Reijo ”Reksa” Ruotsalainen vastasi puheluun Olli Jokisen luona Floridassa – ilmestyi pikahälytyksellä Vantaalle

Kiekko-Vantaan uusi päävalmentaja Reijo Ruotsalainen ehti valmistautua ensimmäiseen peliinsä vain kaksi tuntia.

Pikahälytyksellä Kiekko-Vantaan päävalmentajaksi tullut Reijo Ruotsalainen johti joukkueensa voittoon Heinolan Peliitoista.

30.1.2019 23:33

Tikkurilan Trio Areenalla nähtiin keskiviikkona tuttuja nimiä. Jäällä luisteli kaksikko Mäkitalo-Ruotsalainen. Kyseessä oli vierailijajoukkue Heinolan Peliittojen duo Roope MäkitaloHenri Ruotsalainen.

40 vuotta sitten suomalaisen jääkiekkoilun suuret toivot olivat Roopen setä Jarmo Mäkitalo ja Reijo Ruotsalainen, jotka dominoivat nuorten maajoukkueessa.

Jarmo Mäkitalo on jäänyt Ruotsiin ja ”Reksa” Ruotsalainenkin on viettänyt ison osan elämästään maailmalla: ensin pelaajana ja myöhemmin valmennustehtävissä. Ruotsalainen palasi kotimaan kaukaloihin Kiekko-Vantaan tuoreena päävalmentajana.

Suomen ykkösviisikko nuorten MM-kisoissa vuodenvaihteessa 1979-80. Edessä Reijo Ruotsalainen, Juha Huikari ja takana Jarmo Mäkitalo, Jari Kurri ja Mika Helkearo

Kyseessä oli todella pikahälytys, sillä Ruotsalainen tapasi joukkueen ensimmäisen kerran kaksi tuntia ennen pelin alkua.

– Tulin Suomeen puoli kolme, kävin kotona suihkussa ja sitten hallille, Ruotsalainen kertoo kiireistä päivästään.

Olli Jokisen apuna

Takana oli pitkä matka, sillä hän oli Floridassa vetämässä luistelukoulua Olli Jokisen jääkiekkoakatemiassa.

– Kävin siellä lomalla ja kysyin Ollilta, voinko tulla auttamaan valmennuspuolella.

Vuoden alussa Ruotsalainen meni Floridaan, jonne tuli sunnuntaina yllättävä puhelu. Kiekko-Vantaa antoi potkut Simo Mälkiälle ja tarvitsi uuden päävalmentajan. Ruotsalainen oli valmis ottamaan loppukauden pestin vastaan.

– Jos ilmaantuu mahdollisuus auttaa jotain seuraa, olen valmis.

Kiekko-Vantaa on ex-puolustajalle tuttu joukkue, koska Ruotsalainen on asunut Pakkalassa puoli vuotta. Oulun talo myytiin, ja valmentaja muutti Ulla-vaimonsa kanssa Vantaalle, jossa heidän aikuinen poikansa on asunut jo pidempään.

Pitkä tauko seuravalmennuksesta

Ruotsalainen ei ole ollut mukana seuravalmennuksessa sitten kauden 2013–14, jolloin hän toimi Kölner Haien apulaisvalmentajana.

– Virityksiä on ollut, mutta olen keskittynyt oman firmani hoitamiseen, Ruotsalainen perustelee.

Rexi Professional Skating tarjoaa erikoisosaamista luistelutaidon kehittämiseen eli osa-alueelle, joka oli oululaisen bravuuri pelaajauralla. Lisäksi Ruotsalainen on tutoroinut suomalaisia pelaajia ”kokonaisvaltaisesti”.

Suomessa hänellä on tilillään Suomen mestaruus Kari Heikkilän aisaparina Kärpissä keväältä 2004. Uran ainoa päävalmentajapesti Mikkelin Jukureissa kaudella 2006–07 päättyi jo tammikuussa seurajohdon kärsimättömyyden takia.

”Se on minä”

Salzburgissa ja Kölnissä Ruotsalainen pääsi rakentamaan organisaatioita, joissa valmennusasiat olivat puutteelliset.

– Mutta ne olivat hienoja kokemuksia, koska asiat menivät eteenpäin ja saimme menestystä.

Ruotsalainen oli pelaajana hiljainen, eikä asetelma ole muuttunut. Hän ei ole tyrkyttänyt itseään valmennuspesteihin eikä ole pyrkinyt julkisuuden valokeilaan.

– Ihan tietoinen ratkaisu. Se on minä, Ruotsalainen sanoo horjumattomalla äänellä.

Reijo Ruotsalainen ei aio mediatyrkyksi, mutta hymyilee voiton jälkeen.

Illan pelissä vantaalaiset nappasivat 5–1-voiton ja taistelu pudotuspelipaikasta jatkuu.

Vartiotornin voimalla

Ruotsalainen lähti Pohjois-Amerikkaan 1981 ja pelasi New York Rangersissä vuoteen 1986 asti. Erinomaisena luistelijana hän ehti mukaan hyökkäyksiin ja oli kaudella 1984–85 seuran paras pistemies.

Kovimmat meriittinsä hän hankki kuitenkin Edmontonissa. Valmentaja Glenn Sather arvosti suomalaista ja hankki tämän, kun siihen oli tilaisuus ja kova tarve. Ruotsalainen oli ratkaisemassa Stanley Cupin voittoa Oilersille 1987 ja 1990.

Ruotsalainen voisi olla huomattavasti arvostetumpi kotimaassa ja maailmalla, mutta itsensä kehuminen ei kuulu miehen tapoihin. Oulussa hän tapasi jo nuorena tulevan vaimonsa, jonka mukana tuli myös liittyminen Jehovan todistajiin.

Senkin homman ”Reksa” hoiti pieteetillä. Oulun seudulla moni leuka loksahti, kun oven takana Vartiotornia kauppasi entinen huippujääkiekkoilija, joka oli karauttanut pihaan viissatasella Mersulla.

Kiekko-Vantaan kannattajien rumpuryhmä löi tahtia keskiviikkona Trio Areenalla.

Ruotsalainen loisti aikanaan viisi vuotta Broadwayllä Madison Square Gardenin taitavimpana pelaajana. Tikkurilan Trio Areenalla meininki ei ole ihan yhtä hohdokasta, mutta se ei valmentajaa haittaa.

– Mestiksessä on haasteelliset puitteet, mutta onneksi yritetään tehdä uusia asioita, Ruotsalainen muotoilee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?