Kommentti: Yksinäinen syntipukki – muistetaanko emämunauksen tehnyt Sven Ulreich lopun ikänsä yhdestä virheestä? - Mestarien liiga - Ilta-Sanomat

Kommentti: Yksinäinen syntipukki – muistetaanko emämunauksen tehnyt Sven Ulreich lopun ikänsä yhdestä virheestä?

Mestarien liigan finaalipaikan menettäminen menee pitkälti Bayernin maalivahdin piikkiin. Sven Ulreichille voisi suositella entisen Suomen maajoukkuevahdin Peter Enckelmanin neuvoa, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin.

2.5.2018 16:26

Kuva Santiago Bernabeulta oli puhutteleva. Nurmella istui juuri sillä hetkellä maailman yksinäisin mies, vaikka ympärillä oli melkein 80 000 ihmistä.

Bayern Münchenin maalivahti Sven Ulreich oli juuri tehnyt uransa isoimman virheen uransa suurimmassa ottelussa. Virheen vuoksi vastustaja Real Madrid eteni Mestarien liigan loppuotteluun. Ulreich olisi tarvinnut joukkuekaverinsa tai kenen tahansa halausta.

45 minuuttia aiemmin kiriä viritellyt Bayern syötteli omassa päässään, kun Corentin Tolisso antoi pallon huolimattomasti maalivahdilleen. Sitten tapahtui oikosulku, joka näytti lähinnä tietokonepelin ohjelmointivirheeltä.

Vain Ulreich tietää, mikä häneen meni. Maalivahti oli ottamassa oman pelaajansa antamaa syöttöä käsiinsä, kunnes ymmärsi sen olevan sääntöjen vastaista ja yritti muuttaa aivojensa käskyä keholleen. Se oli liian myöhäistä, ja Karim Benzema teki otteluparin ratkaisseen maalin.

Karim Benzema vei Madridin Mestarien liigan finaaliin.

Ulreichin sekoilun olisi ymmärtänyt 26 vuotta sitten, jolloin sääntö oman pelaajan syötön ottamisesta käsiin muuttui, mutta 29-vuotias saksalainen ei ole pelannut jalkapalloa vanhan säännön ollessa voimassa. Ehkä hän laski Benzeman ehtivän syöttöön ensin, jolloin meni jo torjunta-asentoon?

Siinä tilanteessa kävi sääliksi maalivahtia, joka on pelannut erinomaisen kauden melkeinpä mahdottomassa tilanteessa, jossa hänen on pitänyt paikata maailman parhaana torjujana pidettyä Manuel Neueria.

Säälin tunnetta lisäsi se, että Bayernilla oli lukuisia hyviä paikkoja tehdä loppuotteluun tarvittava maali. Ne virheet maksoivat yhtä lailla finaalipaikan, mutta ei niitä kukaan Urleichin tötöilyn jälkeen tietenkään muista.

Ulreich sai elämänsä tilaisuuden

Turha Ulreichia on silti sääliä, vaikka hän kuulee lopun uransa Santiago Bernabeun tilanteesta. Vastustajan kannattajat mylvivät joka kerta hänen koskiessaan palloon.

Ulreich oli kuitenkin satumaisen onnekas päästyään ylipäänsä pelaamaan Mestarien liigan välierässä. Hän ei ollut Bayernin ykkösvaihtoehto edes joukkueensa kakkosmaalivahdiksi 2015.

Parempien karttaessa penkkivahdin roolia Ulreich hyväksyi asemansa Neuerin apurina. Tämän loukkaannuttua Ulreich sai elämänsä tilaisuuden ja torjui Saksan mestaruuden.

Yritin miettiä maalivahteja, jotka muistetaan lähinnä yksittäisestä virheestään. Monta ei tullut mieleen. Jopa Rene Higuitasta mainitaan yleensä ensin ”skorpionitorjunta” Englantia vastaan Wembleyllä, vaikka hän neppaili Kolumbian ulos 1990 MM-kisoista Kamerunia vastaan.

Peter Enckelman muistetaan yhdestä virheestään.

Suomen maajoukkueen entinen maalivahti Peter Encklelman joutui kantamaan yhden virheen taakkaa lopun uransa pallon pompattua Birminghamin derbyssä 2004 hänen jalkansa yli kohtalokkaasti ja hölmön näköisesti.

Suomalainen pelasi komean uran ja osaa nauraa tapaukselle. Ulreichille voisi suositella Enckelmanin oppia. Kun Enckelman vaihtoi seuraa tai tapasi uusia ihmisiä, hän kertoi aina itse olleensa ”sen virheen” tehnyt maalivahti. Asia oli tämän jälkeen käsitelty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?