Näin radikaalisti jalkapallon Mestarien liiga muuttuu! Lopullista päätöstä miesten EM-kisakaupungeista siirrettiin - Mestarien liiga - Ilta-Sanomat

Näin radikaalisti jalkapallon Mestarien liiga muuttuu! Lopullista päätöstä miesten EM-kisakaupungeista siirrettiin

Uefa kertoi, miten jalkapallon miesten Mestarien liiga muuttuu.

Viime kaudella Mestarien liigan finaali pelattiin ilman katsojia Lissabonissa, Portugalissa.­

19.4. 17:50 | Päivitetty 19.4. 18:46

Euroopan jalkapalloliitto Uefa ilmoitti maanantaina, että miesten Mestarien liigan lohkovaihe laajenee nykyisestä 32 joukkueesta 36 joukkueeseen vuonna 2024. Päätös Mestarien liigan laajenemisesta hyväksyttiin Uefan hallituksen kokouksessa.

Suuri muutos tapahtuu ottelujärjestelmässä, sillä kaudesta 2024–2025 lähtien Mestarien liigaa ei pelata useissa alkulohkoissa vaan yhdessä suuressa liigassa, johon kaikki joukkueet osallistuvat.

Jokaiselle joukkueelle tulee vähintään kymmenen ottelua. Kahdeksan parasta etenee suoraan pudotuspelivaiheeseen. Sijoille 9–24 yltävät pelaavat otteluparit, joista kahdeksan pääsee neljännesvälieriin.

Samantyylinen sarjajärjestelmän muutos on määrä toteuttaa myös Euroopan liigassa ja Uefan uudessa Konferenssiliigassa.

Mestarien liigan uudistuksesta ilmoitettiin samaan aikaan, kun jalkapallomaailmaa kuohuttaa jättiseurojen aikeet perustaa oma Superliigansa.

Epätietoisuus jalkapallon miesten EM-lopputurnauksen lopullisista isäntäkaupungeista jatkuu ainakin muutaman päivän. Monet odottivat, että Euroopan jalkapalloliitto Uefa ilmoittaa kisaisännistä maanantaina kokouksensa jälkeen, mutta toisin kävi.

Uefa kertoi kotisivuillaan, että päätökset asiassa on määrä tehdä perjantaina. Uefan puheenjohtaja Aleksander Ceferin kertoi uutistoimisto AFP:lle, että isännyytensä menettämisvaarassa olevien kaupunkien kanssa halutaan käydä vielä keskusteluita.

EM-lopputurnaus on määrä pelata kesällä 12 kaupungissa eri puolilla Eurooppaa. München, Bilbao ja Dublin ovat vaarassa menettää kisaisännyytensä, koska ne eivät ole pystyneet antamaan takeita katsojien pääsystä EM-peleihinsä.

Espanjan jalkapalloliiton puheenjohtaja Luis Rubiales on kertonut tekevänsä kaikkensa, jotta maa säilyy EM-isäntänä.

Rooma, Pietari, Baku, Budapest, Amsterdam, Bukarest, Kööpenhamina, Glasgow ja Lontoo ovat ilmoittaneet katsojasuunnitelmistaan jo aiemmin.

Niistä ainoastaan Budapest pyrkii täysiin katsomoihin. Muilla paikkakunnilla katsojamääriä on rajoitettu koronatilanteen takia 25–50 prosenttiin yleisökapasiteetista.

Amsterdam, Bukarest, Kööpenhamina ja Pietari ovat ilmoittaneet pitävänsä mahdollisuuden avoinna, että ne pystyisivät ilmoittamaan huhtikuun loppuun mennessä nykyistä suuremmista katsojaluvuista. Lontoo kaavailee ottavansa välieriin ja finaaliin enemmän yleisöä kuin muihin otteluihinsa.

Suomi aloittaa urakkansa Kööpenhaminassa.

Historiallisesti miesten EM-turnaukseen päässyt Suomi kohtaa 12. kesäkuuta Tanskan Kööpenhaminassa, 16. kesäkuuta Venäjän Pietarissa ja 21. kesäkuuta Belgian Pietarissa.

Kööpenhamina on ilmoittanut, että Parkenin stadionille voitaisiin ottaa EM-peleihin 11 000–12 000 katsojaa. Pietarin stadionille on tarkoitus ottaa vähintään puolet yleisökapasiteetista eli yli 30 000 katsojaa.

Mikäli epävarmoja isäntäkaupunkeja putoaa pois, niiden ottelut todennäköisesti sijoitetaan muille nykyisille turnauspaikkakunnille. Turnauksen on määrä alkaa 11. kesäkuuta Roomassa ottelulla Turkki–Italia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?