Antti Muurinen huolestui jalkapallon superliigasta – väläyttää huolestuttavaa skenaariota - Mestarien liiga - Ilta-Sanomat

Uhkaako uusi superliiga suomalaista jalkapalloa? Antti Muurinen väläyttää todella huolestuttavaa skenaariota

Jalkapallon superliigalla voi olla ikäviä seurauksia suomalaisseurojen taloudelle.

Antti Muurinen seuraa huolestuneena eurooppalaisessa jalkapallossa leimahtanutta sisällissotaa, jonka seurauksena muun muassa Manchester City ja Chelsea voivat lentää pihalle Mestarien liigasta.

20.4. 17:01

Valmentajakonkari Antti Muurinen on seurannut huolestuneena katkeraa konfliktia, joka on puhjennut superliigaa puuhaavien kahdentoista suurseuran ja Euroopan jalkapalloliiton Uefan välille.

– Sodassa kaikki ovat aina häviäjiä, Muurinen sanoo.

Suurseurat ilmoittivat sunnuntaina yllättäen perustavansa uuden kilpailun, superliigan, joka käytännössä tuhoaisi Uefan pyörittämän Mestarien liigan. Uefa iski raivoisasti vastaan ja ilmoitti aikovansa sulkea kapinallisseurat pois sekä kansainvälisistä että kansallisista kilpailuista.

Muurinen kertoo toivovansa Uefan selviävän taistelusta voittajana ja superliigan kaatuvan. Hän pelkää superliigan johtavan siihen, että rikkaat seurat rikastuvat entisestään ja muilta katoaa aito mahdollisuus menestyä.

– Nykymuotoinen Mestarien liiga ja maajoukkuekilpailut ovat mielestäni toimivia.

Kaavailujen mukaan uusi superliiga olisi 20 joukkueen sarja. Joukkueista viisitoista olisi pysyviä ja vain viisi pääsisi mukaan vielä määrittelemättömien karsintojen kautta.

Antti Muurinen luotsasi HJK:n Mestarien liigaan syksyllä 1998.

Käytännössä tämä tarkoittaisi, että suomalaisilla seuroilla ei olisi mitään mahdollisuutta selviytyä mukaan superliigaan. Nykyiseen Mestarien liigaan pääsykään ei tosin ole helppoa, sillä siinä on onnistunut historian saatossa vain yksi suomalaisseura: Muurisen valmentama HJK vuonna 1998.

Eurocupit ovat kuitenkin jatkuvasti tärkeä osa suomalaisseurojen taloutta. Uefa maksaa kuusinumeroisia korvauksia jo pelkästään karsintakierroksille osallistumisesta ja lohkovaiheeseen pääsy edes Euroopan liigassa (kuten HJK teki vuonna 2014) tai tänä vuonna alkavassa Konferenssiliigassa tietäisi miljoonapottia.

– Mitä jos Mestarien liiga jäisi kokonaan pois? Uefan maksamat rahat todennäköisesti pienenisivät, Muurinen sanoo.

Toinen iso kiistakapula superliigan ympärillä on pelaajien kohtalo. Uefa on uhannut sulkea superliigan seurojen pelaajat ulos maajoukkuetoiminnasta ja kieltää heitä osallistumasta muun muassa EM- ja MM-lopputurnauksiin.

Jos lajiliitot toteuttavat uhkauksensa, asiaa puitaisiin varmasti eri oikeusistuimissa pitkään ja hartaasti. Jalkapallossa ennakkotapauksia on kovin vähän.

– Tilanne tuntuu sekavalta ja vaaralliselta, Muurinen sanoo.

Suomen maajoukkueen entinen päävalmentaja Muurinen muistuttaa, että suurseuroilla ei ennenkään ole ollut valtavaa halua päästää pelaajiaan maajoukkueiden käyttöön.

– Pelaajille oman maan edustaminen on kuitenkin kunnia-asia. Olisi ikävää, jos tämä mahdollisuus heiltä vietäisiin. Tämä riitely ei ainakaan vie asioita parempaan suuntaan.

Muurista tilanne harmittaa juuri pelaajien puolesta. Superliigan seurojen rikastuminen saattaa kasvattaa maailman parhaiden jalkapalloilijoiden jo entisestäänkin muhkeita palkkapusseja, mutta muiden ammattifutaajien tulotasolle uusi sarja tuskin tekisi hyvää.

Lisäksi taistelua superliigasta käyvät nyt Uefan pomot ja jättiseurojen omistajat. Pelaajat saivat tietää asiasta vasta median kautta.

– Urheilijan, eli pelaajan pitäisi olla jalkapallossa keskiössä. Nyt tuntuu, että pelaajat ovat vain pelinappuloita, Muurinen sanoo.

Kaksitoista kapinallista

Superliigan perustajajäseniä on 12: Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United ja Tottenham (Englanti), AC Milan, Juventus ja Inter (Italia), Atletico Madrid, FC Barcelona ja Real Madrid (Espanja).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?