Kommentti: Tottenhamissa katto on tullut vastaan – Bayern München takoi rumat vierasluvut

Julkaistu:

Mestarien liiga
Tottenhamin epätoivoinen pokaalijahti on taistelua tuulimyllyjä vastaan. Bayern München murskasi britit Mestarien liigassa maalein 7–2.
Mauricio Pochettinon tunteikkaat tuuletukset käänsivät televisiokamerat puoleensa, kun Tottenham nousi viime kevään Ajax-välierissä kolmen maalin takaa Mestarien liigan finaaliin.

Lokakuisessa tihkusateessa ilme oli kivikasvoinen, kun Bayern München murjoi tiistai-iltana seitsemän maalia Tottenhamin verkkoon. Kotijoukkue painoi alussa voimalla hyökkäyksiä, mutta saksalaisjätti näytti lopulta todella tylysti kaapin paikan riehakkaasti pomppineen vierasyleisön iloksi.

Viime kevään finaalipaikka oli sensaatio, mikä purki pinnalle kyteneet tunteet. Pochettino on repinyt viisi kautta erinomaista tulosta. Hänellä on Tottenhamin 137-vuotiaan historian toiseksi paras voittoprosentti, mutta pokaalittomuus nostaa tasaisin väliajoin kritiikkiryöpyn.

Voittoprosentissakin parempi on vain 63 ottelua 1898–1899 valmentanut Frank Brettell, joten Pochettino on eittämättä seurahistorian suurimpia managereita.

Tempoilua taustalla

Tottenham oli tempoillut suuntaan jos toiseen ennen jämäkän argentiinalaisen saapumista. Pochettinon alaisuudessa liljanvalkoisista on tullut vakaa top4-joukkue Valioliigassa. Samalla esimerkiksi Manchester United on selvinnyt neljän sakkiin vain kerran.

Kun arvioi Tottenhamia, täytyy muistaa, että Pohjois-Lontoon ykkösseura operoi rajallisilla resursseilla suhteessa absoluuttisiin huippuseuroihin Englannissa ja Euroopassa.

Pochettino tiesi, että viime keväänä oli mahdollisuus kruunuun. Mestarien liigan finaalipaikka oli pitkäjänteisen kehitystyön taidonnäyte rahan hallitsemassa huippufutiksessa. Seurajohto ei ollut hankkinut kahden edellisen siirtoikkunan aikana yhtään pelaajaa.

Kauden alku on ollut tuloksellisesti katastrofi. Pochettino on puhunut avoimesti, kuinka finaalitappiosta toipuminen vei kesällä aikaa. Lausunnoista on huokunut turhautuminen siirtopolitiikkaan. Moni pitkäaikainen avainpelaaja on flirttaillut lähtöhaluja. Talvella Manchester Unitedin havittelema Pochettino näyttäisi myös kaipaavan uusia haasteita.

Kane ja Alli runkona

Pochettino on repinyt Tottenhamista irti sen, mikä on revittävissä. Nykyinen ydinryhmä on kulkenut pitkän matkan yhdessä. Harry Kane, Dele Alli ja kumppanit ovat kasvaneet huipulle. Valioliigassa kolmossija on menestyksen katto. Mestarien liigan voitto vaatisi viime kevään kaltaista täydellistä nappisuoritusta ja määrättyä tuuria. Sen toistaminen ei ole realismia – etenkin, kun joukkue on nykyisellään sisäisesti hajanainen ja pelillisesti sekaisin.

Jonkun cupin Tottenham olisi voinut viiden kauden aikana voittaa, mutta yksittäisissä ratkaisupeleissä myös sattuma näyttelee aina tiettyä roolia.

Seura ja manageri kaipaavat uusia virikkeitä, jotta kehitys ei pysähdy. Bayern-murskatappio näytti, että ristiriidoista kärsivä ryhmä ei ole enää tasapainossa.

Kun vielä Liigacupissa tuli taannoin shokkitappio Colchesterille, kausi kulkee hiljalleen kohti katastrofia. Ensi kesänä on viimeistään ravistelujen aika – niin pelaajistossa kuin todennäköisesti myös valmennuspuolella. Nykyinen tarina on kuljettu loppuun.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt