Suomen kielen päräyttävin kirosana on nyt valittu – suomalaisten suosikki paljastui, voittajalle ylivoimainen äänivyöry

Monet suomen kielen kirosanat ovat voimakkaita ja monikäyttöisiä. Ykkössijan Me Naisten äänestyksessä vei voimasana, joka ”uhkuu suomalaisuuden syvintä olemusta.” Varoitus: juttu sisältää hitokseen kirosanoja.

Kirosanoja ei käytetä vain piikittelyyn tai solvaukseen, vaan niillä voi olla paljon erilaisia merkityksiä käyttäjilleen.

3.6. 19:00

Kirosanoilla on pitkät perinteet suomen kielessä ja niitä myös käytetään hirvittävän paljon. Professori Reijo Heikkinen kertoi taannoin Ylelle, että suomalaiset ovat skottien, irlantilaisten ja venäläisten kanssa Euroopan ahkerimpia kiroilijoita.

Mutta mikä on voimasanoista päräyttävin? Tätä Me Naiset kysyi suomalaisilta. Listasimme 34 kirosanaa, joista suomalaiset saivat äänestää mielestään sitä kaikkein parhainta. Myös omaa suosikkia listan ulkopuolelta sai ehdottaa. Kyselyyn vastasi huimat 13 119 ihmistä.

Olemme jo aiemmin selvittäneet, mikä sana on suomalaisten mielestä kaikkein kaunein ja mikä taas on vaikein lausua. Selvitimmepä taannoin myös suomen kielen hauskimman ja ärsyttävimmän sanan.

Kirosanakyselyyn vastanneet kertoivat ottavansa voimasanoja lausuessaan huomioon sen, miltä sana kuulostaa tai mitä se merkitsee. Osalla kirosana taas lipsahtaa suusta sen enempää ajattelematta.

Kirosanoista ja niiden käytöstä myös pidetään. Eräs kyselyyn vastannut tiivistikin tyhjentävästi: ”Se tulee aina suoraan sydämestä.”

Tässä ne tulevat: suomen kielen parhaat kirosanat!

5. Jumalauta (2,7 prosenttia äänistä)

Viidenneksi parhain kirosana on suomalaisten mielestä jumalauta. Vastaajien mukaan kirosanaa voi käyttää vihaisena, hämmästyneenä ja yllättyneenä. Monen mielestä jumalauta on hyvin voimakas, ja erityisesti sanan tavutus veti monia puoleensa. Tavujen ansiosta sanaa saa painotettua mukavasti, mikä lisää sen tehoa.

Jumalautaan saa niin kauniin intonaation kun sen oikein lausuu.”

Ei ole rivo, mutta toimiva!”

Vaikeassa tilanteessa helpottaa oloa.”

4. Saatana (4,2 prosenttia äänistä)

Neljännen sijan vei saatana. Se on suomalaisten mielestä helppo sanoa, ja s-kirjaimen suhahdus miellyttää monia. Saatanassa on vastaajien mukaan asennetta, eikä se loukkaa ketään, mutta toimii hyvin tilanteessa kuin tilanteessa.

”Ei ole niin härski kuin usein käytetty vittu.”

”Toimii missä vaan. Iloon ja suruun, vihoitteluun ja kannustukseen.”

”Se on painokkain ja siinä on sopivasti ukkosen jylinää mukana.”

3. Joku muu (9,2 prosenttia äänistä)

Pronssille kyselyssä jäi ”joku muu”, eli vastaajien itse ehdottamat kirosanat listan ulkopuolelta.

Vastaajien omia ehdotuksia kertyi ilahduttavan paljon. Niihin lukeutuivat esimerkiksi isovanhemmilta opitut leetana, peijooni ja kehveli, tutuista kirosanoista yhdistetty vittusaatanaperkele ja väännetty himspkatti sekä eläimiin liittyvät hevosenlehmänvittu ja sianvitunliipasin.

Monet ehdottivat myös kirjoista ja sarjoista tuttuja kirosanoja:

  • Jeskamandeera: ”Kontio ja Parmas. Sumeliuksen hokema!”

  • Bassibasuuki: ”Haluaisin suomalaisiin kirosanoihin hieman mielikuvituksellisuutta ja mielestäni Tintin kapteeni Haddock onnistuu tässä.”

  • Pannahinen: ”Aku Ankastakin tuttu parahdus, "Voihan pannahinen!" on erittäin rehvakas ja kuulijansa yllättäjä hauskalla tavalla.”

Vastauksissa oli myös paljon luovia ja oletettavasti itse keksittyjä voimasanoja:

  • Örkele: ”Ei perinteinen kirosana, mutta omaa silti kaikki kirosanan komponentit ja kuulostaa miehekkäälle kun päästää pitkän ärrän kanssa.”

  • Pahukkeri: ”Ei liian tuhma.”

  • Törkymöykky: ”Riitävästi ärrää.”

  • Surenkettu: ”Ei ole niin vulgaari.”

2. Vittu (22,3 prosenttia äänistä)

Hopealle kyselyssä ylsi kaikkien tuntema kirosana vittu. Voimasanana vittu on vastaajien mukaan sulava, vahva, toimiva ja monikäyttöinen. Kirosana on lyhyt ja helppo sanoa, ja se taipuu moneen muotoon. Kyselyyn vastanneet mainitsivat myös, että sana lipsahtaa suusta usein spontaanisti.

”Se tulee suusta niin aidosti. Ja kun lisää eteen "Voi", niin aina paranee. Ja teho paranee, kun latoo peräkkäin useamman: "Voi vitun vitun vittu!”

”Lyhyt, tehokas, naseva, ja äänenpainoa muuttamalla sopii sekä pienempiin vitutuksiin ja huippuvitutukseen!”

”Siinäpä kirosana, joka sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen: Mitä vittua sä just sanoit? Mitä vittua nyt tapahtuu? Mitä vittua sie sinne tipahdit…”

1. Perkele (44,1 prosenttia äänistä)

Ylivoimainen voittaja! Suomen kielen parhaimmaksi kirosanaksi äänestettiin perinteinen perkele. Vastauksissa sitä kuvailtiin muun muassa ytimekkääksi, teräväksi, tehokkaaksi, voimakkaaksi ja rouheaksi.

Monia miellyttää erityisesti sanan lausunta ja pärähtävä r-kirjain. Usean mielestä kirosana kerää myös kunnioitusta ulkomailla. Vakuuttava sana toimii suomalaisten mielestä joka kerta.

”Siinä on oma, kunnioitusta herättävä tuntu oikein täräytettynä.”

”Uhkuu suomalaisuuden syvintä olemusta.”

”Sillä tekee vaikutuksen myös suomea taitamattomaan.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?