Onko tässä jääkiekkokauden pahin kurinpitofarssi? Videot kertovat karusti: Töytäisystä iso kakku, törkeä niitti meni kokonaan sormien läpi

Mestiksen pudotuspeleissä nähdyt taklaukset ovat puhuttaneet jääkiekkopiirejä. Toinen taklaus johti kovaan pelikieltoon, mutta rajumpi taklaus ei edennyt edes kurinpitokäsittelyyn.

Maaliskuussa pelattujen Mestis-ottelujen kurinpitolinja on puhuttanut jääkiekon seuraajia.

28.3.2018 6:37

Ensimmäinen tapaus nähtiin Iisalmessa 12. maaliskuuta. Kotijoukkue IPK:n Jevgeni Fofanov taklasi SaPKon Matias Pullin päin laitaa. Hän sai tilanteesta pelirangaistuksen laitataklauksesta sekä neljän ottelun pelikiellon.

  • Katso tilanne alla olevalta videolta.

Mestiksen kurinpitäjä Pasi Järvinen totesi perusteluissaan, että Fofanov asetti Pullin erittäin suureen loukkaantumisvaaraan, kun hän vei taklauksensa loppuun asti. Pulli loukkaantui tilanteessa.

Järvinen huomautti, että Fofanov ei kunnioittanut tilanteessa vastustajaa, joka oli tilanteessa erittäin huonossa asennossa ottaakseen taklauksen vastaan ja suojatakseen itseään.

Kaksi päivää myöhemmin rytisi Imatralla. Kotijoukkue Ketterän pelaaja Janne Kettunen taklasi Jokipoikien kultakypärää Oskari Lehtistä voimakkaasti laidan lähellä. Kettunen sai teostaan 2+10 minuutin rangaistuksen selästä taklaamisesta. Otteluvalvojan mielestä taklaus ei ollut kurinpitokäsittelyn arvoinen.

  • Katso tilanne alla olevalta videolta.

Jokipojat halusi, että tilanne viedään kurinpitokäsittelyyn, mutta SJL:n kilpailupäällikkö Pirkka Antila ei kuitenkaan katsonut taklausta sen arvoiseksi.

Linjaus on hämmästyttänyt jääkiekkopiirejä, koska myös Kettusen tilanteessa oli selkeät ainekset pelikieltoon samansuuntaisin perustein kuin Fofanovin tapauksessa.

– Varmaan niissä tilanteissa on samaa ja myös erilaista, IS:n tiistaina tavoittama Pirkka Antila sanoi.

– Kurinpitoon menevät tapaukset, joiden kuuluu sääntöjen mukaan mennä sinne. Sitten on tapauksia, joita voidaan arvioida erikseen. Se ei silti tarkoita, että ne menisivät kurinpitoon. Päätökset tehdään pääosin ottelutapahtumissa eikä viikkoa myöhemmin kabineteissa.

Onko mahdollista kuulla perusteluja, mikä erotti nämä kaksi taklausta toisistaan?

– Emme lähde tällaiseen debattiin ollenkaan. Yksittäisten tapausten vertailua voi tehdä loputtomasti, ja aina löytyy mielipiteitä suuntaan ja toiseen. Tässä on kyse mekanismierosta. Tapaukset, jotka menevät kurinpitoon erotuomarin tai otteluvalvojan raportoimina isoina rangaistuksina, käsitellään aina. Samoin taklaustilanteissa tapahtuneet loukkaantumiset käsitellään, Antila kommentoi.

– Tässä tapauksessa erotuomaristo näki tilanteen ja totesi, ettei se ole kurinpitokäsittelyn arvoinen. Saman totesi otteluvalvoja. Lähtökohtaisesti täytyy olla siis kyse tapauksesta, jota erotuomarit tai otteluvalvoja eivät ole lainkaan havainneet. Tällöin seura voi hakea tapausta käsittelyyn.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?