Tällainen on ollut Liverpoolin tähden Mohamed Salahin tie huipulle – ”Hänestä näki heti lahjakkuuden, mutta hän oli erittäin huolimaton” - Mestarien liiga - Ilta-Sanomat

Tällainen on ollut Liverpoolin tähden Mohamed Salahin tie huipulle – ”Hänestä näki heti lahjakkuuden, mutta hän oli erittäin huolimaton”

Mohamed Salah tunnettiin pitkään ”tilaisuuksien tuhlaajana”. Hänen kautensa Liverpoolissa on yksi uskomattomimmista vuosikymmeniin.

Mohamed Salah Liverpoolin harjoituksissa perjantaina.

26.5.2018 9:12

Huippu-urheilussa pyritään äärimmäiseen kontrolliin, mutta sattuma on vääjäämätön osa joka lajin arkea. Tämä on hyvä muistaa, kun Liverpool ja Real Madrid kohtaavat lauantaina Mestarien liigan finaalissa.

Kuinka erilainen asetelma olisikaan, jos liikemies Mamdouh Abbas olisi huolinut nuoren suurlupauksen Mohamed Salahin Egyptin suurseura Zamalekin riveihin vuonna 2011?

Tuolloin Salah oli futislupaus pienestä Nagrigin kaupungista. Hän pelasi kasvattajaseuransa El Mokawloonin paidassa. Salah oli maan futisjätti Zamalekin kiikarissa, mutta Abbas piti häntä liian keskeneräisenä pelaajana. Tilanne on vastaava kuin jos HJK olisi kieltäytynyt nuoren Jari Litmasen hankkimisesta.

Pysyminen pienessä seurassa mahdollisti kuitenkin Salahille vuotta myöhemmin siirron Sveitsiin ja Mestarien liigassakin hurmanneeseen Baseliin. Suurseura olisi voinut tehdä liikkeen vaikeaksi. Hän meni Sveitsiin paikkaamaan Bayerniin myytyä Xherdan Shaqiria.

Tuhlaajasta maalitykiksi

Liverpoolissa ja sitä ennen Romassa egyptiläinen oikea laituri on tehnyt itsensä tunnetuksi maalintekijänä: 44 maalia tällä kaudella on järisyttävä suoritus. Salahia ei kuitenkaan aina tunnettu ”Egyptin kuninkaana”. Baselissa hän sai liikanimen ”Chance Killer” eli ”Maalipaikkojen Tuhlaaja”.

Taituri pelasi itsensä kerta toisensa jälkeen yksi vastaan yksi -tilanteista läpiajoihin ja laukaisupaikkoihin, mutta vedot menivät minne sattui. Hän sai Sveitsissä kuitenkin huippuluokan opettajan, kun maajoukkuetähti ja Baselin tykki Alexander Frei otti hänet siipiensä suojaan.

– Hänestä näki heti lahjakkuuden, mutta hän oli erittäin huolimaton. Hänen pelissään ei ollut selkeää rakennetta, Frei kertoi World Soccerille taannoin.

Mo Salah ja muu Liverpoolin joukkue kohtaavat lauantaina Real Madridin Kiovassa.

Vuonna 2012 Egyptin maajoukkueessa läpi lyönyt Salah on aina osunut hyvin maalleen, mutta seuratasolla oli vaikeampaa. Siispä Frei suunnitteli Salahille erityisen maalintekoharjoitusohjelman. Salahista näki heti, että hän oli nälkäinen oppimaan. Kuten Abbasinkin kanssa, Frein kritiikki kannusti oppimaan, ei kiukuttelemaan.

– En ole yllättynyt, että hän on nyt maailmanluokan pelaaja. Salah on uskomattoman nopea, ja nykyisin hänen hyökkäämisessään on selkeä rakenne.

Sveitsistä matka jatkui Chelseaan, jossa läpimurto jäi haaveeksi. José Mourinho ei tunnistanut egyptiläisen huimaa potentiaalia riittävissä määrin – tai jos tunnisti, niin se ei näkynyt peliajassa. Matka jatkui Fiorentinaan ja Romaan.

– Mourinho ei luottanut häneen. Mohamed tarvitsee tunnetta, että häneen luotetaan – pari halia ja paijausta tekee hänet onnelliseksi. Jürgen Klopp on hänelle täydellinen valmentaja, Baselin entinen urheilutoimenjohtaja Georg Heitz kuvaili Timesille.

Maailman paras?

Salah on todellinen monikäyttöinen ase oikealla laidalla. Maalit syntyvät yhtä lailla läheltä tai kaukaa, pitkän juoksun päätteeksi tai osana joukkuepelin sommitelmaa. Taktinen monipuolisuus muovautui Italiassa. Romassa kehittynyt maalivainu alkoi näkyä toden teolla. Vuosina 2015–17 hän teki yhteensä 29 liigamaalia.

Salahin pelissä on ilahduttava ripaus 1990-luvun jalkapallon individualistisuutta. Siitä muistuttavat pitkät kuljetukset, jotka päättyvät omaan tai joukkuekaverin maaliin. Ne toivat arviolta 50 miljoonan euron arvoisen siirron Liverpooliin viime kesänä.

Merseysidella Salah nähtiin aluksi silti enemmän perinteisenä laiturihankintana – kunnes hirmuinen maalitehtailu alkoi.

– Pelaajatarkkailijamme eivät lopettaneet hänen hehkuttamistaan. He vain hokivat: ”Hän on valmis, hän on valmis.” Ja siltähän se nyt näyttää, Klopp kertoi Timesille.

Salah todella on valmis. Lauantaina hänellä on edessään suurin mahdollinen estradi ja vastassa maailman parhaan pelaajan titteliä itsellään omiva Cristiano Ronaldo.

Lauantai-iltana titteli voi vaihtaa omistajaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?