Osaatko Suomen murteet? Jos saat tässä testissä yli 11 oikein, olet melkoinen murremestari

Murteet ovat tärkeä osa Suomen kulttuuria ja suomalaisten identiteettiä. Uskotko tuntevasi, mitä eri murresanat tarkoittavat? Testaa taitosi kiperässä visassa!

On aika testata, miten selviät murrevisasta! Tunnetuista suomalaisista murretta puhuvat muun muassa Matti ja Teppo, kaikkien tuntemat turkulaiset.

7.3. 18:30

Murteet ovat tärkeä osa Suomen kulttuuria ja suomalaisten identiteettiä. Synnyinseudulla opittu puhetapa paljastaa muille, mistä päin puhuja on kotoisin.

Suomen kielen murteet jaetaan perinteisesti kahteen pääryhmään, itä- ja länsimurteisiin. Itämurteita ovat savolais- ja kaakkoismurteet. Länsimurteita ovat lounaismurteet, lounaiset välimurteet, hämäläismurteet, eteläpohjalaismurteet, keski- ja pohjoispohjalaismurteet sekä Peräpohjan murteet. Nämä murreryhmät voidaan jakaa vielä noin 30 pienempään ryhmään.

Lue lisää: Itä vai länsi? Valitse 20 kuvan joukosta 10 – me kerromme, kummalle puolelle Suomea kuulut henkisesti

Nykyisin murteiden väliset erot ovat tasoittuneet. Toisaalta moni saattaa käyttää arkikielessä murresanoja, joita ei välttämättä edes tunnisteta murteellisiksi.

Murteet eroavatkin toisistaan paitsi ääntämykseltään myös sanastoltaan. Kun lännessä saunotaan, otetaan mukaan vihta, idässä taas vasta. Lännessä sukkaa kudotaan ja idässä neulotaan.

Miten hyvin arvelet tuntevasi suomen murteiden erikoiset ja vähemmän erikoiset sanat? Nyt pääset testaamaan tietämyksesi tason!

Kokosimme tähän visaan joukon murresanoja. Tehtäväsi on arvata, mitä ne tarkoittavat selkokielellä. Testin lähteenä on käytetty Kotimaisten kielten keskuksen ylläpitämää Suomen murteiden sanakirjaa.

Jos testi ei näy yllä, pääset siihen tästä.

Lue lisää: Vasta vai vihta? Nämä 16 synonyymia jakavat suomalaisten mielipiteet – valitse suosikkisi ja katso, oletko enemmistön kanssa samaa mieltä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?