koko hallitus erosi. Tammikuussa puheenjohtajaksi nousi kohuomistaja Nagy yksinvaltiaan lailla.

Mistä ihmeestä on kyse?

Nagy ei ole aiemmin juurikaan avannut sanaista arkkuaan.

Yhteydenottojen alussa hän vetosi jatkuvasti työkiireihinsä, mutta myöntyi lopulta vastaamaan kysymyksiin.

– Olen hyvin pettynyt, että tämä projekti ei valitettavasti onnistunut sillä tavalla kuin oli odotettu ja suunniteltu. Olen pannut tähän paljon enemmän kuin aikani ja sydämeni, Nagy sanoo.

Mustosella ja Nagylla on yhteinen sijoitusyhtiö, joka hankki enemmistön Peliitoista viime kesänä ex-maalivahti Karri Rämöltä ja Kai Koskiselta noin 50 000 eurolla.

Yhtiön kautta Nagy sai 51 prosentin osuudellaan päätäntävallan Peliitoissa. Mustosen oli tarkoitus olla keulakuva mediassa.

Zoltan Nagy

– Toistaiseksi vain minä olen sijoittanut yhtiöstämme rahaa Peliittoihin, Nagy väittää.

Kuinka paljon olet sijoittanut rahaa ja milloin?

– Olen investoinut jonkin verran, mitä pystyin.

Jälkimmäiseen kysymykseen hän ei vastannut.

Peliittojen hallituksen jäsen, seurassa vuosikymmeniä toiminut Marko Nyman ei halunnut vahvistaa tai kiistää, onko Nagy tuonut seuraan rahaa.

– Hän (Nagy) sanoo mitä sanoo. Minä en voi kommentoida mitään. Se on hänen seuransa, Nyman totesi ja päätti puhelun.

IS:n tietojen mukaan Peliittojen kassaan ei ainakaan alkuviikosta ollut kilahtanut Nagyn lupaamia rahoja. Myös Nyman sanoi tammikuun lopulla ESS:lle, ettei rahoja ollut kuulunut, vaikka niitä on pitkään ja hartaasti odotettu.

Lue lisää: ESS: Mestiksen skandaali­seurassa kuohuu! Mystinen Unkarin mies nousi nyt seura­pomoksi – ”En oikein tiedä miten”

Peliittojen taloudellinen tilanne on hälyttävä, sillä seuralla on useita kymmeniätuhansia euroja velkaa.

Nagyn tie Mestis-seuran omistajaksi on erikoinen. Hän syntyi vuonna 1997 Budapestissa ja muutti jo 16-vuotiaana Suomeen jääkiekon perässä.

Hän pelasi juniorina muun muassa Espoossa ja Jyväskylässä, mutta ei lyönyt läpi.

Kaudella 2019–20 hän päätyi Hollolaan Suomi-sarjan HC Giantsin riveihin. Hollolassa hän tutustui Mustoseen, kansainvälisesti menestyneeseen squashässään, joka on myös yrittäjä.

Mustosen mukaan he kehittelivät yhteisiä liikeideoita, kun puheeksi tuli Peliitat. Mustosella oli huippu-urheilijana suhteita, Nagylla omien sanojensa mukaan rahaa. Hän lupasi tuoda jopa 200 000 euroa alkupääomaa ”keskieurooppalaiselta sponsorilta”.

Ajatus oli kirkas: nostaa paikallinen Peliitat kohti parempia aikoja.

Omistajanvaihdos toteutui.

Mutta rahoja ei koskaan kuulunut.

Kun Nagysta tuli viime kesänä omistaja, hän sai samalla pelaajasopimuksen Peliittoihin, vaikka oli pelaajana kaukana Mestiksen tasosta. Hän on pelannut tällä kaudella kolme ottelua ilman tehopisteitä.

Nagy harmittelee, ettei hän pääomistajan ja puheenjohtajan asemastaan huolimatta ole päässyt käyttämään valtaansa Peliitoissa.

– Jotenkin minut on jätetty ulos kaikesta – mukaan lukien päätöksenteosta, hän sanoo.

Kun julkisuudessa omistajana esiteltiin suomalaiselle urheiluyleisölle jo tuttu Mustonen, jäi Nagy varjoihin. Hänen mukaansa näin tapahtui myös Peliitoissa, vaikka hän pelasi joukkueessa.

– Peliitoissa kukaan ei tiennyt ollenkaan, kuka olen. Jouduin kertomaan ihmisille myös monista muista asioista, Nagy sanoo.

Mustonen ei ole enää seuran toiminnassa mukana, hän sanoo olevansa pettynyt siihen, miten sinisilmäinen hän oli. Tiistai-iltana Mustonen viestitti IS:lle myyneensä samana päivänä osuutensa seurasta Nagylle.

Nagylle omistajuus on tarkoittanut sitä, että hän pääsi kokeilemaan siipiään pelaajana Mestiksessä.

Vuonna 1969 perustettu Peliitat on vaarassa kadota Mestiksen kartalta. Hannes Hyvösen luotsaama joukkue luisuu kohti putoamiskarsintoja, mutta myös taloudelliset uhkakuvat ovat todelliset.

Nagy ei halua ottaa tilannetta piikkiinsä.

– Peliittojen tilanne on ollut kriittinen jo useiden vuosien ajan. Ei se tapahtunut vasta tällä kaudella. Sen lisäksi menetimme tällä kaudella joukkueen bussin. Se oli iso menetys seuralle, Nagy sanoo.

Sen lisäksi menetimme tällä kaudella joukkueen bussin. Se oli iso menetys seuralle.

Hän vannoo ja vakuuttaa, että paiskii yhä töitä Peliittojen pelastamiseksi. Konkreettisia toimenpiteitä Nagy ei kuitenkaan avaa.

– Yritämme pitää seuran hengissä. Ja myös joukkueen täytyy pitää paikkansa Mestiksessä. Tässä ei ole aikaa draamalle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?