Lukas Hradecky paljastaa, mitä supertähdeksi noussut Teemu Pukki kuljettaa Prisman muovikassissa: ”Sekin on kuvaavaa”

Julkaistu:

Jalkapallo
Huuhkajien ja Leverkusenin ykkösvahti Lukas Hradecky ei ole yllättynyt entisen kämppäkaverinsa Teemu Pukin menestyksestä Valioliigassa.
Mestarien liigan debyyttiinsä valmistautuva Huuhkajien ja Leverkusenin ykkösmaalivahti Lukas Hradecky jos kuka tuntee jalkapallomaailman tämän hetken kuumimman uuden maalinsylkijän Teemu Pukin hyvin.

Kaksikko on johdattanut Suomen jalkapallomaajoukkueen EM-unelman äärelle, kun karsinnoista on pelattu yli puolet. Pukki on tehnyt kuudessa karsintaottelussa viisi maalia, ja Hradecky on pelannut kaikki ottelut.

Valioliigassa Pukki, 29, on tehnyt kuusi maalia viidessä ottelussa. Norwichin tykki on tällä hetkellä Valioliigan puhutuin hyökkääjä.

Hradecky ja Pukki asuivat kämppäkavereina Tanskassa 2014–15. Kun Hradecky muutti Bröndbystä Frankfurtiin 2015, asuntoon jäi vain yksi lautanen ja haarukka, Hradecky kertoi Ilta-Sanomille silloin.


Pukki pärjäsi vaatimatto­missa oloissa, eikä pikainen suur­menestys ole Hradeckyn mukaan muuttanut Pukkia yhtään.

Lukas Hradecky ei ole yllättynyt Teemu Pukin menestyksestä Valioliigassa.

– Onhan Teemu aina menestynyt, nyt vain lava alkaa olla sellainen, että ihmiset alkavat huomata hänet. Bröndbyssäkin hän teki jo monta maalia, Hradecky huomauttaa.

Hradecky ja Pukki asuivat kämppäkavereina Tanskassa, joten maalivahti tuntee hyvin kaverinsa.

– Teemua kuvastaa ehkä eniten se, että hän on tehnyt hommia määrätietoisesti ja maanläheisesti. Eikä hän tarvitse mitään punaista mattoa, joka minun pitäisi levittää aina maajoukkuereissuilla hotellihuoneen oven eteen. Kyllä hän ilmankin pärjää. Välillä hän tulee maaotteluihin mukanaan jokin Prisman muovipussi, johon hän laittaa nappikset pelin jälkeen. Sekin on kuvaavaa, Hradecky naurahtaa.

Paitsi Pukin vaatimaton persoona myös tämän parantunut viimeistelytaito saa kehuja Hradeckylta.

– Teemu selvästi kehittynyt monipuolisemmaksi. Ehkä häntä oli vähän helpompi lukea aikaisemmin, mutta nykyään hän pystyy viimeistelemään aika kylmästi ympäri maalia. Laukaus on tarkka ja tehokas, ja siihen on tullut lisää voimaa. Hän on monipuolinen viimeistelijä, samalla tasolla kuin ihan huippuhyökkääjät.

Hradecky näkee Pukin kehityksessä erityisen tärkeän vaiheen 2015–18, jolloin Alexander Zorniger valmensi Bröndbyssä.

– Zorniger neuvoi, että Teemun pitäisi tulla vähän ulos kuorestaan, olla vähän ammattimaisempi ja tehdä enemmän hommia joukkueelle. Teemu hyötyi tästä eniten itse. Kun asuimme yhdessä, niin muistan, että silloin hänelle maistuivat irtokarkitkin vähän eri tahtiin kuin nykyään, Hradecky kertoo.


Pukin ruokavalio on muuttunut, samoin pelityyli ja viimeistelytaito – sekä onni yksityiselämässä.

– Tyttöystävän, tai nykyisen vaimon, tuleminen elämään on edesauttanut sekin. Kaikki on nyt hyvässä paikassa. Jokainen maali on kuin bensaa heittäisi liekkeihin, sellainen on Teemun itseluottamuksen taso. Hän on hyvässä vaiheessa uraansa ja elämäänsä tällä hetkellä, Hradecky sanoo, ja tiivistää:

– Onhan hän aika kone nykypäivänä!


Hradeckyllä edessä unelmien ilta

Mutta lujaa menee Hradeckylläkin.

Keskiviikkoilta on suomalaismaalivahdille uusi ja erityinen. Se on virstanpylväs, kohokohta ja palkkio vuosien työstä.

