Miksi ihmeessä kaikki pistorasiat eivät voi olla samanlaisia? Yleisimpään malliin liittyy yksi käytännön ongelma

Miksi pistorasian ”reiät” ovat pistorasiassa joskus vaakasuoraan, joskus pystysuoraan – ja mitä vielä, joskus vinossa? Pirautimme talotekniikan yliopettajalle, ja löysimme vastauksen.

Tässä kuvassa pistorasian ”reiät” ovat vaakasuorassa. Joskus ne ovat kuitenkin pystysuorassa tai vinossa. Miksi ihmeessä? Onko tässä mitään logiikkaa?

22.11. 16:28

Oletko muuten miettinyt, miksi pistorasian ”reiät” ovat toisissa pistorasioissa vaakasuoraan, toisissa pystysuoraan ja toisissa vinossa?

Kännykkä pitäisi ladata. Pistorasia on ikävästi sängyn ja seinän välissä. Vain käsi mahtuu ujuttamaan laturin töpselin kohti pistorasiaa, ja näköyhteyttä taistelutantereelle on mahdotonta saada. Sitten se alkaa – taisto ja pyörittely. Laturin töpseli ei sujahda pistorasiaan millään.

Kuulostaako tutulta?

Tavoitimme Tampereen ammattikorkeakoulun talotekniikan yliopettajan Pirkko Harsian kertomaan vastauksia pistorasiaongelmaan. Miksi ihmeessä pistorasioita ei voi olla vain yhdenlaisia, tai miksi edes pistorasian ”reiät” eivät voi mennä jokaisessa mallissa samaan suuntaan? Silloin tietäisi aina, miten päin vetkutella töpseli pistorasiaan.

Harsia kertoo, että ensikädessä pistorasioiden muotoilu ja reikien suunnat riippuvat kalustesarjojen valmistajista ja suunnittelijoista.

– Se, millaista kalustesarjaa ja pistorasiaa käytetään missäkin kiinteistössä tai huoneessa, riippuu sitten siitä, kuka tai ketkä sen ovat asentaneet, Harsia tiivistää.

Harsian mukaan Suomessa kotitalouksissa yleisimmin käytössä oleva pistorasia on kaksiosainen pistorasia, joka asennetaan useimmiten pystysuoraan, jotta se veisi mahdollisimman vähän tilaa huonekaluilta. Tässä mallissa pistorasian ”reiät” ovat vaakasuoraan. Sama pistorasia voidaan kuitenkin asentaa myös toisinpäin eli vaakasuoraan, jolloin reiät ovat pystysuoraan.

Pistorasia asennetaan vaakasuuntaan myös silloin, kun kaksiosainen pistorasia on yhdistelmässä, jossa on useita pistorasioita tai vaikkapa tv-rasia.

– Pistotulpat ovat tässä mallissa vaakasuoraan siksi, että kaikki pistorasian sisällä oleva tavara, kuten pienet sähköjohdot, mahtuvat sinne paremmin. Pistorasian kojeosa, joka on kuvassa näkyvän peitelevyn takana, asennetaan melko pieneen ja pyöreään kojerasiaan. Reikien suunta ja kytkentätilat olisi vaikea saada mahtumaan, mikäli reiät olisivat toisinpäin.

Tässä mallissa on kuitenkin yksi ongelma. Kun pistorasiaan laittaa töpselit, joissa johto lähtee 90-asteen kulmassa alaspäin, ylemmän rasian johto törmää alemman rasian töpseliin. Huonoimmassa tapauksessa ylempään rasiaan ei mahdu töpseliä ollenkaan.

– Tätä ongelmaa yritettiin korjata uudenlaisella yhden valmistajan pistorasiamallilla, jossa pistorasian ”reiät” menevät vinoon, Harsia kertoo.

Tässä jatkojohdossa pistotulpat eli pistorasian reiät ovat vinossa.

Nykyaikaiset pistorasiat ovatkin vuosien kehityksen ansiota.

Lopputulema on se, että pistorasioita on hyvin erilaisia erilaisiin paikkoihin ja käyttötarkoituksiin.

Sähkösuunnittelu on tärkeä osa sisustustoiveita

Pistorasiakalusteisiin ja näin ollen myös pistorasian reikien suuntiin voi vaikuttaa myös itse kiinteistön omistaja tai rakennuttaja. Hyvä sähkösuunnittelu unohtuu Harsian mukaan usein uutta rakennusta tai remonttia suunnitellessa.

Sitten ihmetellään, miksi remontoidun keittiön pistorasiat laitettiin huonosti tai niitä on liian vähän.

Rakennusta tai remonttia suunnitellessa kannattaisi siis aina miettiä huolellisesti myös sähköasiat.

– Kyllä sähköasentajan pitäisi tarjota asiakkaalleen vaihtoehtoja, että miten päin pistorasiat laitetaan. Mutta jos sähkösuunnitelmaa ei ole tehty, ja sähköasentaja kutsutaan vain paikalle laittamaan pistorasioita, niin hän laittaa todennäköisesti sellaiset pistorasiat, mitä mukana sattuu olemaan, Harsia pohtii.

Tällöin saatetaan joutua tilanteeseen, jossa pistorasiat ja niiden reikien suunnat ovat asiakkaan eli omistajan mielestä epäloogiseen suuntaan.

Miksi maailmalla pistorasiat ovat erilaiset?

Vielä yksi kysymys vaivaa. Miksi eri mantereilla on erilaiset pistorasiat ja töpselit? Eikö olisi kaikille helpompaa, jos pistorasiat ja pistotulpat olisivat kaikkialla samanlaiset?

– Pistorasiat ovat sellainen aihealue, johon kansainvälistä standardia ei ole vain saatu aikaiseksi. Kukaan ei ole antanut omasta tavastaan periksi, eikä olla päästy sopimukseen siitä, että alettaisiin tekemään maailmanlaajuisesti vain tietynlaisia pistorasioita. Siksi meillä on erinäköisiä pistorasioita ja töpseleitä.

Lue lisää: Miksi jotkut saavat aivan yhtenään pikku sähköiskuja? Kaivoimme kolme mahdollista selitystä – ainakin yhtä kikkaa kannattaa kokeilla

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?