Mestarien liiga

Nikolai Alho tykitti HJK:n lohkovaiheeseen vuonna 2014 – samassa pelissä alkoi nuoren tähden uraa koetellut syöksykierre

Julkaistu:

Euroopan liiga
Nikolai Alho tykitti HJK:lle seuran 2000-luvun hienoimman eurosaavutuksen. Wienin illasta alkoi kuitenkin hänen uransa karmein vaihe.
HJK:n Nikolai Alho oli hetken aikaa urheilijan taivaassa elokuussa 2014 Wienin Ernst Happel -stadionilla. Hän laukoi vapaapotkusta Klubin Euroopan liigan lohkovaiheeseen vieneen osuman Rapid Wieniä vastaan.

Paikka eurocupin lohkovaiheessa on HJK:n toistaiseksi ainoa tällä vuosituhannella.

Pian maalinsa jälkeen Alho laskeutui kuitenkin urheilijan helvettiin. Hän sai Rapid-ottelun loppuhetkillä polvivamman, joka piti hänet sivussa suurimman osan lohkovaiheesta. Vamma myös aloitti loukkaantumiskierteen, joka katkaisi laitahyökkääjän uran nousukiidon.

– Se oli varmasti hienoin jalkapallokokemus urani aikana, Alho, 25, muistelee Wienin tapahtumia nyt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Mutta siinä oli se kääntöpuoli. Siitä seurasi myös vaikein aika minun urallani.


Kaudella 2015 Alho pystyi pelaamaan vain kaksi liigaottelua.

– Reiteen tuli repeämä, sitten uusi repeämä ja polvi vaivasi. Wienin loukkaantumisesta lähti kierre, josta en päässyt mitenkään pois, Alho sanoo.

– Vieläkin välillä tulee mietittyä, mitä jos sitä loukkaantumista ei olisi tullutkaan. Missä olisin tällä hetkellä urallani?

Alho pelasi vielä kauden 2016 kasvattiseurassaan HJK:ssa mutta siirtyi sitten Ruotsin pääsarjaan Halmstadiin. Vuosi Ruotsissa päättyi putoamiseen ja sopimuksen purkuun. Tänä keväänä HJK:hon palannut Alho on pelannut nousujohteisen kauden.

Iloa elämään on tuonut myös tuore avioliitto. Alho vietti Mariansa kanssa kesähäitä.

– Häät olivat isoin juttu elämässä! Ihan huikeeta. Olen ollut vaimoni kanssa yhdessä yhdeksän vuotta, ja mä olen vasta 25-vuotias, Alho sanoo.
Keskiviikkona Alholla on mahdollisuus paikata menneisyyden haavoja. HJK pelaa Mestarien liigan toisen karsintakierroksen toisen osaottelun Valko-Venäjän mestaria Bate Borisovia vastaan. Voitto tietäisi jättiharppausta kohti vuosituhannen toista lohkovaihepaikkaa.

– Nyt minulla on hirveä nälkä päästä uudestaan lohkovaiheeseen. Valehtelisin, jos sanoisin, että nämä karsintapelit riittäisivät.

– Klubi on ollut meitsille niin tärkeä seura lapsesta asti. Menestyminen tässä seurassa means everything to me, englantilaisen äidin poika Alho sanoo.


Vuoden 2014 HJK:sta seurassa on jäljellä vain kaksi pelaajaa: Alho ja Wien-otteluiden jälkeen joukkueeseen liittynyt ghanalainen keskikenttätähti Anthony Annan.

– Moni on kysynyt, kumpi HJK on parempi, tämä vai vuoden 2014 ryhmä. Tätä vertailua ei mielestäni voi tehdä, mutta meillä on nyt tietyllä tavalla mielenkiintoisempi joukkue.

– 2014 pelitapamme perustui tosi paljon siihen, että puolustimme tosi tiiviisti ja lähdimme vastahyökkäyksiin. Meillä oli kärjessä kolme tosi nopeaa kundia: mä, Demba Savage ja Macoumba Kandji.

