Kolumni: Manchester City ansaitsee rangaistuksen

Julkaistu:

kolumni
Manchester City haluaa menestyä hinnalla millä hyvänsä, ja siinä kaikenmoiset säännöt ja moraalit ovat usein tiellä, kirjoittaa Johanna Nordling.
Manchester City on vihdoin ansainnut sen: ulosheittämisensä Mestarien liigasta. Urheilullisesti taivaanisiniset kuuluu planeetan parhaisiin ja kauneimpiin, mutta koska seura ei kunnioita kilpailun perussääntöjä, sille on annettava opetus.

City ei ole enää urheiluseura vaan osa Abu Dhabin hallitsijaperheen sijoitusstrategiaa. Se haluaa menestyä hinnalla millä hyvänsä, ja siinä kaikenmoiset säännöt ja moraalit ovat usein tiellä.

Yksi Cityn systemaattisesti kiertämistä säännöistä on Euroopan jalkapalloliiton (Uefa) asettama taloudellisen reilun pelin sääntö. Financial Fairplay -säännön mukaan seuran on käytettävä rahaa vain suunnilleen yhtä paljon kuin se tienaa.

Tuoreimmat Football Leaks -dokumentit kuitenkin paljastavat, kuinka City huijasi vuosien ajan tulonsa näyttämään todellista suuremmilta: Seuran omistaja, sheikki Mansourin yhtiö Abu Dhabi United Group for Development and Investment, siirsi ensin miljoonia sponsoriyhtiön tilille, sitten sponsori siirsi rahat Citylle.

Paljastetut sähköpostit osoittavat, että esimerkiksi kaudella 2015–16 lentoyhtiö Etihad sponsoroi manchesterilaisia 67,5 miljoonalla eurolla, mutta summasta vain kahdeksan miljoonaa tuli Etihadilta, peräti 59,5 miljoonaa omistajalta.

***

Ei ole uutta, että FFP-sääntö tuottaa vaikeuksia upporikkaille sijoittajaseuroille. Kaikille muille sääntö edustaa kuitenkin edes jonkinmoista toivonkipinää kilpailun reiluudesta ja aitoudesta.

City jäi kiinni neula käsivarressa kuten eräs itävaltalaishiihtäjä äsken. Neula on kiinnitetty rajattomaan rahatankkiin, jonka käyttäminen nostaa epäreilusti ja sääntöjen vastaisesti Cityn mahdollisuuksia – ja alentaa muiden.

Siitä on seurattava rangaistus, joka sattuu ja saa seuran vaihtamaan strategiaansa. Sellainen olisi ulosheittäminen arvokkaimmasta kilpailusta eli Mestarien liigasta vähintään kahdeksi kaudeksi.

***

Kuinka kovaa Uefa uskaltaa pelata? Sen tutkija Yves Leterme uhkasi jo tammikuussa Cityä Mestarien liigasta sulkemisella, mutta tähän mennessä kattojärjestö on antanut vain heppoisia rangaistuksia kuten sakkoja tai siirtokieltoja suurseuroille.

Cityn tapaus asettaa kuitenkin Uefan selkä seinää vasten – kyse on valtakamppailusta. Onko Uefalla yhä jonkinlaista sanansijaa eurooppalaisfutiksessa, ovatko sen säännöt todella sääntöjä vai saavatko luksusseurat tehdä mitä haluavat?

City ei ole vastannut syytöksiin. Se on kuitannut kaiken standardivastauksellaan, että kyse on sen mainetta likaavasta kampanjasta.

Todisteet ovat kuitenkin painavat. Football Leaksin vuotamista dokumenteista yksikään ei ole tähän mennessä osoittautunut väärennökseksi.

Ja vielä...

Manchester Cityä epäillään myös muista sääntörikkeistä, esimerkiksi 200 000 punnan maksamisesta 14-vuotiaan agentille. Lisäksi seura tukee Ghanassa futisakatemiaa, jonka pelaajilla ei ole vapautta siirtyä jatkossa mihin haluavat, vaan Cityn sanelemaan suuntaan. Molempia tapauksia tutkitaan.

Lisää Johanna Nordlingin kolumneja voit lukea täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt