Suomalaiset onnistuivat Mestarien liigassa – tällaisen palkkion päätuomari Mattias Gestranius kuittasi

Julkaistu:

Mestarien liiga
Palloliiton erotuomaripäällikkö Jouni Hyytiä piti Mattias Gestraniuksen urakkaa hyvänä.
Mestarien liigassa koettiin keskiviikkoiltana harvinainen suomalaishetki.

Ensimmäistä kertaa 23 vuoteen Mestarien liigan ottelussa oli suomalainen päätuomari, kun Mattias Gestranius vihelsi A-lohkossa Atletico Madridin ja Monacon välisen ottelun.

Edellisen kerran suomalainen tuomari oli pitänyt Mestarien liigan ottelua komennossaan vuonna 1995. Ilkka Koho oli päätuomarina ottelussa Ajax–Ferencvaros. Jari Litmanen teki tuolloin Ajaxille kaksi maalia.

– Toivon, ettei ehdi kulua seuraavaa 23:a vuotta, ennen kuin tämä nähdään uudelleen, Palloliiton erotuomaripäällikkö Jouni Hyytiä naurahti Ilta-Sanomille ottelun jälkeen.

Mikäli Hyytiää on uskominen, niin ei varmaankaan mene niin kauan. Hyytiän mukaan Gestranius selvisi urakastaan mallikelpoisesti.

– Kokonaisuutena Mattiaksen suoritus oli hyvä, ehdottomasti plussan puolella. Hän uskalsi antaa pelata, kommunikointi pelaajien kanssa sujui hyvin ja pelaajat hyväksyivät kaikki varoitukset, joita kuitenkin tuli ottelussa seitsemän, Hyytiä arvioi.

– Ensimmäinen puoliaika ei ollut kovin vaativa mutta kuitenkin haastava. Se oli niin selvästi Atleticon hallintaa. Kun tuli vielä aikainen maali ja kun Atletico vei peliä kiistattomasti, niin tuomarinkin pitää olla tosi tarkkana, ettei anna pelin vaan mennä vaan muistaa ottaa rikkeet pois.


Gestraniuksen illan dramaattisin hetki tuli ottelun 82. minuutilla, kun hän nosti Atleticon montenegrolaispuolustajalle Stefan Savicille käsivirheestä toisen keltaisen kortin ja ajoi Savicin punaisella kortilla suihkuun.

Koska käsivirhe tapahtui rangaistusalueen sisällä, Gestranius myös tuomitsi Monacolle rangaistuspotkun, jonka Radamel Falcao kuitenkin laukoi ohi maalin.

– Televisiohidastuksesta ei pystynyt arvioimaan tilannetta ihan täysin. Pallo osui kyllä käteen, mutta sitä ei television perusteella pystynyt sanomaan, kuinka kaukana vartalosta käsi oli, Hyytiä sanoi.

Television perusteella näytti siltä, että Gestranius aavistuksen epäröi, viedäkö pallo pilkulle vai ei. Hyytiä jäi miettimään, tuliko tieto rangaistuspotkusta Gestraniukselle korvanapin kautta.

– Sitä me kollegojen kanssa pohdimme. Jos se tuli päätytuomarilta, niin sitten se tuli Dennis Antamolta.


Ottelun koko erotuomarikuusikko oli suomalainen. Gestraniuksen avustavina tuomareina olivat Jan-Peter Aravirta ja Mikko Alakare, päätytuomareina Antamo ja Antti Munukka sekä neljäntenä tuomarina Jukka Honkanen.

Hyytiä toivookin, että onnistunut iltapuhde olisi hyvä päänavaus suomalaiselle erotuomaritoiminnalle.

– Jo pääsy Mestarien liigaan oli hyvä. Toivon Mattiaksen puolesta, että hän pääsisi uudelleenkin – ja olisihan se meille erotuomareille iso juttu!

Gestranius saa ottelusta 2 000–2 500 euron suuruisen erotuomaripalkkion, muut tuomarit jonkin verran vähemmän. Lisäksi kuusikolle maksettiin matkat ja Madridissa täysi ylläpito.

Hyytiä kertoo, että erotuomarien nimeäminen Mestarien liigan otteluihin on hyvin salamyhkäistä. Hän sanoo saaneensa Euroopan jalkapalloliitolta Uefalta tiedon kaksi viikkoa sitten, että Gestraniukselle on tulossa ottelu Mestarien liigassa.

– Se oli silloin merkinnällä ”confidential” eli luottamuksellinen. Vasta maanantaina tuli varmistus, mitä ottelua Mattias lähtee viheltämään.

– Kaikki on tietysti tehty sen takia, ettei erotuomaria painosteta ja että hän saa keskittyä kaikessa rauhassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt