Valmentaja päästi suustaan ison hätähuudon – nosti esiin karaoken, halailun ja hiivan: ”Onhan se aika naurettavaa”

Lomautukset voivat vaikuttaa rajusti loppukauden voimasuhteisiin, jos sarjaa päästään edes jatkamaan.

Joni Petrell vuonna 2018.

7.1.2021 11:53

Jos jääkiekon liigakausi on ollut kärsimysnäytelmä rajoitettujen yleisömäärien, suljetuin ovin pelattujen otteluiden ja hetkellisen keskeytyksen vuoksi, menee kakkostaso Mestiksellä vielä huonommin.

Sarjaa ei ole pelattu marraskuun lopun jälkeen, ja tiistaina keskeytystä jatkettiin tammikuun loppuun asti. Varmaa ei ole, milloin päästään pelaamaan.

– Uskon, että pääsemme helmikuussa pelaamaan. Onhan se aika naurettavaa, että pystyy menemään kieli kurkussa vetämään hiivaa, laulamaan karaokea ja halailemaan, mutta ei voi mennä turvavälien kanssa ja maski päässä jääkiekko-otteluun. Päättäjien pitäisi miettiä hommaa, mikä on hyväksi kansan terveydelle, Joensuun Kiekko-Poikien päävalmentaja Joni Petrell paaluttaa STT:lle.

Liigassa on pelattu otteluita tyhjille katsomoille, mutta Mestiksen pelaaminen tyhjille katsomoille on taloudellisesti kannattamatonta. Sponsoritulot ovat murto-osia liigajoukkueiden vastaavista eikä Mestiksellä ole tulovirtaa takaavaa televisiosopimusta.

– Seurat työllistävät paljon ihmisiä. Olen huolissani tulevaisuudesta. Miten tämä vaikuttaa pelaajien ja valmentajien palkkaamiseen. Kuinka paljon lähtee työpaikkoja? Isot päättäjät, päästäkää nyt perkele meidät pelaamaan. Sitten kaikki pääsisivät harjoittamaan ammattitoimintaa, Petrell sanoo.

Useilla Mestis-paikkakunnilla on jouduttu turvautumaan lomautuksiin, myös Joensuussa. Lomautusaikana pelaajat ovat hakeutuneet muihin töihin.

Päävalmentaja näytti esimerkkiä jo joulukuussa.

– Olin kaksi ja puoli viikkoa töissä kaupassa.

Lomautuksen aikana seura ei voi järjestää ohjelmaa pelaajilleen. Urheilija ei voi kuitenkaan maata sohvalla lomautusaikaansa vaan kaukaloon pitäisi olla valmis palaamaan hyvässä kunnossa tällä kaudella tai viimeistään ensi kaudella.

– Olemme treenanneet koko kauden läpi aamuin ja illoin. Toiminta on ollut ammattimaista. Nyt pitää miettiä asiat uudestaan. Joulukuussa jätimme ohjatut aamutreenit pois ja treenasimme iltaisin, koska jengi oli töissä päivällä, Petrell avaa.

Joensuussa on päässyt jäähalliin harjoittelemaan, mutta lomautusaikana normaaleja joukkueharjoituksia ei ole ollut. Pelaajat ovat harjoitelleet omatoimisesti.

– Olen puhunut pelaajien kanssa, mitä kannattaisi tehdä.

JoKP on 14 joukkueen sarjassa seitsemäntenä. Kärjessä on Iisalmen Peli-Karhut. Sarjasta ei voi pudota tällä kaudella urheilullisin perustein.

Petrell nostaa esiin kilpailuedun, jonka osa seuroista saa sitten, kun kausi jatkuu. Osa seuroista ei ole lomauttanut työntekijöitään vaan on pystynyt jatkamaan harjoitteluarkeaan normaalisti.

– On iso ero, jos tammikuussa on 30 jääharjoitusta ja fysiikkatreenit päälle ja vastaavasti toinen joukkue ei ole harjoitellut yhdessä, Petrell katsoo loppukauteen, jonka aikana sarjan voimasuhteet voivat muuttua rajusti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?