29-vuotias Hradecky pelaa uransa ensimmäisen Mestarien liiga -ottelun, kun hänen joukkueensa Bayer Leverkusen kohtaa Lokomotiv Moskovan BayArenalla.

– Pikkuhiljaa kihelmöi enemmän ja enemmän. Varmasti huuma vielä nousee. En usko, että alan varsinaisesti jännittää, mutta tunteet varmaan vähän valtavat miehen ennen peliä.


Jo pikkupoikana Turussa ”Luke” pelasi Playstationilla Mestarien liigaa ja unelmoi yltävänsä Euroopan suurimmalle jalkapallolavalle.

Unelmasta alkoi vuosien mittainen punainen lanka: se kulki Turun Runosvuoresta ensin Tanskaan, Esbjergin ja Bröndbyn kautta Eintracht Frankfurtiin, sieltä Leverkuseniin ja nyt – vihdoin – Mestarien liigaan.

– Kuinka kova juttu tämä on näkyy siitä, kuinka kauan on kestänyt päästä tänne asti. Lapsena mietti, miten siistiä tsämppiksessä olisi pelata, muttei nähnyt sitä työtä ja prosessia unelman takana.

– Kun hymni soi keskiviikkoiltana, se on palkinto koko urasta, Hradecky kuvailee.

Vain voitto kelpaa

Tämän illan vastustaja Lokomotiv saapuu altavastaajana BayArenalle. Hradeckyn suunnitelmat ovat selvät: voitto.

– Tiedämme itsekin, että olemme ennakkosuosikkeja. Jos lohkosta mielitään jatkoon, tämä peli pitää hoitaa, hän sanoo itsevarmasti.

Suomalaisvahti uskoo Leverkusenin pystyvän yllättämään myös lohkon jättiseurat, Juventuksen ja Atlético Madridin:

– Luulen, että vahvuutemme on sellainen ennakkoluulottomuus. Kaikki eivät ehkä usko silmiään, että me pelataan niin korkealla prässillä ja isolla pallonhallinnalla. Tullaan kovalla ryminällä matseihin ja luulen, että se voi yllättää Juven ja Atléticonkin, Hradecky miettii.

Leverkusen pelaa todellakin rohkeaa, hyökkäävää jalkapalloa. Valmentaja Peter Bosz usuttaa punaiset prässäämään todella korkealta, puolustamaan eteenpäin ja hyökkäämään laajalla rintamalla, mikä on tietysti riskialtista. Nollan pitäminen ei ole onnistunut joukkueelta kovin usein.

– Nollapelejä olisi kiva pelata enemmän. Mutten ruoski itseäni. Tiedän kyllä, olenko pelannut hyvin vai huonosti, ja on maaleja, jotka vain pitää antaa itselleen anteeksi. Maalivahdin homma on kuitenkin niin raadollinen: kaikille palloille ei ihmisen reaktioajalla ja kaikilla muuttujilla vain voi mitään, suomalaisvahti kuvailee.

Jos tehdasjoukkueen maalilla nollan pitäminen on ollut vaikeaa, toisin on ollut Huuhkajissa. Maajoukkueen menestyspelit yhdistettynä ensimmäiseen kauteen Mestarien liigassa tekevätkin Hradeckyn syksystä ainutlaatuisen.

– Duunia on painettu pitkään, välillä vähän näkymättömämmässä sarjassa, välillä aika yksin paineiden ja kaiken kanssa, ja nyt tulee tällaisia kohokohtia järjestäen. On hienoa, että saa palkita itsensä isoilla peleillä.

– Toivottavasti ainakin joissain näistä tarinoista on onnellinen loppu – ja pitää itse huolehtia, että näin on, hän tuumaa itsevarmasti.

Kohti EM-kisoja

Kysymykseen siitä, valitsisiko Hradecky EM-kisalipun Huuhkajien kanssa vai Mestarien liigan finaalin Leverkusenin paidassa, vastaus on selvä:

– EM-kisat. Tsämppäriä tulee kuitenkin pelattua, toivotaan ainakin, vielä useammin, mutta tämä syksy voi olla Huuhkajissa aika ainutlaatuinen tilaisuus, Hradecky sanoo, ja lisää:

– Kyllä meidän Suomi tarvitsee sen, että me menemme arvokisoihin! Olisi hienoa olla mukana siinä jengissä ja nähdä, mitä se aiheuttaisi Suomen futikselle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt