Mestarien liigan ottelua epäillään ”viruslingoksi” Italiassa - Mestarien liiga - Ilta-Sanomat

Jalkapallon Mestarien liigan ottelua epäillään ”viruslingoksi” Italiassa – riemujuhla vaihtui ”kuin kauhuelokuvaksi”

Kuinka paljon Milanossa helmikuussa pelattu Mestarien liigan ottelu auttoi koronavirusta leviämään?

Atalanta pelasi 19. helmikuuta Milanossa. Nyt tunnelmat Bergamossa ovat lohduttomat.­

23.3.2020 20:14

Pohjois-Italiassa pelattiin helmikuussa jalkapallon Mestarien liigan ottelu, joka saattoi auttaa koronavirusta leviämään vauhdilla.

Noin 40 000 fania matkusti 19. helmikuuta Bergamosta noin 60 kilometrin päähän Milanoon seuraamaan ottelua Atalanta–Valencia.

Bergamolaisseuran kotiottelu pelattiin Milanossa, koska sen oma stadion ei täyttänyt kilpailuvaatimuksia.

Pohjois-Italia on yksi koronaviruksen rajuimmin koettelemia alueita ja kuvat sieltä kertovat lohduttomasta tilanteesta.

Nyt armeijan kuorma-autot kuljettavat ruumiita arkuissa pois Bergamon kaupungista, koska sikäläisen krematorion kapasiteetti ei riitä vallitsevassa kriisitilanteessa, jossa ihmisiä kuolee päivittäin koronaviruksen seurauksena.

Kuorma-autoja kuljettamassa ruumisarkkuja pois Bergamosta.­

Paikallisen sanomalehden L’eco di Bergamon paperiversiossa on normaalisti kuolinilmoituksia kahdella sivulla, mutta nyt ilmoituksilla täyttyy kymmenen sivua kertoo Expressen.

Kuolleita on jo yli 600, eikä loppua surulliselle aallolle näy.

– Vain supermarketit ovat auki, ja ihmiset voivat tilata internetistä ruokaa kotiinsa. Kaduilla ei ole ketään. Tämä on kuin kauhuelokuvasta, enkä liioittele, Atalantan kapteeni Alejandro Gomez sanoi Planeta 947:n radiohaastattelussa.

Kipeinä otteluun?

Bergamon jalkapalloylpeys Atalanta on pelannut toistaiseksi keskeytetyllä kaudella historiansa ensimmäistä kertaa Mestarien liigassa.

Se selviytyi monien yllätykseksi alkulohkosta pudotuspeleihin, ja fanien himo päästä pudotuspeliotteluun Valenciaa vastaan oli kova.

Atalantan pelaajat juhlivat faniensa edessä voitettuaan Valencian.­

Rooman Umberto I -sairaalan immunologi Francesco Le Foche arvioi, että virus mahdollisesti hyötyi seuran koettua historiansa suurimman kollektiivisen euforian.

– Se on mahdollista. Ottelu oli kuukausi sitten, joten ajankohta sopisi kuvaan. Tuhannet ihmiset juhlivat katsomossa vain senttien päässä toisistaan. Voisin kuvitella melkein ”kaikkien” menneen siihen otteluun – luultavasti niin oireettomien (taudinkantajien) kuin kuumeistenkin, Le Foche sanoi Corriere dello Sportin haastattelussa.

Asiantuntija pitää mahdollisena, että koronavirus levisi tehokkaasti Atalantan fanien keskuudessa 19. helmikuuta.­

Atalanta voitti Milanossa pelatun kotiottelunsa 4–1, mutta kaikki ilo on muuttunut ankaraksi selviytymistaisteluksi. Koronavirus leviää edelleen. Se on koetellut Euroopan maista erityisen rajusti Italiaa ja Espanjaa.

Yksi ottelu tuskin oli viruksen leviämisen pääkanava, ja jää vain arvailtavaksi, kuinka paljon katsojat levittivät virusta.

Asiantuntijan mukaan ottelun tarjoamat ilonhetket – fanien huutaminen ja estoton halailu – saattoivat edesauttaa viruksen leviämistä entistä enemmän.

Lohdutonta näkymää Bergamosta.­

Le Fochen mukaan koko ottelun pelaaminen oli lähtökohtaisesti väärin.

– Se oli otollinen ympäristö viruksen leviämiselle. Oli järjetöntä pelata se ottelu.

Kilpailut seis

Joukkueet kohtasivat kolme viikkoa ensimmäisen osaottelun jälkeen uudestaan Valenciassa, silloin katsojilta suljetulla stadionilla, mutta vahinko oli jo tapahtunut.

Myöhemmmin kolmasosalla Valencian pelaajista todettiin koronavirus. Atalantan pelaajien ei ole uutisoitu sairastuneen.

Atalanta voitti myös toisen osaottelun ja selviytyi jatkoon. Jatkosta ei juuri nyt ole tietoa. Euroopan jalkapallosarjat ovat koronaviruksen takia seis, mukaan lukien seurajoukkueiden kirkkain kilpailu Mestarien liiga.

Atalantan kapteeni Gomezkaan ei juuri tällä hetkellä haikaile pelaamisen perään. Hän vetosikin ihmisiin suoraan.

– Fanien rakkaus on tärkeää, mutta nyt heidän täytyy noudattaa sääntöjä ja pysyä kotona.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?