Mestis

Espoo United oli kaunis ajatus, mutta se on kaatumassa nyt tuttuihin perisynteihin

Julkaistu:

kommentti
Espoo Unitedin tie on kuljettu pian loppuun urheilun yleisseurana, kirjoittaa Janne Oivio.
Monen urheilufanin optimismi heräsi, kun Jussi Salonoja julkisti – Urheilulehdenkin sivuilla – jättihankkeensa espoolaisen urheilun nostamiseksi takaisin huipulle. Yleisseura, joka edustaisi kaupunkia Salonojalle rakkaan jääkiekon lisäksi jalkapallossa, salibandyssa ja koripallossa kuulosti hienolta idealta.

Salonojan hanketta pönkitti entisestään se, että Espoossa tehdään mainituissa lajeissa huipputason juniorityötä. Lajien saaminen saman logon alle olisi paitsi loogista niin myös suotavaa hajanaisessa Espoossa.

Ongelmia syntyi kuitenkin heti alkuunsa. Yhteistyöneuvottelut sellaisten seurojen kanssa, jotka Salonoja halusi Unitedin lipun alle, takkusivat pahasti. Salonoja halusi paljon, mutta ei ollut valmis tarjoamaan seuroille riittävästi vastinetta toiminnan siirtämisestä Unitedin lipun alle.

Espoo Unitedin urheilullinen puoli alkoi pyöriä kaudella 2016–17. United laittoi pystyyn oman miesten jääkiekkojoukkueen ja houkutteli Bluesin naisten joukkueen uuteen emoseuraan. Ainoa seura, joka lopulta lähti kokonaan uutena mukaan Salonojan kelkkaan, oli koripallon Tapiolan Honka, eikä siitäkään selvitty haavoitta. Koris-Honka oli jo viittä vaille palaamassa saman lipun alle jalkapallopuolen kanssa. Liikuntapalveluyritys Esport oli pelastanut futis-Hongan ja yritti nostaa sitä kohti Veikkausliigaa. Se halusi tehdä saman koripallossa, mutta Salonojan ja Aleksi Valavuoren tarjous muutti tilanteen. Samalla mahdollisuus yhdistää Honka-perhe valui sivu suun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rakennushanke kaiken ytimessä

Unitedin talousongelmat ovat kaikkien tiedossa hallista katkaistuine sähköineen ja toteutumatta jääneine sponsorisopimuksineen. Takaiskuista kenties suurin koettiin kuitenkin maanantaina. Espoon kaupunki karsi silloin ehdokkaita Tapiolan jalkapallostadionin rakentajaksi.

Kilpailijoita oli kaikkiaan neljä. Espoon elinkeino- ja kilpailukykyjaosto päätti jatkaa Tapiolan jalkapallostadionin suunnittelua kahden eri tahon kanssa. Niistä kumpikaan ei ollut Salonojan johtama yhteenliittymä. Sen sijaan kilpailevan Esportin johtama konsortio kisaa rakennusoikeudesta nyt rakennusyhtiö SRV:n kanssa.

Tappio Esportille oli jo itsessään kiusallista, mutta ei silti olennaisin asia. Merkittävintä on se, että koko Salonojan United-projektin keskeisimpiä taka-ajatuksia oli juuri rakennusoikeuden saaminen Tapiolan urheilupuistoon. Rakennusoikeus ei nimittäin koske vain futisstadionia – joka itsessään on kaikkea muuta kuin tuottoisa projekti. Kuten kaupunki asian ilmaisee, ”stadionin kehittäminen tapahtuu rinnan Tapiolan urheilupuiston kokonaissuunnitelman kehittämisen ja osayleiskaavan laadinnan kanssa”.

Suomeksi siis rakennusoikeus ei tule rajoittumaan vain futisstadioniin, vaan tontille ollaan kaavoittamassa tilaa muulle liiketoiminnalle sekä asuinrakentamiselle. Siksi rakennusoikeutta havitteli nimiinsä niin moni.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Unitedin tulevaisuus vaakalaudalla?

Nyt, kaupungin päätöksen jälkeen, Metro-areenan uumenissa alkaa kuumeinen pohdinta Espoo Unitedin tulevaisuudesta.

Ennen urheilullisen taipaleensa alkua United rummutti joukkueidensa yhdenvertaisuutta, mutta jo vuotta myöhemmin naisten joukkueet jääkiekossa ja koripallossa saivat lähteä. Seuraavaksi liipaisimella on Ilta-Sanomien tietojen mukaan miesten koripallojoukkue.

United pelaa tällä hetkellä Korisliigassa. Senkin rahat ovat kortilla. Lisäksi perinteikästä Tapiolan Honkaa, jonka oma edustusjoukkue pelaa kolmannella sarjaportaalla, kiinnostaa paluu huipulle. Liigapaikan siirtäminen Unitedilta Hongalle ei olisi silti aivan yksiselitteistä sääntösyistä.

Nähtäväksi jääkin, kiinnostuisiko esimerkiksi Esport uudelleen koripallosta ja oman Honka-brändinsä kasvattamisesta. Kun koris-Honka loikkasi kalkkiviivoilla 2016 Salonojan leiriin, monta siltaa paloi.

Jos koripallo katoaa Unitedin lajivalikoimasta, jäljelle ei jää kuin miesten jääkiekko. Sekin riutuu, sillä seuralla on jälleen maksuvaikeuksia. Salonoja ja kumppanit neuvottelevat parhaillaan uusien kumppanien kanssa, mutta niillä rahoilla pelastettaisiin vain tämä kausi. Olisiko Unitedin enää järkevää jatkaa pidemmälle, kun vaikeudet ovat kasaantuneet näin suuriksi ja haaveiltu lajikirjo kadonnut seuran kartalta liki täysin?

Asiaa ei auta se, että jääkiekon puolella Mestis-lisenssin edellyttämät junioripelaajat seuralle tarjoava Blues Juniors Ry virittelee omia yhteistyökuvioitaan eri suuntiin – esimerkiksi HIFK:hon. Seurassa kartoitettiin viime kesänä myös oman edustusjoukkueen perustamista, ja oman lusikkansa soppaan heittävät myös BJR:n leiristä loikanneet Espoon Palloseura ja Espoon Kiekkoseura, jotka herättivät Kiekko-Espoon henkiin.

Miten käy Mestis-lisenssin?

Jos Unitedilla ei ole yhteistyösopimusta kasvattajaseuran kanssa, se ei saa Mestis-lisenssiä ensi kaudeksi. Periaatteessa siis kasvattajaseuratkin ovat mukana ratkaisemassa Unitedin kohtaloa.

Espoo United oli kaunis ajatus, mutta se on kaatumassa nyt Salonojan ja rehellisesti sanoen koko suomalaisen joukkueurheilun perisynteihin. Yhteistyöhön ei kyetä eikä hankkeille löydy uskottavia keulakuvia, joilla olisi paitsi selkeä visio niin myös tiukka talouskuri.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt