Mestarien liiga

Edwin "herrasmies" van der Sarin jäähyväiset

Julkaistu:

IS:n Kirsikka Kiviniemi heiluttaa illan Mestarien Liigan loppuottelussa yhtä lippua. Ajaxin kulta-aikoina tutuksi tullut maalivahti Edwin van der Sar vartioi maalia viimeistä kertaa.
Jos maailmassa pitäisi tehdä valinta, kenet ottaisin henkivartijakseni, en epäilisi päivääkään. Se olisi ManUn liimanäppi Edwin van der Sar.

Strategiset mitat 197 senttiä ja pieteettinen hollantilaisuus, eivät ole ainoita syitä. Hän on viilipytty ja ulottuva vahti, joka osaisi rauhoittaa tilanteet jo pelkällä katsellaaan.

Seurasin van der Saria Ajaxissa vuosina 1993-1995 ollessani Hollannissa Veikkaajan kirjeenvaihtajana. Kuljin Ajaxin perässä kaikissa otteluissa ja opin tuntemaan samalla pelaajien luonteita.

Jari "Gaselli" Litmanen tuli pukukopista usein viimeisenä, mutta antoi kommentit ensin suomalaiselle naistoimittajalle. Edwin nousi ykkösmolariksi 1993-1994 ja oli peruspatteriston lukko. Haastatteluissa hän oli samanlainen kuin maalilla: ystävällinen ja jalat maassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Van der Sarissa on silloisen kultasikermän kanssa paljon samaa kuin Danny Blindissä. Luottomies, ei höseltäjä ja naistennaurattaja, kuten sohlaaja Patrick Kluivert tai kaudella 1994-1995 rynninyt kaappi Winston Bogarde.

Edwinin naisista ei puhuttu silloin eikä nykyisinkään, kuten Ryan Giggsin nakutanssijahairahduksesta. Herrasmies on naimisissa ja hänellä on lapsia. Van der Sarin vaimo sai aivoverenvuodon, jonka jälkeen hän lopetti Hollannin maajoukkueessa. Vaimon sairastuminen on myös yksi syy sille, että hän lopettaa tänään uransa ManUssa ja kentillä.

Huikean pitkän uran tehnyt 40-vuotias pomppasi Ajaxista Juventukseen, jossa asiat menivät vihkoon. Sitä seurasi Fulham, jonka kautta nousu Manchester Unitedin tähtisikermään on ollut vertaansa vailla. Nyt sir Alex Ferguson etsii maalinsuulle van der Sarin kaltaista rauhallista, voittavaa maalivahtia. 

Turha kai mainita, että ManU on ollut brittifutiksessa ikuinen suosikkiseurani. Tai no, onhan myös Liverpool ja Boltonkin.

Kumpaa siis kannatan illan kohahduttavassa Barcelona-Manchester United-ottelussa? Uskokaa tai älkää, voiton saa viedä kumpi tahansa. Tärkeintä on, että näen maailman kauneinta jalkapalloa.

Kuten hollantilainen urheilutoimittaja Eric De Jager kiteyttää hyvin, Edwinilla on "äärimmäinen halu voittaa, mutta hän käyttää aina aivojaan".

Käytä tänään aivojasi, ja minä liputan hienolle urallesi. Saattaa olla, että myöhäisyöstä voi jopa kyynel vierähtää.

P.S. Ajaxin kauden 1993-1994 kokoonpano löytyy täältä ja Mestarien liigan voittokausi 1994-1995 täältä.

Kirjoittaja oli Veikkaajan kirjeenvaihtajana Hollannissa kausina 1993-1995.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt