Tunnetko sivistyssanat? Jos suoriudut tästä infernaalisesta 25 sivistyssanan listasta nyökytellen, olet melkoisen etevä

Millainen on groteski kertomus? Mitä joku tekee implikoidessaan? Entä missä ihmeessä on periferia? Testaa kuinka hyvin hallitset sivistyssanat!

Sivistyssanojen kanssa kannattaa olla tarkkana! Sedatiivi tarkoittaa rauhoituslääkettä tai rauhoitetta, joten sedatiivinen tarkoittaa siis rauhoittavaa.

3.10. 18:30

Me Naiset julkaisee uudelleen kiinnostavimpia juttujaan. Tämä on yksi niistä.

”Ihminen haluaa luoda eläimet omaksi kuvakseen. Eläinrakkaalta sen ymmärtää, mutta eläinoikeusliikkeelle antropomorfistinen retoriikka voi olla haitallista”, toimittaja Tuija Siltamäki on kirjoittanut Ylioppilaslehden esseessään.

Mutta mikä ihmeen antropomorfismi?

Jutusta sanan merkitys on helppo päätellä: puhutaan inhimillistämisestä – tässä tapauksessa eläimiin liitettävistä ihmismäisistä piirteistä ja eläinten kohtaamisesta ihmisen lailla.

Monen olisi ollut mahdoton tunnistaa sanaa ilman kontekstia. Antropo- eli ihmis-alkuisia sanoja on loputtoman tuntuisesti: antropologia, antroposofia, antroposeeni, antropometria ja niin edelleen.

Sivistyssanat ovat toisista kielistä lainattuja, vierasperäisiä ja kirjakielisiä sanoja, jotka eivät ole täysin kotiutuneet suomen kieleen. Moni sivistyssanoista on latinalaista, kreikkalaista tai englantilaista alkuperää.

Sivistyssanoja käytetään ympärillämme paljon, vaikkei niitä koulussakaan juurikaan opeteta. Ne vain täytyy tietää, tai googlettaa.

Listasimmekin 25 tuttua sivistyssanaa, joiden merkityksen muistamisesta voi olla joskus hyötyä – tai sitten ei. Montako sinä tiesit?

 1. Sedatiivi on rauhoituslääke tai rauhoite, sedatiivinen tarkoittaa siis rauhoittavaa.

 2. Groteski tarkoittaa kohtuuttoman liioiteltua, irvokasta tai jopa naurettavaa. Järjetön kertomus tai liioitteleva henkilö voi olla groteski.

 3. Megalomaaninen tarkoittaa suuruudenhullua tai itsestään liikoja kuvittelevaa.

 4. Vietitkö villin illan? Voit kertoa, että olit bakkanaaleissa eli hurjissa juhlissa tai juomingeissa.

 5. Karonkka sen sijaan tarkoittaa päättäjäisjuhlaa, etenkin tohtorinväitöksen jälkeen järjestettävää iltajuhlaa.

 6. Luulitko, että pateettinen tarkoittaa säälittävää? Todellisuudessa pateettinen tarkoittaa mahtipontista, suurisanaista tai korkealentoista.

 7. Jos jokin on fataalia, kannattaa siitä pysyä kaukana. Fataali tarkoittaa kohtalokasta tai tuhoisaa. Lääketieteessä fataali on kuolemaan johtava.

 8. Flegmaattinen tyyppi on hidasluonteinen, välinpitämätön, veltto tai saamaton.

 9. Sen sijaan apaattinen on tylsistynyt, välinpitämätön tai haluton.

 10. Dekadentti tarkoittaa rappeutunutta tai turmiolla olevaa.

 11. Jos joku on hyvin itsekeskeinen, on hän egosentrinen.

 12. Periferia tarkoittaa syrjäseutua tai laita-aluetta.

 13. Onko tutullasi eksistentiaalinen kriisi? Hänellä tällöin olemassaoloa koskeva kriisi.

 14. Ratio voi olla monia asioita: järkeä, lasku tai laskelma, peruste tai sääntö.

 15. Infernaalinen tarkoittaa kammottavaa tai helvetillistä.

 16. Sentimentaalinen on tunteileva henkilö tai jopa liian tunteellinen asia.

 17. Jos henkilön on tehtävä vaikea päätös kahden mahdollisesti huonon vaihtoehdon välillä, on hänellä dilemma. Dilemma tarkoittaa pulmaa, ongelmaa tai ratkaisemisen vaikeutta.

 18. Nasaali tarkoittaa nenä-äännettä. Jollakulla voi olla nasaali puheääni, jolloin äänteitä muodostettaessa ilmavirta kulkee nenän kautta, ja henkilö puhuu tai laulaa ”nenästä”.

 19. Sanonta nousta barrikadeille tarkoittaa taistelua tai vastarintaa. Barrikadi on katusulku, eli tavarasta koottu liikenteen este. Barrikadeja rakennettiin muun muassa Ranskan vallankumouksen aikana, mutta itse sana syntyi jo 1500-luvun lopulla Ranskan sisällissodassa.

 20. Kavalkadi on juhlallinen kulkue tai katselmus. Se voi olla myös esimerkiksi peräkkäin katsottavista kuvista tai filmikatkelmista tehty kooste.

 21. Jos henkilö implikoi puheellaan jotain, ilmaisee hän peitellysti tai tausta-ajatuksella jotakin. Hän siis sanoo jotain, josta on tarkoitus ymmärtää muutakin kuin ääneen lausutut sanat.

 22. Fasiliteetti on varustelu, välineet tai tilat jotakin varten.

 23. Gastronomia tarkoittaa ruoanlaittotaitoa tai herkkujen tuntemusta. Gastronomi on herkkuruokien tuntija, herkuttelija.

 24. Gastroskopia taas tarkoittaa mahantähystystä.

 25. Eskapismi tarkoittaa todellisuuspakoisuutta, eli taipumusta etsiä helpotusta epämiellyttäviin tosiasioihin irrottautumalla todellisuudesta.

Juttu on julkaistu Me Naisissa aiemmin huhtikuussa 2022.

Lue lisää: Erotatko jyvät akanoista? 9 suomalaista sanontaa, joiden merkitys ei kaikille enää aukea

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?