Kommentti: Karu virhe Mestarien liigassa tekee Lukas Hradeckystä entistä vahvemman

Julkaistu:

Kommentti
Lukas Hradeckyn karu virhe Mestarien liiga -debyytissä ei kaada suomalaisvahtia, vaan tekee tästä lopulta entistä vahvemman, kirjoittaa Johanna Nordling.
Mestarien liiga -debyytti keskiviikkoiltana oli palkinto koko urasta, Lukas Hradecky sanoi Ilta-Sanomille ennen ottelua. Ja hän on oikeassa.

Edes paha moka, harhasyöttö vastustajan jalkaan ja siitä syntynyt voittomaali, ei sinänsä saa himmentää sitä tosiasiaa, että Hradecky on paikkansa tähtipallosarjassa ansainnut. Hän kuuluu Bundesliigan parhaisiin maalivahteihin ja Euroopan veskarieliittiin, eikä hän esimerkiksi viime kaudella tehnyt yhtäkään vastaavaa, karua yksilövirhettä.

Hradecky kertoi ottelun jälkeen IS:n haastattelussa, ettei hän nähnyt tilanteessa syöttöä katkaissutta pelaajaa, joka oli toisen, häntä ahdistamaan tulleen prässääjän, takana. Kamerakulma suomalaisen olan takaa vahvistaa tämän.

Tilanne oli siis epäonninen, ja ylipäätään epätyypillinen Hradeckylle, jonka syöttötaito on huippuluokkaa. Ehkä hermot kuitenkin hieman värisivät ensimmäisessä tsämppäriottelussa, ehkä hän ehti tilanteessa, hitaan chippisyötön lähestyessä, miettiä hieman liikaa, mikä ei usein tuota parempaa ratkaisua jalkapallokentällä. Ehkä hän näytti liian selvästi vastustajalle, mihin aikoi syöttää.

Virheistä opitaan. Ja Hradecky, jos kuka, haluaa aina oppia, aina kehittää itseään eteenpäin. Valmentaja Peter Bosz sanoikin ottelun jälkeen lehdistötilaisuudessa, että suomalaisvahtia itsekriittisempää pelaajaa joukkueesta on vaikea löytää.

Vaikka harhasyöttö oli epätyypillinen Hradeckylle, toisaalta virhe oli myös tyypillinen – nimittäin tyypillinen Leverkusenin hyökkäävälle ja äärimmäiseen pallonhallintaan pyrkivälle pelitavalle. Boszin alaisuudessa Hradeckylta odotetaan tarkkoja avauksia ahdistettunakin, ja mieluummin lyhyitä syöttöjä maata pitkin kuin pitkiä kiskaisuja.

Boszin pelitapa vaatii näin maalivahdilta paljon, se asettaa veskarin epäkiitolliseen asemaan, sillä jokainen epäonnistunut syöttö on maalipaikka vastustajalle. Riskialttius on sisäänrakennettu systeemiin.

Lokomotiv-ottelu osoittikin hyvin selvästi, millaista Hradeckyn arki Leverkusenin maalilla on. Hänen ydintyönsä pitäisi olla torjuminen, mutta torjuttuja palloja tuli koko pelissä vain kaksi. Sen sijaan suurimman osan illan työrupeamastaan Hradecky teki jaloillaan. Hänellä oli pelissä 40 pallokosketusta, ja melkein kaikki niistä olivat jalalla tehtyjä syöttöjä joko lähelle tai kauemmas omalle pelaajalle – ja yksi niistä epäonnistui pahasti.

Sympaattiselle suomalaisvahdille olisi toki toivonut onnellisempaa debyyttiä Mestarien liigassa, mutta huippufutis on tällaista, pienistä päätöksistä, senteistä, sekunnin sadasosista, riippuvaa peliä – ja Hradecky toki tietää sen.

Hän on ennenkin tehnyt virheitä, jotka ovat johtaneet takaiskuosumiin. Hän on taistellut putoamista vastaan Bundesliigassa, häntä vastaan on ammuttu rangaistuspotkuja, joiden uppoaminen olisi voinut merkitä sarjatason vaihtumista alempaan, joten hän on ollut valtavien paineiden alla.

Kaikki tämä on kehittänyt häntä eteenpäin.

Suomalaisvahdista huomasi keskiviikkoiltana BayArenan sisuksissa suuren, joka sanasta läpikuultavan pettymyksen. Samalla on kuitenkin hyvin todennäköistä, että tämäkin, katkera harhasyöttö tekee Hradeckysta lopulta vain vahvemman.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt