Nämä 6 ruokaa katoavat suomalaisten suihin buffeteista – suosikkien listalla näkyy myös nouseva trendi

Kysyimme kolmelta suurelta huoltoasemaketjulta, mitä suomalaiset syövät buffeteista. ABC:n, HelmiSimpukan ja Nesteen noutopöydissä on huomattu samat asiat.

Suomalaiset rakastavat noutopöytiä. Mitkä buffettejen antimista maistuvat suomalaisille parhaiten?

24.11. 7:00

Suomalaiset tunnetusti rakastavat noutopöytiä – oli kyse sitten laivan buffetista, huoltoaseman buffetista, hotelliaamiaisesta tai raastepöydästä.

Notkuvien huoltoasemabuffettien antimet maistuvat kaikille: rahtareille, paikallisille, ohikulkijoille ja lomalaisille.

– Kesät ovat vilkkainta sesonkia, kun lomalaisia on paljon liikenteessä. Talvisin ruokailijat ovat puolestaan useammin eri alojen työlounastelijoita, kertoo Neste Matkakeidas Vierumäen toimitusjohtaja Carita Käkelä.

Noutopöydissä ruokaillaan valtavasti. St1- ja Shell -verkoston HelmiSimpukka-asemilla syödään noin 13 000 noutopöytälounasta viikossa. Neste Vierumäen noutopöydässä ruokailijoita on satoja joka ikinen päivä.

– Noutopöytä on ehdottomasti meidän ykköstuote ja sitä myydään paljon enemmän kuin esimerkiksi lista-annoksia, Käkelä kertoo.

S-ryhmällä ennustetaan, että tänä vuonna ABC-noutopöydästä syö noin neljä miljoonaa asiakasta.

– Noutopöytä on meidän kestosuosikki, jonka suosio jatkaa kasvuaan koko ajan, kertoo ABC-ravintoloiden kehityspäällikkö Teemu Vehniäinen SOK:lta.

Selvitimme, mitkä ABC:n, HelmiSimpukan ja Neste Matkakeidas Vierumäen noutopöytien ruoista uppoavat suomalaisiin kuin häkä, ja miksi juuri nämä ruoat vetoavat noutopöytäruokailijoihin.

Nesteellä ei ole tietoa laajemmin kaikilta asemilta, koska Neste-asemien sisäkauppa on kauppiaiden liiketoimintaa.

Mitä ruokia suomalaiset rakastavat?

Muun muassa näitä, ei erityisessä järjestyksessä olevia ruokia suomalaiset rakastavat:

  1. Lihapullat

  2. Hernekeitto

  3. Porsaanleikkeet

  4. Lasagne

  5. Kasvisruoat

  6. Alueelliset- ja sesonkisuosikit

HelmiSimpukassa suosituimpiin ruokiin kuuluvat itse tehdyt lihapullat. Myös Käkelä mainitsee lihapullat Neste Matkakeidas Vierumäen noutopöydän kestosuosikiksi.

– Suosikkiannos löytyy myös ruokalistalta, mutta suuren suosion takia tarjoamme lihapullia joka perjantai lounasaikaan noutopöydässä, kertoo HelmiSimpukan tuotekehityspäällikkö Katriina Kotiranta.

Myös torstaisin tarjoiltava hernekeitto ja pannukakku ovat erittäin suosittuja noutopöytäherkkuja HelmiSimpukassa.

Tietyt suosikkiruoat pitävät pintansa vuodesta toiseen myös Neste Matkakeidas Vierumäen noutopöydässä. Näitä ovat esimerkiksi lihapullat, porsaanleikkeet ja lasagne.

Kaikki kolme ketjua mainitsivat myös kasvisruoan suosion kasvavan jatkuvasti.

– Tällä hetkellä erityisesti kasvisruokien osuus tarjonnassa kasvaa. Noutopöydässämme on joka päivä tarjolla proteiinipitoinen kasvisvaihtoehto, Vehniäinen kertoo.

