HJK:n Maksim Rudakovin, 23, tie ei ole ollut kivuton – ”Vanhempien ero, äidin kuolema ja välit poikki isään...”

Julkaistu:

Mestarien liiga
HJK:n tähtivahti on kulkenut kivikkoisen tien Mestarien liigan karsintaan. Illalla Maksim Rudakov on ison tehtävän edessä.
Venäläismaalivahti Maksim Rudakovia odottaa vaikea ilta keskiviikkona Helsingissä, kun HJK kohtaa Crvena Zvezdan eli Belgradin Punaisen tähden Mestarien liigan toisella karsintakierroksella.

Maaliakaan ei saisi mennä selän taakse, sillä serbialaiset voittivat avausosan viikko sitten Belgradissa 2–0. Lisäksi HJK:n pitäisi taikoa jostain ainakin kaksi maalia.

Rudakovilla on kuitenkin ollut vaikeampiakin hetkiä elämässään kuin yksittäinen jalkapallo-ottelu.

Pietarissa syntyneen ja kasvaneen maalivahdin vanhemmat erosivat, kun tämä oli noin kymmenvuotias.

– Muutin isoäitini luo asumaan. Kun olin 14-vuotias, äitini kuoli. Isäni kanssa en ole puhunut sanaakaan viimeiseen kuuteen vuoteen. Elämä on sellaista, hän sanoo avaamatta asiaa sen enempää.

Helsingistä kolmen tunnin junamatkan päässä Pietarissa asuva isoäiti on yhä tärkein henkilö 23-vuotiaan Rudakovin elämässä.

– Isoäitini on tehnyt kaikkensa minun eteeni. Vain hänen takiaan olen tällainen ihminen ja persoona. Hän kasvatti minut, Rudakov kiittelee.

Isoäiti huolehti teini-ikäisestä jalkapalloilijan alusta silläkin tapaa, että yritti saada tämän opiskelemaan kieliä.

– Hän painosti koko ajan minua opiskelemaan englantia. Muistan itkeneeni sen takia, koska en halunnut opiskella, halusin tehdä jotain hauskaa.

Oppi ei tahtonut mennä perille, sillä Rudakov ei juuri englantia osannut saapuessaan viime kauden alla Helsinkiin. Nyt kieli taipuu jo erinomaisesti, joten jonkinlaista pohjaa isoäidin vaatimukset antoivat.

Kieliä lahjakkaampi Rudakov oli jalkapallossa. Hän aloitti pietarilaisessa nyt jo lakkautetussa junioriseurassa ja siirtyi sieltä Lokomotiviin, kunnes Pietarin suurseura Zenit kutsui 13-vuotiaan maalivahdin akatemiaansa.

Kyvyistä kertoo paljon se, että Rudakov on pelannut kaikissa ikäluokissa melkein 150 miljoonan asukkaan maan poika- ja juniorimaajoukkueissa.

Venäläinen maalivahtiperinne nojaa vahvasti kahteen nimeen: Lev Jashiniin ja Rinat Dasajeviin. Rudakovin esikuva on kuitenkin italialainen.

– Gianluigi Buffon on syy, miksi aloitin jalkapallon. Minulla oli Buffonin paita päälläni, kun pelasin ensimmäistä kertaa. Hänen vuokseen pelaan HJK:ssa numerolla 88. Buffon pelasi sillä numerolla Parmassa.

Rudakov on ollut tällä kaudella HJK:n paras pelaaja. Venäläinen on pelastanut joukkueelleen lukuisia pisteitä huipputorjunnoillaan.

Se myös tarkoittaa, että jotain on ollut suurimmalla mestarisuosikilla pahasti pielessä, kun maalivahti loistaa tällä tavalla.

– Viime kaudella HJK:ssa pelattiin vain yhtä maalia kohti, jolloin maalivahti ei päässyt esiin. Tällä kaudella tilanne on ollut toinen.

Toni Koskelan tultua valmentajaksi HJK:n harjoitukset muuttuivat erilaisiksi, samoin pelaaminen. Tulokset ovat yhä olleet vaihtelevia.

– Meillä on nyt useampia tapoja pelata, ei vain yhtä. Annamme enemmän keskityksiä ja pitkiä syöttöjä, mutta osaamme pelata myös lyhyin syötöin. Asioiden pitää joskus muuttua, ja ne alkavat sujua paremmin, Rudakov sanoo.

Hän on yhä Zenitin kirjoilla ja lainassa HJK:ssa, mutta näkee itsensä tulevaisuudessa jossain muualla kuin Venäjällä.

– Haluan johonkin isoon sarjaan. Minulle sopisi esimerkiksi Saksa, mutta pitää tehdä vielä paljon töitä ennen sitä.

HJK–Crvena Zvezda klo 19

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt