Mestis

Raimo Summasen pedofiilihuuteluiden kohteeksi joutuneen valmentajan ääni murtui oikeudessa – ei kyennyt jatkamaan elämäänsä Kokkolassa

Julkaistu: , Päivitetty:

mestis
Käräjäoikeudessa puitiin viime kevään Mestiksen puolivälieräottelussa tapahtunutta huutelua.
Hermeksen päävalmentajana viime kaudella toimineen Antti Karhulan ääni murtui, kun hän kertoi, miten valmentajakollega Raimo Summasen pedofiilihuudot häneen vaikuttivat. Karhula kertoi kärsineensä tapahtuman jälkeen paniikkihäiriöistä.

Kenelle huudot oli osoitettu, se ei jäänyt Karhulalle epäselväksi, vaikka Summanen yritti selittää, ettei tarkoittanut niitä Karhulalle.

– Hän katsoi minua silmiin ja haukkui pedofiiliksi. Sitä huutoa tuli ja se kesti pitkään. Tajusin heti siinä paikassa, että tämä on poikkeuksellisinta mitä lätkäpelissä on huudettu. Se meni yli ja pahasti, Karhula totesi ja sanoi väitteen olevan täysin perätön.

– Seuraavina päivinä ne tapahtumat iskeytyivät päähän, kun vielä sain tietää, että minut oli liitetty keskustelupalstalla johonkin tapahtumaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun Hermeksen kausi parin päivän kuluttua loppui, ahdistuksen tunteet pahenivat eikä Karhula kyennyt jatkamaan elämäänsä Kokkolassa, jossa hän on tunnettu kasvo.

– Tuli häpeä ja syyllinen olo varsinkin niissä tilanteissa, kun näin lapsia. Pahinta oli, kun äidiltäni oli ruokakaupassa joku tullut kysymään, että mitäs pedofiilin äiti, Karhula kertoi ääni murtuen.

– En pystynyt olemaan oma itseni.

Hän sanoi ahdistuksen alkaneen helpottaa viime heinäkuussa.

–Ymmärsin, ettei minun tarvitse piilotella, koska en ole tehnyt mitään väärää. En tiedä mitä olisin voinut tehdä toisin, ehkä aika parantaa haavan.

Summanen selitti huutojen liittyneen pelitilanteen kuumentumiseen. Hänen mukaansa vastustajan aitiosta tuli alatyylistä provokaatiota ruumiinkielellä, eleillä ja sanoilla.

Hän kertoi olevansa pahoillaan siitä, mitä sai sanoillaan aikaan.

– Pyydän henkilökohtaisesti anteeksi ja toivon, että voit hyvin ja ettei sinulle jäisi tästä mitään henkilökohtaisesti.

– Hermostuin pikaistuksissani. Hävettää ja nolottaa, mutta huutamiseen oli helkutin vahvat syyt. Olin niin kuumana, sillä se käskyttäminen tuli henkilökohtaiselle rajalle.

Syytteen mukaan molempien joukkueiden pelaajat, toimihenkilöt ja lähistöllä ollut yleisö on kuullut nimittelyn. Lisäksi nimittely oli taltioitu ja se oli levinnyt internetin kautta laajemmankin yleisön saataville.

Syytteessä todetaan myös, että Summanen on esittänyt valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että se on ollut omiaan aiheuttamaan vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa Karhulalle.

Tapaus on hyvin poikkeuksellinen. Vastaavanlaisia huuteluja peliaitiossa ei ole aiemmin puitu oikeudessa, vaan lajin oma kurinpitomenettely on riittänyt.

– Tämä on nolo juttu jääkiekolle, Summanen myönsi ja vakuutti, ettei huutamiseen liittynyt harkintaa eikä mitään henkilökohtaista.

– Urheilussa kielenkäyttö on ihan järkyttävää: voidaan huutaa, että mä tapan sut tai ne huudot liittyvät äiteihin tai tyttäriin. Mutta missään nimessä sillä ei tarkoiteta mitään.

Summanen mainitsi halunneensa tulla henkilökohtaisesti Kokkolaan käräjille, vaikka olisi yhtä hyvin voinut hoitaa läsnä olematta.

– Tämä on nolo asia, mutta sitä ei saa pakoilla. Haluan kunnioittaa oikeuslaitosta. Haluan, että tämä asia hoidetaan kerralla virallisesti ja että Karhula voi kulkea perättömästä syytöksestä vapaana. En ole tarkoittanut sitä, ja on kova juttu, että hän on kokenut noin.

Hän mainitsi esittäneensä julkisen anteeksipyynnön Karhulalle Espoo Unitedin sivuilla, mutta henkilökohtaisesti hän ei ole ollut Karhulaan yhteydessä.

Summanen totesi myös Jääkiekkoliitolta saamansa kahdeksan ottelun toimitsijakiellon sekä 4 000 euron sakon olevan todella epäjohdonmukainen rangaistus, kun kyse on huutelusta.

Unitedin kausi päättyi ennen kuin Summanen ehti kärsiä koko toimitsijakiellon, hän suorittaa sen loppuun jos valmentaa vielä joskus liiton alaisessa sarjassa.

Syyttäjä kysyi syytetyltä, mitä tarkoittaa toimitsijakielto. Summanen kertoi kiellon olevan periaatteessa elinikäinen.

– Kielto on voimassa vieläkin, ja työllistyminen on vaikeaa. Taloudellinen menetys tähän mennessä on yli 50 000 euroa.

Summanen myöntää huutelun, mutta kiistää syyllistyneensä rikokseen.

Syyttäjä vaatii hänelle vähintään 40 päiväsakkoa. Karhulan korvausvaatimus henkisestä kärsimyksestä on 15 000 euroa.

Ottelussa tehdyt nauhoitteet kuunneltiin oikeudenkäynnissä pariinkin otteeseen. Karhulan asianajaja Tuukka Tieksola laski, että pedofiili-syytös kuului nauhalla yhteensä kahdeksan kertaa.

Oikeus antaa ratkaisunsa asiassa ensi viikolla.

Juttua täydennetty klo 17.34: lisätty mm. uusia kommentteja Karhulalta ja Summaselta sekä tieto siitä, että ottelun nauhoitusta kuunneltiin oikeudenkäynnin aikana.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt