Oi, lapsuuden kesät! Listasimme 18 asiaa, jotka silloin ihastuttivat ja vihastuttivat

Paljaat jalat, kasvio ja mustikkamaito – niistä oli lapsuuden kesät tehty. Nyt on aika virkistää kesäisiä lapsuusmuistoja. Muistatko yhä nämä?

Pystytettiinkö teillä kesäisin teltta takapihalle?

Lapsena koulujen päättymisen jälkeen edessä oli kolme kuukautta huoletonta kesäeloa. Lapsuuden kesiä määritteli joutilaisuus, joka kelpaisi monelle varmasti näin aikuisenakin. Suurin murhe oli noina kesinä ehkä se, kun jäi toviksi ilman leikkikaveria parhaan ystävän lähtiessä viikoksi mökille.

Onneksi nämä huolettomat ajat elävät edelleen muistoissamme. Listasimme 18 asiaa, jotka lapsuuden kesistä muistetaan. Parhaassa tapauksessa saatat löytää listauksesta tekemistä myös täksi kesäksi!

1. Suvivirsi

Jo joutui armas aika ja suvi suloinen... Tämä laulu kajahti päiväkodeissa ja koulujen juhlasaleissa juuri ennen h-hetkeä, eli kauan odotettua kesälomaa. Toiset laulaa lurauttivat virren korkealta ja kovaa, kun toiset tyytyivät aukomaan suutaan sanojen tahtiin. Kumpaan joukkoon sinä kuuluit?

2. Jäätelöauto – ja jäätelöt ylipäätään

Oi sitä jännityksen määrää, kun kuuli tutun melodian lähestyvän kohti omaa kotikatua. Ulos juostiin innosta pinkeänä, ja jäätelöautosta ostettiin paketillinen jätskiveneitä tai Ville Vallaton -puikkoja.

3. Huvipuistot

Reissu toisen kaupungin huvi- tai vesipuistoon oli yksi kesän kohokohdista! Huvipuistoretkiin liittyi ihana jännitys: mihin laitteisiin uskaltaa mennä ja mihin pääsee pituuden puolesta?

4. Automatkat kuumassa autossa

Näin jälkikäteen tuntuu siltä, että iso osa lapsuuden kesistä vietettiin autossa. Milloin oltiin matkalla mökille, milloin sukulaisten luokse. Sisarusten kanssa takapenkillä riideltiin siitä, mitä cd-levyä tai kasettia kuunnellaan. Vanhemmilta kysyttiin viiden minuutin välein, että ”onko vielä pitkä matka”, ja pissataukoja pidettiin tuon tuosta.

5. Mökkeily

Lapsena rakastetut ja teini-ikäisenä vihatut mökkireissut – ai että!

6. Yksin kotona

Oi esiteinin onni! Joskus sai viettää päivän yksin kotona, kun vanhemmat olivat töissä – ja parhaimmassa tapauksessa mökillekään ei tarvinnut lähteä.

7. Mummola

Kun ei ollut vielä tarpeeksi vanha jäädäkseen yksin kotiin vanhempien työpäivän ajaksi, tuli vietettyä paljon aikaa mummolassa. Siellä ruoka oli usein maailman parasta ja herkutellakin sai eri tavalla kuin kotona, jos oli onnekas.

8. Paljaat jalat

Kaikilla oli se yksi kaveri, joka ei käyttänyt kenkiä koko kesänä – vai olitko kenties itse tämä tyyppi? Ja mikäs siinä: paljain jaloin kulkiessa nurmikko kutitteli kivasti varpaita, joskin tulikuumalla asvaltilla juoksentelu kärvensi ikävästi.

9. Marjojen poimiminen

Jossain vaiheessa elokuuta vanhemmilta kävi käsky: marjapuskaan tai mustikkametsään mars, ja ämpäri täyteen marjoja. Ainakin puolet luonnon antimista kauhottiin kuitenkin suoraan omaan suuhun ja kenties siksi tuntui, ettei ämpäri täyttynyt ikinä.

10. Mustikkamaito

Poimituista mustikoista tehtiin mustikkamaitoa, jonka syömisestä suu muuttui siniseksi. Yksinkertaista, mutta niin hyvää!

11. Kasvion kerääminen

Kesän ärsyttävin puuha oli koulua varten kerättävä kasvio. Fiksuimmat keräsivät ja prässäsivät kasvit pikku hiljaa kesän mittaan. Mattimyöhäiset juoksentelivat pitkin peltoja päivä ennen koulujen alkua.

12. Kesäleirit

Kerrossängyt, ruokalaulut ja iltanuotiot – kesäleirit ne vasta nostalgisia ovat. Parasta oli päästä kaverin kanssa samalle leirille, mutta usein sieltä löytyi myös uusia kavereita.

13. Telttaretket

... takapihalle tai lähimetsään kavereiden kanssa. Takapihan telttareissut päättyivät kuitenkin joskus siihen, että yön mittaan luikahdettiin sisälle oman pehmeän sängyn turvaan.

14. Hammaspesut pusikossa

Telttaillessa, kesämökillä tai leirillä hampaat pestiin pusikossa tai rannalla, ja uskaliaammat purskuttivat suun hammastahnasta puhtaaksi järvivedellä.

15. Oma muurahaistarha

Muurahaisia, leppäkerttuja ja kaikkia muita söpöjä pikkuhyönteisiä kerättiin ämpäreihin, joiden päälle aseteltiin reikiä täynnä oleva kontaktimuovi. Nämä lemmikit myös nimettiin ja niiden touhuiluja saatettiin seurata monta tuntia putkeen.

16. Leikkipuistoruokailut

Kun koululounaat jäivät kesäksi tauolle, apuun riensivät leikkipuistot eli leikkarit eli leikkikset eli lekarit. Ainakin Helsingissä lapset pääsivät nauttimaan leikkipuistojen tarjoamasta ruokailusta. Muualla leikkipuistoon saatettiin viedä omat, muovirasioihin pakatut eväät. Kesken leikkien ruoka maistui erityisen hyvältä, ja parasta oli päästä tekemään eväsvaihtareita kaverin kanssa.

17. Tylsyys

Jossain vaiheessa kesällä sekin iski. Sitten kirjoiteltiin ehkä päiväkirjaa, lähetettiin kirjeitä kaverille, pelattiin korttia, haahuiltiin ilman päämäärää ja tutkailtiin luontoa...

18. Haaveilu

...tai ihan vain haaveiltiin. Kesäkuumalla parasta oli viltin päällä makoilu luonnon helmassa, samalla lintujen laulua ja ötököiden pörräystä kuunnellen.

Lue lisää: Kippis! Listasimme 12 Helsingin parasta terassia – aurinkoisia pihoja, merimaisemia ja maalaistunnelmaa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?