– Nyt meillä on joukkue, joka pystyy hallinnoimaan bolua paremmin. Pystymme rakentamaan pitkiä hyökkäyksiä.


HJK todisti kykynsä pallonhallintaan avausottelussa Batea vastaan. Avausminuuttien paineesta selvittyään HJK sai ajoittain aikaiseksi pitkiä syöttöketjuja ja piti valkovenäläisten maalipaikat vähissä.

Alhon mukaan avausottelun maaliton tasapeli todistaa, että HJK:lla on kaikki mahdollisuudet jatkoon.

– Mielestäni kaikki on kiinni uskaltamisesta. Jos itseluottamuksemme on kohdallaan, pystymme ihan mihin vaan.

”Vähän on jengiä jäljellä”

Pelaajien Nikolai Alhon ja Anthony Annanin lisäksi HJK:n vuoden 2014 menestysjoukkueesta on jäljellä päävalmentaja Mika Lehkosuo.

– Vähän on jengiä jäljellä, Lehkosuo sanoo.

Lehkosuo ei kuitenkaan harmittele vaihtuvuutta. Se kertoo myös HJK:n onnistumisesta. Vuoden 2014 joukkueesta moni on jatkanut matkaansa suurempiin ympyröihin. Siirtyjiä ovat muun muassa Robin Lod, Rasmus Schüller, Valtteri Morén, Tapio Heikkilä ja Gideon Baah.

– Meidän kohdassamme ravintoketjua näin tapahtuu 4–5 vuodessa, Lehkosuo arvioi.


Vaikka HJK:n päävalmentaja on sama, valmennuksessa ja pelityylissä on silti tapahtunut merkittävä muutos. Kesken kauden 2016 Lehkosuon avuksi tullut espanjalainen José Riveiro on jättänyt jälkensä Klubin pelitapaan.

– Me pelaamme vielä enemmän positional playta kuin 2014, vaikka niitä elementtejä oli jo silloin.

– Riven (Riveiro) tulo valmennustiimiin on tuonut lisää laatua tähän. Pystymme kontrolloimaan peliä paremmin pallon kanssa ja saamaan parempia pitkiä hyökkäyksiä kuin aikaisemmin, Lehkosuo sanoo.

Oletko sinä muuttunut sitten vuoden 2014?

– Toivottavasti! Lehkosuo vastaa.

– Ihminen toivottavasti muuttuu parempaan suuntaan, ja siihen pyrin omassa ammatissani.

– En koe, että olen valmis missään jutussa tässä elämässä, varsinkaan ammatissani. Yritän jatkuvasti löytää kehityskohtia.

5 faktaa Bate Borisovista

Ilta-Sanomat kokosi viisi tietämisen arvoista seikkaa HJK:n keskiviikkoillan eurovastustajasta Bate Borisovista.

1) Bate on lyhenne sanoista Borisovin auto- ja traktorielektroniikka. Seura perustettiin vuonna 1973 tehtaan joukkueeksi.

2) Bate on menestynein seura itsenäisessä Valko-Venäjän liigassa, jota on pelattu vuodesta 1992 asti. Se on voittanut maan mestaruuden 14 kertaa. Titteleistä peräti 12 on tullut perättäin (2006–2017).


3) Bate on myös Valko-Venäjän menestynein seura eurokentillä. Se on selvinnyt viidesti Mestarien liigan lohkovaiheeseen ja kolmesti Euroopan liigan lohkovaiheeseen.

4) Bate vaihtoi hiljattain valmentajaa. Vuoden alussa ohjat ottanut Oleg Dulub sai huonojen tulosten jälkeen lähteä ja tilalle nostettiin hänen apulaisensa, seuran ex-pelaaja Aljaksei Baha. 37-vuotiaalle Bahalle pesti on ensimmäinen päävalmentajana.

5) Baten tunnetuin pelaaja on Aleksandr Hleb. 37-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja on urallaan edustanut aiemmin muun muassa Arsenalia ja FC Barcelonaa. Baten riveissä on myös yksi suomalaispelaaja, kärkimies Jasse Tuominen, jonka rooli seurassa on tosin jäänyt pieneksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt