Jussi Salonojan seuralle uusi takaisku, taustalla vakavat talousongelmat – Mestis-lisenssikin uhattuna

Espoo United ei pysty ottamaan kaupungin edustusjunioritoimintaa harteilleen.

Jussi Salonojan Espoo Unitedilla riittää haasteita.

17.7.2017 6:25

Espoo Unitedin talousvaikeudet ovat torpanneet yhden Jussi Salonojan haaveista ainakin toistaiseksi. Kun miljonääri perusti Espoo Unitedin, hänen tavoitteenaan oli saada eri lajien edustusjoukkueiden lisäksi A-, B- ja C-juniorit saman lipun alle. Jääkiekossa vallanvaihdon piti tapahtua kasvattajayhdistykseltä Unitedille nyt kesällä, mutta toisin kävi.

Espoon juniorijääkiekon edustusseuroja pyörittävä Blues Juniors ry tiedotti viikonloppuna, että United pyysi BJR:ää ottamaan jo kerran luovuttamansa junioritoiminnan takaisin kontolleen.

Joukkueet pelasivat vielä viime kauden Bluesin väreissä, mutta United hoiti toiminnan urheilullisen puolen johtamisen.

Jussi Salonojan kesä on sujunut uuden rahoituksen etsimisessä. Hän ei halua laittaa enää lisää omia rahojaan kiinni seuraan.

– Espoolaisen edustusjuniorikiekon toimintojen säilyttämiseksi BJR:n hallitus on päättänyt ryhtyä välittömästi tarvittaviin toimenpiteisiin pyynnön toteuttamiseksi, yhdistys tiedottaa.

Salonoja kertoi viime vuonna useaan otteeseen, että akatemiatoiminta oli Unitedille jopa edustustoimintaa tärkeämpi osa-alue. Unitedin suuret talousvaikeudet pakottivat kuitenkin suunnitelmien muuttamiseen. Pelkkä edustustoiminnan ylläpito uhkaa romuttaa seuran talouden.

Tilanne on vaikea junioreille, sillä yhteistyö Unitedin kanssa on alkanut muutenkin kivisesti. Seuran synty oli junioreille tärkeää sen vuoksi, että Mestis-seuran olemassaolo antoi omille kasvateille loogisen pelipaikan miesten edustustasolla. Mutta ongelmat ovat kasautuneet.

– Kun Salonoja perusti Unitedia, totesimme BJR:ssä, että heidän vakuuttelunsa mukaan on rahaa ja osaamista ja valmiutta tehdä asioita. Päätimme ottaa vuoden koejakson, ja jos kaikki menisi ok, siirtäisimme joukkueet sinne. No, kuten tiedetään, ei mennyt ihan ok viime kaudella, Blues juniorsin toiminnanjohtaja Niko Merikanto kertoi Ilta-Sanomille.

Metro-areenan sähköt olivat poikki viime viikolla. Metro-areenan katolla olleet teleyhtiöiden tukiverkot toimivat aggregaateilla.

Toinen ongelma EU:n ja BJR:n välillä ovat Unitedin noin 96 000 euron velat junioreille. Unitedin piti viime kaudella maksaa A-juniorijoukkueen kuluja BJR:lle, mutta rahoja ei ole juuri näkynyt.

Salonoja sai vasta torstaina varmistettua lisärahoituksen edustusjoukkueen pelastamiseksi. Pahimmillaan seuran kotihallista ovat olleet sähkötkin poikki.

– Jotain alkavan sarjakauden maksuja oli nyt tullut sieltä, muttei koko summaa missään nimessä, Merikanto jatkaa.

United sai lisenssin alkavalle Mestis-kaudelle, mutta taloussotkujen ilmettyä sarjan hallinto lähetti Unitedille lisäselvityspyynnön. Pyynnöstä kertoi ensimmäisenä Jatkoaika. Unitedin on vastattava viimeistään maanantaina.

– Ilman mitään kannanottoa tähän tapaukseen sanon yleisesti, että on ehdottomasti mahdollista ottaa lisenssi pois, Jääkiekkoliiton kilpailupäällikkö Pirkka Antila sanoi IS:lle.

Antilan mukaan nyt halutaan selvyys ”avoimiin kysymyksiin, joita on herännyt”. Käytännössä tämä tarkoittaa sen selvittämistä, että Unitedin velat ovat hallinnassa.

– Joka seuralla on velkaa, mutta kyse on siitä, että ne ovat hallinnassa.

Espoon Metro-areenan ovet olivat viikko sitten tiukasti säpissä.

Antilan mukaan hän ja muu lisenssikomitea viettävät parhaillaan kesälomiaan, mutta koska kauden alku on vain kahden kuukauden päässä, päätös ei voi venyä kovin kauaksi.

– En lupaa tunti- tai päivämäärää. Lähden tiistaina matkalle perheeni kanssa, enkä taatusti uhraa tähän perheeni aikaa. Sitä on niin vähän muutenkin. Nykyteknologia onneksi mahdollistaa asioiden lähettämisen helposti, kaikkien ei tarvitse kokoontua yhteen paikkaan.

Salonoja löysi seuralle uuden tukijan aiemmin tällä viikolla. Ensi viikon aikana siis selvinnee, riittäävätkö uusi tukiraha ja uudet järjestelyt lisenssin säilyttämiseen.

– Ei tätä asiaa elokuuhun asti voida arpoa, kyllä se jossain määrin ensi viikon asioita on.

Merikanto kertoo, että junioripuolikin on saanut jonkin verran uutta rahaa tililleen Unitedilta viime päivinä. Yhtenä Mestis-lisenssin edellytyksistä on, että seuralla on junioritoimintaa. BJR:n ja EU:n välinen sopimus jatkuu myös ensi kaudella veloista huolimatta, mutta Merikannon mukaan ennen pitkää rahojen on näyttävä juniorien tilillä.

Espoo Unitedin avauskausi Mestiksessä sujui yli odotusten, vaikka finaalipaikka jäi haaveeksi.

– Se 96 000 euron summa on nyt aavistuksen pienentynyt, mutta emme me voi loputtomiin odotella niitä rahoja. Jos rahoja ei näy, pitää harkita asioita, Merikanto jatkaa.

Merikannon mukaan BJR:llä ei ole ainakaan tällä hetkellä halua lähteä kilpailemaan Unitedin kanssa, sillä sitä kiinnostaa juniorityö. Teoriassa lisenssisyistä BJR:llä olisi kaikki avaimet käsissään Unitedin kohtalon kannalta, mutta Merikanto ei halua esittää ehdottomia vaatimuksia, vaan pikemmin toivoo Untedin nousevan jaloilleen.

– Totta kai toivomme, että asiat järjestyvät kuten pitääkin, jotta junioreillamme pysyy katkeamaton putki edustustasolle asti. Mutta asioiden pitää järjestyä, ja rahojen pitää myös tulla. Seuraamme asiaa tarkalla silmällä, mutta emme aseta mitään ”last chance”-ukaaseja.

Merikannon mukaan harkinnassa ei tällä hetkellä ole esimerkiksi kilpailevan edustusjoukkueen perustaminen. Työtä riittää yksin kuuden juniorijoukkueen toiminnan turvaamisessa, kun Espoo United ei pystynyt velvoitteesta suoriutumaan.

– Kilpailullisesti United tarjoaa erinomaisen paikan espoolaisille junioreille. Kymmenkunta viime vuoden A-junnua pelaa siellä. Mutta seuran muiden olosuhteiden pitää olla kunnossa ja tuntuu siltä, että joka päivä kuuluu jotain uutta, Merikanto sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?