Mestiksen mestarisuosikilla ei ole rahaa edes bussikyytiin – kapteeni uhrautui maksamaan matkan vieraspeliin

LeKillä kulkee kaukalossa paremmin kuin koskaan. Toimiston puolella asia on päinvastoin.

Sami Laakso toimii kasvattiseuransa LeKin kapteenina.

20.3.2019 6:48

Jääkiekon Mestis-seura Lempäälän Kisa pelasi historiansa parhaan runkosarjan. Se sijoittui lopulta toiseksi tasapistein runkosarjan voittaneen Kokkolan Hermeksen kanssa.

Mikään riemun ja onnen tyyssija Lempäälän Kiekkobussi-areena ei kuitenkaan kauden aikana ole ollut.

LeKin kulisseissa on sattunut ja tapahtunut.

Seuran valmennusjohto meni lakkoon heti alkukaudella palkanmaksuepäselvyyksien takia. Joukkue harjoitteli ja jopa pelasi yhden ottelun ilman valmentajiaan.

Talousvaikeuksissa jo pitkään rypeneellä seuralla on ollut vaikeuksia myös pelaajien palkoissa läpi kauden, mutta ne on saatu toistaiseksi viivästyksistä huolimatta kuitattua

Sisäpiiristä kantautuneiden tietojen mukaan myös mailojen ja muiden varusteiden kanssa on Lempäälässä eletty todellisia pula-aikoja.

Lisämausteen LeKin värikkääseen kauteen toi hiljattain lehdistötilaisuudessa vastustajan valmentajan kanssa käsirysyyn ajautuneen tiedottajan massiivinen seitsemän ottelun toimitsijakielto.

Kapteeni maksumiehenä

Runkosarjan loppumetreillä lempääläläisseuran talousvaikeudet ajautuivat jo siihen pisteeseen, ettei kuljetusyhtiön linja-auto enää ilmestynyt Lempäälän jäähallin pihaan vieraspelireissulle lähdettäessä.

Kuljetusyhtiö oli jo pitkään karhunnut saataviaan LeKiltä.

Vielä silloin sarjaa johtaneen LeKin oli tarkoitus lähteä taistelemaan runkosarjan voiton kannalta elintärkeistä pisteistä, mutta matkaan tulikin odottamaton mutka ennen kuin se ehti edes alkaa.

Lopulta joukkueen kapteeni Sami Laakso kuittasi omasta pussistaan velanlyhennyserän bussifirmalle, jotta se suostui lähettämään linja-autonsa kuljettamaan pahasti velkaantunutta Mestiksen kärkijoukkuetta vierasotteluun.

LeKin hallituksen puheenjohtaja Jukka Laakso kertoo, että seura on saanut myöhemmin kuitattua maksun takaisin kapteenille.

– Silloin kun koutsit olivat lakossa, sanoin, että toivottavasti näitä voidaan sitten keväällä mestaruusjuhlissa muistella.

– Tämä meni siihen samaan sarjaan, Laakso hymähtää.

Poikkeusjärjestely puolivälierissä

LeKi taipui lopulta Mestiksen runkosarjassa niukasti toiseksi.

Lisää kylmää vettä seuran niskaan kaadettiin, kun Rovaniemen Kiekko nousi ensimmäistä kertaa seurahistoriassaan mukaan pudotuspeleihin runkosarjan seitsemännellä sijalla.

Se tiesi LeKille sarjan pisintä ja kalleinta vieraspelireissua. Seurapomo Laakso sanoo suoraan, ettei toimistolla todellakaan hypitty riemusta, kun puolivälierävastus selvisi.

Mestis taipui kuitenkin poikkeusjärjestelyyn kulujen vähentämiseksi.

Tiistaina alkanut puolivälieräsarja LeKi–RoKi pelataan poikkeuksellisesti ns. NHL-mallilla eli kaksi ensimmäistä ottelua pelataan Lempäälässä ja seuraavat kaksi Rovaniemellä. Tarvittaessa loput pelit pelataan vuorotellen Lempäälästä alkaen.

Kevään suurimpiin mestarisuosikkeihin lukeutuva LeKi voitti ottelusarjan ensimmäisen taiston maalein 2–1.

Tulevaisuus auki

LeKin tilanne on ristiriitainen. Toimiston puolella ollaan kuolemankielissä, ja siitä huolimatta – tai ehkä juuri siksi – kaukalossa peli kulkee paremmin kuin koskaan aiemmin.

Laakson mukaan tällä hetkellä seuralla ei ole maksamattomia palkkoja. Menestyskulku on kuitenkin muuttamassa tilanteen.

– Jos tässä nyt mennään pitkälle kevääseen, niin haasteita on. Sitten voi tulla vaikeuksia palkoissa.

Mestiksessä pyörivät sen verran pienet rahat, ettei mahdollinen menestys riitä korjaamaan LeKin taloutta. Lisääntyvät pelireissut ovat päinvastoin iso kuluerä.

LeKin tulevaisuus on ollut keskusteluissa jo pitkään. Viime kauden jälkeen edustusjoukkueen nurin menosta puhuttiin tosissaan. Lopulta velkataakan runtelema seura sai Mestis-lisenssin lisäselvityksen jälkeen.

Talousvaikeudet ovat kaataneet viime vuosina Mestis-joukkueista Joensuun Jokipojat, Kajaanin Hokin ja Espoo Unitedin.

Onko kevään mestarikandidaatti LeKi listan seuraava jäsen?

– Tässä taustalla viritellään nyt isompia kuvioita. Pudotuspelimenestyksellä ei varsinaisesti ole tulevaisuuden kannalta merkitystä, Laakso kertoo.

– Sanotaanko näin, että jos emme saa rahoituskuviota onnistumaan ja sitä kautta vanhoja läskejä pois, niin emme me kyllä tällä tavalla räpiköimällä aio jatkaa eteenpäin. Sitten teemme isoja muutoksia. Kassa pitää saada kuntoon.

”Kaksi vaihtoehtoa”

LeKin talousvaikeudet juontavat juurensa jo seuran ensimmäisiin Mestis-kausiin viime vuosikymmenen lopussa. Sieltä kerääntyneet velat ovat rasittaneet seuran taivalta vuosi toisensa perään, vaikka viime vuosina lisävelkaa ei ole enää syntynyt.

– Sitä vanhaa velkaa emme ole pystyneet lyhentämään. Kun saisimme sen vanhan läskin pois, kyllä me sitten saisimme normaalin kauden ja kassavirran toimimaan.

Laakso uskoo, että seuran taloutta parantava rahoitusjärjestely onnistuu kuluvan kauden jälkeen.

– Olemme saaneet hyviä positiivisia signaaleja sijoittajilta. Meidän täytyy nyt oikeasti saada se velkataakka pois, ja siihen teemme nyt isolla porukalla töitä, että pääsisimme lähtemään puhtaalta pöydältä.

– Tai sitten ei lähdetä ollenkaan. Tässä on nyt käytännössä kaksi vaihtoehtoa, Laakso sanoo.

LeKi otti tiistaina ensimmäisen kiinnityksen välieräpaikkaan, joka vaatii neljä voittoa. Toinen osaottelu pelataan heti tänään keskiviikkona.

Kaudella 2007–08 alkaneella Mestis-taipaleellaan LeKi on yltänyt välieriin vain kerran (2009–10, loppusijoitus 4:s). Tänä keväänä se lukeutuu runkosarjan perusteella jopa suurimpiin mestarikandidaatteihin.

Ennen tätä kautta LeKi oli sijoittunut runkosarjassa parhaimmillaan kolmanneksi (2009–10).

Mestiksen puolivälierät

(1.) Hermes – (8.) KeuPa HT(2.) LeKi – (7.) RoKi(3.) Ketterä – (6.) Jokipojat(4.) SaPKo – (5.) TuTo

Jatkoon pääsee neljällä voitolla.

Avausotteluista voitot ottivat Hermes, LeKi, Jokipojat ja TuTo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?