Muikkuja syödään enemmän Itä-Suomessa

Koska ketjujen ravintoloita on sadoittain ympäri Suomea, myös eri maantieteellisten alueiden herkut kuuluvat suosituimpien ruokien listalle.

Esimerkiksi ABC-asemia on ympäri Suomea noin 90, jotka tarjoilevat ruokaa noutopöydässä. Vehniäisen mukaan asiakkaiden suosimissa ruoissa on jonkin verran alueellista vaihtelua.

– Esimerkiksi muikkuja nautitaan Itä-Suomessa enemmän kuin lännessä. Seuraamme tarkasti menekkiä ja päivitämme säännöllisesti tarjontaa asiakkaidemme mieltymysten mukaan, Vehniäinen kertoo.

Myös erilaiset sesongit ja juhlapyhät näkyvät noutopöydissä. ABC-asemilla suosituin on perinteinen äitienpäivä, jolloin juhla-aterian nauttii jopa 40 000 asiakasta. Muita kestosuosikkeja ovat isänpäivä marraskuussa, jouluinen noutopöytä joulukuussa ja pääsiäisteemainen noutopöytä.

– Erikoispäivät ovat suosittuja etenkin paikallisten asiakkaiden keskuudessa, Vehniäinen kertoo.

Noutopöytien herkuista suomalaisille maistuvat perinteiset kotiruoat.

Kotimainen ja itsetehty tepsii

Suomalaiset rakastavat perinteisiä noutopöytäruokia. Mutta miksi juuri perinteiset ruoat ovat suosituimpia?

Kotiranta arvioi, että suomalaiset arvostavat noutopöydissä itse tehtyä kotiruokaa. HelmiSimpukassa asiakkaille maistuvat raaka-aineista perinteisen jauhelihan lisäksi muun muassa broileri ja makkara.

– Ruoan kotimaisen alkuperän arvostus näkyy. Suosimme raaka-ainevalinnoissa aina mahdollisuuksien mukaan kotimaisia vaihtoehtoja, Kotiranta kertoo.

Myös SOK:n Vehniäinen sanoo, että vastuullisuus teemana kiinnostaa yhä enemmän noutopöydissä ruokailevia asiakkaita.

Mistä syntyy hävikkiä ja mitä sille tehdään?

Noutopöydät suunnitellaan asiakkaita ja heidän toiveitaan ajatellen. Ketjut eivät paljasta, mikä ruoka päätyy hävikkiin.

Kaikissa kolmessa ketjussa hävikkiä seurataan tarkasti ja vähentämiskeinoja kehitetään jatkuvasti.

Nesteen Vierumäen Matkakeitaan kokit valmistavat ruokaa pitkin päivää ja iltaa kohden ruoan valmistusta automaattisesti hiljattain vähennetään, jolloin saadaan myös noutopöydän hävikkiä minimoitua.

HelmiSimpukka-ketju on ollut mukana muun muassa Luonnonvarakeskuksen hävikkikartoituksissa. Ketjun noutopöydän ruokaa myydään mukaan varsinaisen lounasajan jälkeen edullisempaan hintaan.

– Liikenneasemien maailmassa lounasmäärät saattavat vaihdella hyvinkin paljon ja ennakointi on välillä tämän takia vaikeaa, HelmiSimpukan Kotiranta kertoo.

ABC-asemilla kerätään tietoa asiakasmääristä ja hävikkiä vähennetään tarkalla ennakoinnilla. ABC-asemat ovat myös mukana ResQ-palvelussa, jossa eri tuotteita myydään alennettuun hintaan hävikin pienentämiseksi.

– Noutopöydässä hävikin osuus on melko pieni, noin kaksi prosenttia. Ruokaa valmistetaan päivän kuluessa lisää ennusteen ja menekin mukaan, Vehniäinen kertoo.

Lue myös: Muistatko vielä nämä 12 arkiruokaa, jotka ovat lähes kadonneet suomalaisten lautasilta?

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?