Nyt selvisi, mikä suomalaisille on arjessa tärkeintä – seksi vie voiton kahdessa asiassa

Onko seksi suomalaisille tärkeämpää kuin uni? Viettääkö useampi aika mieluummin ystävien vai kumppanin kanssa? Pyysimme suomalaisia laittamaan arjen asiat tärkeysjärjestykseen.

Tekisikö joskus mieli siirtää kelloa, sillä arjessa on niin paljon asioita, mitä haluaisit tehdä?

1.2. 16:00

Jokaisella on käytettävissä vuorokaudessa 24 tuntia. Koska aikaa ei ole loputtomasti, emme yleensä ehdi millään tehdä kaikkea sitä, mitä päivän aikana haluaisimme tai mitä meidän pitäisi tehdä.

Siksi joudumme jatkuvasti pienten valintojen eteen: on pakko priorisoida eli laittaa asioita tärkeysjärjestykseen. Mennäkö nukkumaan vai pitäisikö katsoa vielä yksi jakso televisiosarjaa? Viettääkö aikaa kumppanin vai ystävien kanssa?

Selvitimme hiljattain, mitä asioita suomalaiset priorisoivat arjessaan. Kokosimme yhteen joukon arjen valintoihin liittyviä tilanteita ja pyysimme suomalaisia valitsemaan, miten he todennäköisesti toimisivat kussakin tilanteessa. Kyselyyn on tähän mennessä vastannut kysymyksestä riippuen noin 65 000–80 000 ihmistä.

Jos et ole vielä käynyt vastaamassa kyselyyn, pääset siihen tästä:

Lue lisää: Kumman valitset, unen vai seksin? Vastaa 13:een kysymykseen ja saat tietää, käytätkö aikaasi samoihin asioihin kuin muut suomalaiset

Tarkastellaan seuraavaksi kyselyn tuloksia – mitkä asiat ovat suomalaisille tärkeimpiä?

Seksi vei voiton

Vaikuttaa siltä, että seksi on tärkeysjärjestyksessä korkealla monien suomalaisten arjessa. Kyselyssä selvisi, että jos pitää valita nukkumisen ja seksin väliltä, täpärä enemmistö lykkää unia ja valitsee seksin.

Selvästi helpompi oli valinta omien harrastusten ja seksin välillä. Vastaajista 73 prosenttia kertoi keskeyttävänsä oman harrastuksen tai muun itselleen tärkeän tekemisen, jos kumppani tai deitti ehdottaa seksiä.

Puhelin haastaa unen

Arkiaamuisin sängystä noustaan ripeästi. Vastaajista 69 prosenttia kertoi nousevansa ylös herätyskellon piristessä, vaikka tekisikin mieli torkuttaa.

Vapaapäivä on kuitenkin valtaosan mielestä rentoutumista varten. Jos vapaapäivän aamuna väsyttää, valtaosa eli 66 prosenttia antaa itselleen luvan nukkua, vaikka tehtävien asioiden lista olisikin pitkä.

Vaikka uni on suomalaisille tärkeää, sen tielle voi tulla aiemmin mainitun seksin lisäksi myös toinen asia – nimittäin puhelin. Jos illalla tulee vastaan kiinnostava somekeskustelu tai video, 63 prosenttia vastaajista tunnusti jäävänsä katsoman puhelintaan.

Tulos ei sinänsä yllätä: esimerkiksi unitutkijat ovat jo vuosia kertoneet, että älypuhelin häiritsee monien unta huolestuttavan paljon. Vaikka jokainen tietää, ettei puhelinta kannattaisi enää illalla selata, sen kiinnostava sisältö koukuttaa silti.

Ihmissuhteet ovat tärkeitä – ja kumppani ykkönen

Ystävät ja parisuhde ovat suomalaisille arjen tärkeimpiä asioita. Sen todistaa useampi kyselyn tulos.

Peräti 71 prosenttia vastaajista ilmoitti vastaavansa myöntävästi ystävän spontaaniin treffikutsuun, vaikka suunnitelmissa olisi ollut lempisarjan katsominen kotosalla. Vielä useammat valitsevat ystävien näkemisen viikoittaisen saunaillan sijaan.

Kumppanin kanssa vietetty aika vaikuttaa kuitenkin olevan suomalaisille vielä tärkeämpää. Sovitusta yhteisestä illasta puolison kanssa pidetään kiinni, vaikka samalle päivälle tarjoutuisi tilaisuus nähdä kavereita.

Myös harrastukset häviävät kumppanille. Vastaajista 76 prosenttia kertoi viettävänsä mieluummin aikaa puolisonsa kanssa kuin omissa harrastuksissa.

Kodin puhtaus ennen omaa

Me Naiset kertoi hiljattain, millaista on kärsiä kotihäpeästä. Monia saattaa nolottaa kutsua vieraita kotiin, jos se ei ole täydellisen siisti.

Vaikuttaa siltä, että kotihäpeä todella vaivaa monia suomalaisia. Kysely nimittäin paljasti, että yllätysvieraiden saapuessa kaksi kolmesta siistii mieluummin kodin kuin käy itse suihkussa.

Ja ykkönen on...

Lopuksi pyysimme suomalaisia kertomaan, mikä heille on arjessa kaikkein tärkeintä. Kysymyksessä piti laittaa tärkeysjärjestykseen seuraavat asiat: uni, liikunta, perheen kanssa vietetty aika, ystävien kanssa vietetty aika, omat harrastukset, seksi, viihtyminen, siivoaminen ja ruoanlaitto.

Kun kaikki vastaukset laskettiin yhteen, on tuloksena lista, joka kertoo, mikä on suomalaisille keskimäärin tärkeintä ja vähiten tärkeintä. Se näyttää tältä:

  1. Uni

  2. Perheen kanssa vietetty aika

  3. Liikunta

  4. Ystävien kanssa vietetty aika

  5. Seksi

  6. Omat harrastukset

  7. Viihtyminen (esim. television tai puhelimen äärellä)

  8. Ruoanlaitto

  9. Siivoaminen

Vaikuttaa siltä, että suomalaiset arvottavat unen todella korkealle prioriteettilistallaan: siitä ei haluta tinkiä. Vastaukset edellä mainittuihin kuvitteellisiin tilanteisiin kuitenkin osoittavat, että tosipaikan tullen moni muu asia saattaa mennä unen edelle – esimerkiksi seksi tai puhelimen selaaminen.

Lue lisää: Moni herää aamuyöstä 3–4 aikaan – asiantuntija ihmettelee, mikseivät useammat lääkärit tunnista yleistä syytä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?