Kommentti: HJK:n europelissä käytettiin ensi kertaa uusia jalkapallosääntöjä – maalipotkun uudistus on tervetullut

Julkaistu:

Kommentti
Jalkapallosäännöt uudistuvat Suomessa vasta jälkijunassa, mutta europelit ovat poikkeus, kirjoittaa Mikko Knuuttila.
Tiistaina Töölössä tehtiin pienimuotoista jalkapallohistoriaa, sillä HJK:n ja HB Torshavnin välisessä ottelussa sovellettiin ensi kertaa lajin uusia sääntöjä.

Jalkapallon säännöistä päättävän International Football Association Boardin (IFAB) tekemät sääntömuutokset otettiin maailmanlaajuisesti käyttöön 1. kesäkuuta, mutta koska Suomen jalkapallokausi oli tuolloin jo käynnissä, kotimaisiin huippusarjoihin uudistukset tulevat voimaan vasta vuonna 2020.

Mestarien liigan karsintojen katsotaan kuitenkin olevan kauden 2019–2020 kilpailu, joten uusien sääntöjen Suomen ensi-ilta nähtiin jo nyt.

Tiistaina silmiinpistävin muutos oli se, että maalipotkuja ei enää täydy antaa rangaistusalueen ulkopuolelle. HJK:n maalivahti Maksim Rudakov osasi heti soveltaa uutta käytäntöä hyvin ja avasi nopeasti lähelle. Tämä tuotti selvästi päänvaivaa HB:n prässääjille.

Maalipotkusäännön uudistus on järkevä, sillä se nopeuttaa peliä. Tuomarin ei enää täydy määrätä maalipotkua uusittavaksi, mikäli vastaanottavan pelaajan jalka lipsahtaa 16 metrin rajan väärälle puolelle. Samalla poistui yksi ajanpeluun porsaanreikä.

Toinen uusi sääntö oli käytössä eilisen pelin 78. minuutilla, jolloin HJK:n sentteri Evans Mensah vaihdettiin kentältä. Erotuomari komensi hänet jättämään kentän lähimmän sivurajan kohdalta, joka oli vastapäätä vaihtopenkkejä.

Ennen pelaaja saattoi halutessaan kuluttaa kymmeniä sekunteja löntystellessään vaihtoon, mutta uuden säännön myötä tämän mahdollisuuden pitäisi poistua. Mensah tosin näytti hieman hämmentyneeltä ja tarvitsi tuomarin ohjeistusta. Ajan myötä pelaajat varmasti tottuvat tähänkin uudistukseen.

Kahta muuta IFABin uudistukseen kuuluvaa sääntömuutosta ei Suomessa vielä ole nähty, mutta jos naisten MM-kisojen trendi jatkuu, niistä puhutaan varmasti täälläkin.

Käsivirhesäännön tiukentaminen aiheutti MM-kisoissa epäoikeudenmukaisilta tuntuneita rankkareita, joita maalivahtien oli vaikeampi torjua, koska heidän jalkojensa sijaintia potkuhetkellä tarkkaillaan entistä tiukemmin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt