Kommentti: Tämän takia Ajax on taas niin hyvä – se voi voittaa jopa Mestarien liigan

Julkaistu:

Mestarien liiga
Kilpakumppaneitaan pienempi Ajax on jättänyt Mestarien liigassa jäljen. Kauden jälkeen joukkue hajoaa, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin.
Juventus maksoi Cristiano Ronaldosta 112 miljoonaa euroa viime kesänä. Se on 20 miljoonaa enemmän kuin Ajaxin liikevaihto. Ronaldon vuosipalkka on neljä miljoonaa suurempi kuin Ajaxin koko joukkueen palkkakulut.

Tämä kertonee, millaisesta sensaatiosta on kysymys, kun Ajax eteni Mestarien liigan välieriin.

Voiko kilpakumppaneihinsa verrattuna pikkuseuraksi nykyään luokiteltava hollantilaisryhmä voittaa jopa koko Mestarien liigan? Jos kysymys oli syksyllä absurdi, se on nyt absurdi toisella tapaa. Totta kai voi.

Ajax on kilpailussa raivannut tieltään jo Real Madridin ja Juventuksen. Alkulohkossa se ei hävinnyt kumpaakaan otteluaan Bayern Münchenia vastaan.

Hollantilaiset ovat hallinneet kamppailujaan lähes mielin määrin suurempiaan vastaan. Ajaxilla on ollut varaa jopa tuhlailla maalipaikkoja.

Harvoin mistään seurasta puhutaan niin paljon sen upean ja melkein huolettomalta näyttävän pelitapansa takia. Ajax on jättänyt taas jäljen.


Hollanti jäi syksyllä 2017 ulos toisista peräkkäisistä arvokisoistaan. Hollantilaiset asiantuntijat joutuivat selittelemään maan jalkapallon alemmuustilaa, eikä toivoa ollut juuri näkyvissä.

Tuuli kääntyy nopeasti tuulimyllyjen maassa. Maajoukkue jätti kansojen liigan lohkossaan edelliset maailmanmestarit Ranskan ja Saksan taakseen.

Ajax eteni mestarien liigan pudotuspelivaiheeseen ensimmäistä kertaa 13 vuoteen. Jos amsterdamilaisten yhtäkkistä menestystä pitää selittää lyhyesti, se menee suunnilleen näin:

Viime kauden joukkueen runko onnistuttiin pitämään harvinaisen hyvin kasassa vakuuttelemalla pelaajille, että Ajaxissa on meneillään jotain erityistä.

Nuorta ryhmää vahvistettiin kokeneilla pelaajilla. Valioliigasta tulleet Dusan Tadic ja Daley Blind ovat panostuksia, joihin Ajaxilla ei ole yleensä varaa.

Seuran junioriakatemia tuottaa liukuhihnalta hyviä pelaajia, mutta maailmanluokan helmen korkeintaan kerran vuosikymmenessä. Nyt samaan aikaan heitä on noussut akatemiasta kaksi: toppari Matthijs de Ligt, 19, ja kauden jälkeen Barcelonaan siirtyvä keskikenttämies Frenkie de Jong, 21.

Välierässä Ajax kohtaa Manchester Cityn tai Tottenhamin. Kummankaan kaatuminen ei enää yllättäisi.

Samaan aikaan on mahdollista, ettei Ajax voita edes Hollannin pääsarjaa. Se on tällä hetkellä tasapisteissä PSV Eidhovenin kanssa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt